Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

Възможно ли е мозъкът да излекува тялото с мисъл?





Може ли облекчението на хронична болка в гърба да бъде толкова лесно колкото приемането на захарното хапче?
В документалния филм на Би Би Си „Експериментът с плацебо: Може ли мозъкът да излекува тялото ми?“ д-р Майкъл Мосли търси отговори на този въпрос.

Изследванията на учените

Плацебо ефектът влиза в действие не само когато приемате хапче, но и по време на хирургични процедури.
Един от най-драматичните примери за това е изследване на коляното публикувано в New England Journal of Medicine през 2002 г.

Както отбелязва авторите: „В това контролирано клинично изпитване включващо пациенти с остеоартрит на коляното резултатите след артроскопски промивка или артроскопско изчистване не са по-добри от резултатите след плацебо процедура.“

Възможна ли е плацебо хирургията?

Експериментът с плацебо се потвърждава и от още един опит с фалшифицирана хирургия.

През 2012 г. изследователите от университета в Оксфорд изследват ефективността на акромиопластиката т.е. хирургическа намеса на ротаторния маншет, при която малка костна структура се отстранява от рамото.

В това проучване пациентите са назначени на случаен принцип да получат или реална операция или фалшива операция, в която е направен разрез, а след това просто се шият обратно без да се отстранява някоя от костите.
Тук отново изследователите не откриват разлика между резултатите от реалната и фалшивата хирургия. И двете групи пациенти са имали същата степен на физическо подобрение и облекчаване на болката.

Какво ако пациентът знае за плацебо?

Тед Капчук, професор по медицина в Харвард, един от водещите изследователи на плацебо ефекта, твърди: „Плацебо работи дори когато пациентът е запознат, че приема неефективен медикамент.“
Така през 2009 г. той стартира първото открито плацебо проучване, в което участват хора диагностицирани със синдром на раздразнителни черва (IBS).

Любопитно е, че в сравнение с тези, които не са лекувани много повече пациенти с информиран прием на плацебо, които са знаели, че приемат фалшиво хапче са съобщили за облекчаване на симптомите.

Като цяло почти 60% от пациентите

приемащи плацебо хапче съобщават за облекчаване на симптомите на IBS в сравнение с 35% от пациентите, които не са лекувани.
Още по-забележително е, че плацебо групата действително се подобрява до степен равна на подобрението на пациенти третирани с често предписани лекарства за IBS.

Данните също така показват, че от тези чиято среща с доктора е със стандартнадължина максимум 9 минути и 22 секунди, 38% съобщават за значително подобрение на болката докато в групата, която прекарва до половин час с лекаря 51% са постигнали облекчение.







Може да харесате

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...