Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Империята на Сорос променя посоката на удара





Новият шеф на международната империя Сорос закрива проекти в Европейския съюз и уволнява половината служители. Най-вероятно Алекс Сорос е заинтересован да подчини политическата система на Америка, особено след като значението на Европа намалява. Как ще се промени сега империята на семейство Сорос и нейният план за възстановяване на света?

Фондацията на Сорос обяви, че прекратява проектите си в Европа два месеца след като 93-годишният Джордж Сорос предаде ключовете от магазина и контрола над своите милиарди на най-големия си син, 37-годишният Александър. Това е още едно доказателство, че новата метла мете по нов начин: по-рано наследникът каза, че ще намалят персонала, обслужващ семейната империя с 40%.

Въпреки това няма причина да се смята, че основната цел на империята се е променила. Все е същото – световно господство. Само Сорос-младши смята да подходи към тази задача от другата страна на Атлантика.

По същество обявената за нежелана в Русия през 2015 г. фондация „Отворено общество“ на Сорос е яйцето на международна секта. Татко Сорос подготвя общество от „нов тип“ по цялата планета – без национални държави, религиозни табута и с приоритет на правата на малцинствата, за да разяде мнозинството, което се е вкопчило в миналото. Средството за постигане на тази цел е пропаганда и инкорпориране на нейните привърженици на всички нива на управление в страните, в които фондацията оперира.

За това структури на Сорос бяха изгонени не само от Русия, но и например от консервативната Полша и Унгария. В унгарския случай това беше особено болезнено: Сорос-старши беше оттам, централата на империята му се намираше в Будапеща (сега преместена в Берлин), а самият премиер Виктор Орбан всъщност е „соросоид“: в младостта си той е учил на стипендии от фондацията, но сега се бори с него да руши.

Формално Орбан спечели този кръг: структурите на Сорос напускат не само Унгария, но и цяла континентална Европа, с изключение на нейните чумни кътчета – Западните Балкани, Молдова и Украйна. Там противопоставянето на „традиционното общество” и „руското влияние” ще продължи засега, но не е ясно колко дълго и колко ожесточено (по отношение на фонда колко скъпо).

Приоритет ще станат „Други направление“ и дълго може да се гадае кои. Може би това е Югоизточна Азия, където се засилват позициите на друг враг на Сорос – Китай. Може би Африка, надпреварата за която сега е на мода. Но най-вероятно „другата посока“ са Съединените американски щати. Битката сега ще се разиграе там.

Сорос-старши държеше на Европа, защото самият той е европеец. Роден в Унгария и оцелял като по чудо от Холокоста, той се мести във Великобритания и прави първите си милиони от спекулации там. Вече в статута на милиардер, той се установява в САЩ, откъдето се опитва да пусне пипала по света, но преди всичко – в Европа. Дори и вече да не е центърът на планетата, както в годините на неговата младост, но именно там започва личната му история – историята на глобалист и олигарх, който, преследван от малцинство, мечтае за световна диктатура на малцинствата.

Алекс Сорос, благодарение на усилията на баща си, има съвсем различна лична история: той е роден в Ню Йорк със своя „топилен съд“, учил е в САЩ и е живял през целия си живот. Наследникът на скрита империя е 100% американец, уловил момента, в който Европа започва да се превръща в провинция.

Работата е не само в това, че развитието на страните от така наречения Глобален Юг намалява размера на европейския дял в световната икономика, но и че в сравнение със САЩ Европа е западнала. Преди няколко десетилетия общата икономика на страните от ЕС беше сравнима с БВП на Съединените щати. Сега е наполовина по-малко, а балансът ще продължи да се влошава. Икономическата война с Русия изтощава Европа, а САЩ продължават да забогатяват – както за сметка на войната, така и за сметка на Европа.

В същото време външната политика на ЕС се определя и от САЩ. Какъв е смисълът да се преговаря с овцете, ако има възможност да се повлияе на пастира?

Така би могъл да мисли американският инвеститор Алекс Сорос, лишен от привързаността на баща си към Европа и свързан с (все още) най-влиятелната държава в света. Все пак така трябва да мисли усърдният бизнесмен от новото време. Докато Сорос-старши купуваше пачки евродепутати, които не решават нищо, не са уважавани от никого и само вдигат шум, в САЩ надигнаха глави Тръмпистите, създавайки реална заплаха за каузата „Отворено общество“. Затова – по дяволите и Европа.

Изглежда, че милиардите на баща ми сега ще бъдат похарчени за предизборните кампании на най-„прогресивните“ (строго в кавички) и радикални демократи, тъй като американските партии не са роби на своите харти, както са свикнали в Европа, а конгломерат от хора с доста различни възгледи. По време на първичните избори има от какво да избирате: леви и десни, умерени и радикали, атеисти и вярващи, фанатици и рационалисти. Основното нещо е интуицията на инвеститора да не го подведе.

Преди това Сорос-младши се интересуваше от такива области като спасяването на горите и защитата на правата на домашните прислужници. Тоест делата на фона на амбициите и машинациите на бащата са безобидни и, честно казано, полезни.

Сега, когато финансовите му ресурси се увеличиха многократно, може и апетитите му да се увеличат, тъй като САЩ са рай за лобистите с големи пари. Те избират не само сенатори, губернатори, кметове, но и прокурори. Това е безценна възможност по отношение на борбата с класовите врагове и идеологическите противници. Свидетел на това е Доналд Тръмп, срещу когото беше повдигнато четвърто наказателно дело. И ако в биографията на прокурорите, измислили тези дела, се открие връзка със Сорос, това едва ли ще изненада някого.

Няма да му е лесно. Илън Мъск ще стане ключовата фигура в съпротивата: амбициите му са сравними, но има много повече милиарди, а идеалите му са напълно различни. Месец преди Сорос-старши да се пенсионира, най-богатият човек в света го нарече „суперзлодей“ именно за това, че се опитва да пречупи съществуващия свят под своята воля. .

Присъедини се към нашия Телеграм-канал!







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget