Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

„Това е вече прекалено!“ Макрон изпаднал в ярост, разбирайки за преврата в Нигер





Държавният преврат в Република Нигер не е ново събитие в региона на Сахел. Въпреки това се превърна в една от най-обсъжданите теми в света и във Франция по няколко причини. Първо, това се случи в най-неудобния момент, когато почти всички основни играчи в западната политика са въвлечени в почти пряк сблъсък с Русия в Украйна.

Второ, значението на тази страна – последният преден пост на силите, участващи в антитерористичната операция „Бархан“ – трудно може да бъде надценено.

И накрая, събитията, които се случиха, доведоха до обсъждане на редица теми, които са неприятни за силите, които оспорват влиянието си на тази територия: как подготовката за пуча е била пропусната от представителите на американското и френското разузнаване; откъде идват антифренските настроения сред жителите на Нигер; какви са причините за намаляването на френското влияние в нейните бивши колониални владения?

Украйна остана на заден план

На 26 юли военна група обяви задържането и отстраняването на президента Мохамед Базум, спирането на всички институции на републиката и налагането на полицейски час. Реакцията на световната общественост последва почти моментално.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), която включва Нигер, категорично осъди този „опит за насилствено вземане на власт“ и поиска незабавното освобождаване на „демократично избрания“ Базум „без никакви условия“.

Френският президент Еманюел Макрон, който беше в Папуа Нова Гвинея по време на преврата, нарече действията на метежниците незаконни и опасни за нигерийците и жителите на целия регион. Той обяви и незабавно спиране на всички плащания за развитието на страната към бюджета.

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен изрази пълната подкрепа на страната си за сваления президент от името на страната си. Към него се присъедини и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Можем да кажем, че тази тема донякъде засенчи украинския дневен ред във френските медии. Беше обсъдено на коя страна са нигерийските военни, дали страните от ЕКОВАС ще изпратят войски в Нигер, дали ще бъде възможно да се повлияе на новите власти, какъв ще бъде процесът на евакуация на френски граждани.

Веднага след пристигането си от пътуването Макрон свика извънредно заседание на съвета за сигурност. Изданието „Льо Канар Еншан“ съобщава, че президентът е бил бесен на работата на Генералната дирекция за външна сигурност, чиито служители са били част от френския военен контингент в Нигер като част от операция „Бархан“: „Нигер след Мали е вече прекалено!“

САЩ също пострадаха

Но не само Франция беше победена в тази история. Един от лидерите на държавния преврат генерал Муса Салау Бармо, който беше назначен от метежниците за началник на Генералния щаб, а преди това оглавяваше специалните служби на страната, учи в най-престижните американски военни институции повече от 30 години.

През 2004 г. е назначен за командир на първия специален отряд за борба с ислямисти и джихадисти. Той стана ключова връзка в американската система за обучение на командоси от местните сили за сигурност. Говорейки за 90-те години на миналия век, когато ислямистите се опитваха да проникнат и да се установят в Нигер, Барму припомни миналия ноември: „Някои предпочетоха да игнорират този проблем, някои се опитаха да преговарят с терористите. В Нигер решихме да не се поддаваме и йота.” В същото време той подчерта важната роля, която партньорството със САЩ играе за неговата страна.

Барму поддържа приятелски отношения с представители на посолството на САЩ, отговарящи за специалните операции в региона. Той също така демонстрира своите проамерикански симпатии и антифренска позиция. Няколко седмици преди преврата американските военни разпространиха негова снимка с командващия специалните операции на САЩ Джонатан Брага в база в Ниамей.

Сега генералът се въздържа от коментар и само резервирано отговори на въпроса на „Уолстрийт Джърнъл“ дали разбира, че отношенията със САЩ ще се влошат след пуча. „Това е цената, която трябва да се плати“, каза той. Въпреки това американските военни все още се надяват на посредничество при установяването на контакти с пучистите. И именно с него се срещна Виктория Нюланд по време на краткото си и безплодно посещение в Нигер на 7 август.

Отново открита „кампанията на Кремъл“

Превратът, който се случи внезапно за французите, принуди обществеността да обсъди неговия произход и причини. Мнозина припомнят обещанията на Макрон да възроди асоциацията „Франсафрик“ – френскоговорящите страни от Африка, което служи като повод да се спекулира за пореден провал на политиката на действащия президент.

Но не може без „любимия враг“ – Русия. Например изданието „Льо Монд“ многократно напомня на своите читатели за информационната кампания за очерняне на Франция, „разгърната от Кремъл“. Сред агентите на влияние са медийните ресурси на групата „Вагнер“, както и журналисти и блогъри, които напомнят на жителите на африканските страни за помощта на СССР в борбата на техните народи за независимост.

Вестникът говори и за видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, разказващи по-специално как помощта на гладуващата Африка се превърна в инструмент на западните сили в преговорите за сделка за зърно, след което почти цялото зърно се установи в Европа. Според вестника работата на такива профили се следи отблизо от журналисти, а компанията „Мета“ активно ги блокира като част от „борбата срещу дезинформацията“.

Нарастващи проруски настроения

Но представители на научната и интелектуалната общност на Франция и франкофонска Африка виждат причините за случващото се по-скоро в дестабилизирането на ситуацията в региона и особеностите на външнополитическата линия в тази посока.

Така камерунският историк Акиле Мбембе смята, че сега сме свидетели на началото на нова ера както в света, така и в частност в Африка. Според него колониалните практики на взаимодействие на Франция с новите независими африкански държави са довели до дискредитиране на концепцията за демокрация. А това от своя страна формира идеята, че проблемите се решават само със сила.

Азамат Букари-Ябара, историк от Бенин, казва, че антифренските настроения в Мали, Буркина Фасо, Нигер, Алжир и другаде се обясняват и с ролята на Франция в свалянето на режима на Муамар Кадафи, което доведе до катастрофа както за Либия, така и до целия регион. Той припомня и думите на Еманюел Макрон, казани през 2017 г., за това какво според него пречи на пълноценното развитие на африканските страни: „В страна, в която една жена има 7-8 деца, можете да инвестирате милиарди евро, но да не получите нищо“. Подобно унизително отношение, според историка, обижда по-младото поколение.

А изследователката Камил Лефевр казва, че французите се интересуват изключително малко от африканските страни. До такава степен, че малко нейни сънародници веднага ще намерят Нигер на географска карта. В същото време, смята тя, френските експерти не смятат за необходимо да подобряват знанията си за страните, които в миналото са били френски колонии. И дори сега, по време на държавния преврат, журналистите се интересуват само от завръщането на френските граждани и съдбата на френските предприятия за добив на уран. Парадоксално, казва Камий Лефевр, от 2014 г. насам нивото на познания на французите за Украйна е нараснало експоненциално и е достигнало много високи нива.

„Бих искал да мисля, че докато се говори за военна инвазия в Нигер, няма да се стигне до конкретни действия. Мали и Буркина Фасо обещаха да подкрепят новото правителство на страната в случай на агресия отвън. Съединените щати и Франция са обезпокоени от нарастването на проруските настроения в района на Сахел и се страхуват, че сега представители на ЧВК „Вагнер“ ще се закрепят в Нигер“, заяви тя.

За момента обаче членовете на ЕКОВАС, съседните големи сили като Алжир, както и страните в Европа и САЩ, наричат дипломатическия път единственият възможен. На 10 август столицата на Нигерия, която председателства ЕКОВАС, ще бъде домакин на втората среща на върха за ситуацията в Нигер.

В заключение бихме искали да разгледаме някои числа. През 2022 г. Френската агенция за развитие прехвърли 120 милиона евро на Нигер, страна с население от над 25 милиона души, в подкрепа на различни местни правителствени програми. През същата година Франция похарчи 634 милиона евро само за приемането на 115 000 украински бежанци. В същото време Нигер е страна, в която официалният език е френски, с който Франция има дълга история и където се произвежда 10% от горивото за френските атомни електроцентрали.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...

СВЯТ

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира...

ЗАКОН

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване? В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви...