Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

Завръщане в бъдещето





Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд

Някои смятат, че тази картина доказва пътуванията във времето

„Г-н Пинчън и заселването на Спрингфийлд“ – това е стенопис, изографисан през 1937 г. в пощата в Спрингфийлд, Масачузетс. Автор е Умберто Романо. Забележете годината. Времето е важно за тази статия. Предполага се, че Умберто Романо (1905-1982) е роден в Брачиляно Италия и се премества в САЩ на 9-годишна възраст. Израснал е в Спрингфийлд, Масачузетс. Стенописът изобразява пристигането през 1636 г. на Уилям Пинчън, английски колонизатор, по-късно известен като основателя на Спрингфийлд.

Сега се вгледайте в индианеца, който е позициониран до бедрото на белия колонизатор в розов костюм. Какво държи той? Не е ли iPhone? И не просто го държи, но го прави правилно с типичния разсеян поглед в очите, който имаме всички в наши дни.

Според вас как може да се обясни тази фигура в стенописа? Съвпадение?

Няма индикации за вандализъм или измама.
Стенописът не е бил реставриран, за да се добави iPhone.

Досега се налагаше предположението, че индианецът с изящната козя брадичка гледа в някакво ръчно огледало със странна форма. Това е бил популярен търговски артикул през 1636 г. За индианците огледалата са били символ на богатство и престиж, пише Браян Андерсън във VICE. Те обикновено са били монтирани в ритуални танцови палки или други предмети на церемониални регалии, тъй като тяхното светлоотразително свойство, а не способността им да отразяват образи, се е считало за важно.

Композицията се базира на действителни събития, случили се около срещата между членове на две видни племена от Нова Англия – Pocumtuc и Nipmuc, и английски заселници в село Агавам в днешен Масачузетс през 1630 г. – около 200 години преди появата на електричеството.

Хората, които вярват в пътуването във времето, веднага обявиха стенописа за доказателство за хипотезите си.

VICE дава и други възможни обяснения на предмета в ръцете на индианеца освен, че може да е огледало. Може да е джобно издание на религиозен текст – едно от евангелията или може би псалми. Такива джобни издания наистина са съществували по онова време и са били приблизително със същата правоъгълна форма.

„Достатъчно е да се каже, че това изображение е израз на романтичен артистичен жанр, който казва много за съвременните американски фантазии и измислици за колониалното господство на белите спрямо индианците“ – разсъждава д-р Маргарет Бручак, асистент по антропология и координатор на Инициативата за изследвания на индианците и коренното население в Университета на Пенсилвания. Според нея стенописът не носи на практика никаква полезна информация за индианските народи.







Може да харесате

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget