Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Американците спират газта на Европа





<blockquote><em><strong>Прибират последното. Плановете на САЩ изплашиха Европа</strong></em></blockquote>
Американските производители на ВПГ смятат, че доставките на гориво за Европа са повишили вътрешните цени. При победа на изборите през 2024 г. републиканците могат да спрат вентила, смятат медиите. Това прави Стария свят много нервен. Как ще действа Вашингтон и какво ще направи Брюксел?

<strong>На страха очите му са големи</strong>

От миналата година енергията в ЕС се доставя основно от ВПГ. Делът на САЩ във вноса е 42,7%, Катар е около 15%, Алжир и Нигерия са по около 14%.

Перспективата да загуби най-големия доставчик предизвиква истински ужас в Европа. В света няма излишно гориво и алтернатива не се намира бързо. Според експертите новите мощности за втечняване, а оттам и допълнителни обеми ВПГ, ще се появят едва до 2027 г.

През 2022 г. европейците бяха спасени от бавното възстановяване на китайската икономика след пандемията. Американските доставки бяха изгодно преразпределени поради ниското потребление в Азия и безпрецедентно високите цени в ЕС (около 2000 долара за хиляда кубически метра). Белият дом изчисли: износът за Китай е намалял със 76,7%, за други държави от Азиатско-тихоокеанския регион – с 36,8, за други страни – с 40,7.

<img class=“alignnone size-medium wp-image-52066″ src=“https://thesofiatimes.com/wp-content/uploads/2023/08/365186037-750×750.jpg“ alt=““ width=“750″ height=“750″ />

„Помагането на партньорите няма нищо общо с това, търговците просто максимизираха печалбите. Миналата година имаха рекордни приходи“, казва Сергей Пикин, директор на Фонда за енергийно развитие. По негово мнение е започнало да се говори за спиране на доставките, за да се вдигнат отново цените. „Сега цените в ЕС са 320-350 долара за хиляда кубически метра, седем пъти по-малко от юли 2022 г. Това позволява активно да попълват запасите за зимата“, добавя експертът.
Според “Газова инфраструктура на Европа”, хранилищата са пълни на повече от 85% и програмите за икономии продължават да действат.

<strong>План Б</strong>

Анализаторите казват, че е малко вероятно европейците да спрат ВПГ, но горивото ще потече към този, който предложи най-висока цена. Например в Азия. Така че безпокойството на някои държави е съвсем основателно.

Освен това скъпата енергия налага прехвърляне на производството от ЕС в САЩ, където газът е по-евтин и се дават субсидии за „чисти източници“, напомня независимият индустриален експерт Леонид Хазанов. „Републиканците просто печелят точки в предизборната кампания, като използват отвъдморски партньори, за да решат собствените си проблеми и продължават да крадат най-добрите европейски предприятия“, обяснява той.

Тези, които не могат да си позволят допълнителните разходи, ще трябва да потърсят алтернатива. Например, да се опитат да преговаря с Катар или Русия. До края на миналата година Москва влезе в тройката на най-големия внос на ВПГ в Европа, но конкуренцията с Индия и Китай се засилва. Експерти посочват, че ЕС може да се опита да увеличи потока през газопровода Магреб-Европа или да разшири Южния газов коридор чрез изграждането на Транскаспийския газопровод. Но това не е бърза работа и алжирските доставки през последните шест месеца са само 15 милиарда кубически метра вместо планираните 20.

<img class=“alignnone wp-image-52068 size-full“ src=“https://thesofiatimes.com/wp-content/uploads/2023/08/363322094.jpg“ alt=““ width=“680″ height=“673″ />

Има и въглища. Въпреки възраженията на еколозите затварянето на въглищните ТЕЦ беше спряно през 2022 г.. „Купиха толкова много, че останаха огромни запаси от зимата, които трябваше да бъдат разпродадени през пролетта“, казва Пикин.

В крайна сметка някои европейски страни ще могат да се справят благодарение на ядрената енергия. Френските атомни електроцентрали все още работят, като частично осигуряват Германия, мирният атом се използва в Белгия, Унгария и Финландия. Великобритания планира да построи няколко атомни електроцентрали в рамките на десет години. Все още обаче горивото се купува от Русия. „По-конкретно, само през първата половина на годината САЩ закупиха от Русия обогатен уран на стойност половин милиард долара за вътрешно потребление“, посочва Пикин. В Европа искат да наложат санкции на руската ядрена индустрия, но доставките продължават.

<strong>Големи надежди</strong>

ЕС възлага големи надежди и на възобновяемите ресурси – активно се монтират вятърни мелници и слънчеви панели. За европейците това е шанс за енергийна независимост. При сегашните цени въпросът за рентабилността не си струва, убедени са експертите. „Всичко се познава в сравнението. Когато газът се продава за 2000 долара, вятърните мелници ще се изплатят след три години, особено след като технологиите стават по-евтини с времето. До следващото десетилетие зелената енергия значително ще промени баланса“, смята Пекин.

<img class=“alignnone size-medium wp-image-52067″ src=“https://thesofiatimes.com/wp-content/uploads/2023/08/365767770-750×420.jpg“ alt=““ width=“750″ height=“420″ />

Съответната инфраструктура се развива не само в ЕС, но и в САЩ, а в Китай е най-много, но не бързат да се отказват от въглищата. Пекин се занимава с намаляване на емисиите, но много умишлено и, за разлика от Европа, плавно.

Засега никой не разчита на турския хъб. Анализаторите смятат, че не трябва да се очакват изгодни предложения от Анкара. „Те приемат синьо гориво и след това го препродават с надценка като свое, което означава, че няма да е евтино“, обяснява Хазанов.

<img class=“alignnone wp-image-52069″ src=“https://thesofiatimes.com/wp-content/uploads/2023/08/365163415-565×750.jpg“ alt=““ width=“750″ height=“996″ />

Експертите са единодушни, че единственият изход в критична за ЕС ситуация е намаляване на потреблението. Ограничаване на температурата на въздуха в къщите, изключване на уличното осветление, спиране на производството – и то за дълго. Така Франция не е отменяла програмата за „енергийна трезвеност“, а местните власти не се уморяват да повтарят: икономията трябва да стане навик.

<strong>КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!</strong>

<strong>***</strong>

<strong>ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!</strong>

<strong>ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА</strong>







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание...

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...