Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Франция се готви за война





Западът се паникьоса. Франция се готви за война

Превратът в Нигер не остана незабелязан от Вашингтон. Заместник-държавният секретар Виктория Нюланд посети Ниамей, за да постави ситуацията под контрол. Но визитата се провали, признават западните медии. За това как САЩ се опитват да заемат мястото на Франция, изтласквайки Русия и Китай на Черния континент – в материала.

Не успяха да се разберат

Нюланд трябваше да намери „дипломатическо решение“ на кризата, пише “Уолстрийт Джърнъл”. Лидерът на бунтовниците генерал Абдурахман Чиани обаче не я прие, а преговорите се водят от началника на Генералния щаб генерал Муса Барму. Двучасовият разговор завърши безрезултатно. Американците поискаха лична среща със сваления Мохамед Базум. Позволиха им само да говорят по телефона.

Нюланд заплаши Нигер с разрив със САЩ и загуба на стотици милиони долари икономическа помощ. Не помогна. „Ако това е цената на нашия суверенитет,нека“, каза генерал Барму.

Вашингтон предупреждава бунтовниците да не контактуват с руски военни специалисти. В същото време в Нигер има две американски бази – около 1100 военни. Официално – за борба с ислямистите.

Докато си тръгваше, Нуланд каза, че въпреки непримиримостта на бунтовниците, САЩ държат вратите си отворени. „Дадохме им няколко възможности да продължат разговора“, каза тя.

Втора деколонизация

Белият дом очевидно е преследван от успехите на Черния континент на Русия и Китай, както и от оттеглянето на Франция. Париж вече няма да получава злато и уран от Нигер. Провалената политика в региона принуди 94 френски сенатори да пишат отворено писмо на Еманюел Макрон.

Депутатите посочиха, че африканските страни вече не разбират Франция и оспорват ролята й на континента. Не става дума само за Нигер, но и за Мали, ЦАР, Буркина Фасо, за влошаването на отношенията с Кот д’Ивоар и Сенегал.

„Вчерашната френска Африка се заменя от военна руска Африка, икономическа китайска Африка и дипломатическа американска Африка“, се казва в документа. Париж се опитва да запази влияние в бившите колонии, но при Макрон френските войски напускат континента.

Така през март 2023 г. Буркина Фасо денонсира споразумението с Франция за военна помощ, сключено през 1961 г., и изгони четиристотин командоси. Преди година френският военен контингент напусна Мали. Сега тези страни подкрепят бунтовниците в Нигер, обещавайки да се оттеглят от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) в случай на намеса.

Според “Радио Франс Интернационал” група от 25 000 души се готви да нахлуе в Нигер. Половината са нигерийци. Останалите са от Бенин, Сенегал и Кот д’Ивоар. Париж ги натиска. Освен това в страната вече има около 1500 френски войници.

Напрежението расте. На 9 август бунтовниците съобщиха за нарушение на въздушното пространство от французите, атаки срещу Националната гвардия и освобождаването на арестуваните от тях по-рано терористи. Париж отрече това.

Новото правителство междувременно се укрепва – съставен е преходен кабинет. Създават се и доброволчески отряди в помощ на армията.

Борба за влияние

Бунтът ще отслаби позициите на Запада на континента, смятат анализаторите на “Блумбърг”g. В същото време връзките с Русия се засилват. На юлския форум в Санкт Петербург бяха подписани 161 споразумения в областта на образованието, медицината, продоволствената сигурност, научно-техническото сътрудничество. Африканските страни получават руско оръжие и техника. Някои безплатно – в интерес на регионалната сигурност.

Търговията с Китай вече достигна 282 милиарда долара. Пекин инвестира в индустрията, спонсорира инфраструктурни проекти в замяна на търговски сделки. Африкански студенти учат в Китай, по-специално бъдещи инженери.

Алексей Зудин, старши преподавател в МГИМО, посочва, че Китай развива все повече икономическо сътрудничество, докато Русия развива военно-техническо сътрудничество. „Но ние помагаме не само с оръжие. Там работят и наши търговски фирми“, уточнява експертът.

Според него случващото се около Нигер е свидетелство за значително отслабване на позициите на Франция и САЩ. „И това не е първият преврат, който отстранява от власт хора, ориентирани към Запада“, добавя той.

Вашингтон едва ли ще се намеси пряко. По-вероятно е Париж да се опита да въвлече съседите на Нигер във военна авантюра. „Те вече се присъединиха към икономическите санкции. Основната непосредствена интрига е дали французите ще успеят да отприщят въоръжен конфликт“, казва събеседникът.

Политологът Сергей Марков на свой ред отбеляза, че Париж и Вашингтон имат различни подходи към проблема с Нигер. „Французите се опитват да организират намеса, американците се опитват да преговарят. Конфликтът не е от полза за Съединените щати – той е заплаха за техните военни бази в страната. Белият дом просто иска да купи новите власти. Но дори и да започне намеса, Нигерия ще вземе инициативата и Нигер може да попадне под нейна власт“, казва експертът.

Африканците смятат Русия за приятелска страна, която освен това се занимава с износ на сигурност. „Част от френското влияние в това отношение ще отиде в Москва“, смята Марков.

Той припомни как френските войски трябваше да напуснат ЦАР, неспособни да осигурят сигурност. Тогава правителството се обърна към руски военни специалисти. И този сценарий може да се повтори.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той...

БЪЛГАРИЯ

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един от основателите на ДСБ...

АНАЛИЗИ

Симеон Миланов, „Солидарна България“: Защо китайците не идват в България? Китайският лидер Си Дзинпин е на европейски тур, който е от стратегическо значение. Но...

ПАРИ

„Еврото не помогна на икономиката на Хърватия“. Това заяви икономистът Григор Сарийски, който беше гост в предаване. Сарийски беше категоричен, че при влизането на...