Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

Хората четат емоциите на другите





Най-добрият начин да разберем наистина какво им е на хората около нас е слушането

Хората четат емоциите на другите по-точно, ако не гледат лицата им.

Емпатията е по-силна, когато хората се концентрират повече върху слушането, отколкото върху възприемането на образи.

Резултатът може да се дължи на факта, че хората са по-добри в това да скрият емоциите от лицата си, отколкото от гласовете си.

През годините социалните науки са демонстрирали дълбокото желание на индивидите да се свържат с другите и уменията, които хората притежават, за да различават емоциите или намеренията на хората около себе си.

Нашето изследване предполага, че разчитането на комбинация от вокални и лицеви знаци, или само по лицето, може да не е най-добрата стратегия за точно разпознаване на емоциите или намеренията на другите, казва д-р Краус.

В експериментите хората се опитват на симпатизират на другите. Понякога хората гледат и слушат човека отсреща, докато в други случаи само гледат или само слушат. Оказва се, че тези които слушат, са по-точни в преценката си за емоцията на човека срещу себе си.

Много тестове на емоционалната интелигентност разчитат на точни възприятия на лицата.

Това, което откриваме тук, е, че може би хората обръщат твърде много внимание на лицето – гласът може да носи много повече от съдържанието, необходимо за правилното възприемане на вътрешните състояния на другите.

Констатациите показват, че трябва да се съсредоточим повече върху изучаването на вокализациите на емоциите, казва изследователят.

Д-р Краус смята, че друг фактор за това защо емоциите са по-лесни за разчитане чрез гласа е, че слушането и гледането заедно са сложни задачи. Според него понякога е по-лесно и по-ефективно да насочим цялото си внимание към един канал.

Каквато и да е причината, слушането е по-важно, отколкото обикновено осъзнаваме.

Всъщност, ако имаме предвид това, което хората казват, и начините, по които те го казват, може да успеем да разбираме хората около нас по-добре – на работното си място или в личните си отношения.







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...

СВЯТ

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира...

ЗАКОН

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване? В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви...

ПОЛИТИКА

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят отношението им към Русия...