Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Бедна и клета България би по цени на мляко и масло почти целия свят!





Българите намаляват потреблението на масло и прясно мляко, а причината за това са високите цени, става ясно от данни на правителствения сайт за цените на основни храни foodprice.bg и на Министерство на земеделието. Така традиционната преди години закуска от филия с масло и още нещо и чаша мляко постепенно изчезва, пише в обзорен материал.

Произведеното през миналата година прясно пакетирано мляко в страната е 66 280 тона, което е намаление с 14,5% спрямо 2021 г., показват данни на министерството. При маслото спадът в производството е още по-голям. През миналата година са произведени 1049 тона масло, при 1257 тона през 2021 г. Това представлява намаление от 16,5%.

Данните за външната търговия потвърждават намалението на потреблението на масло в страната. Вносът на масло нараства, но увеличението при износа е значително по-голямо от ръста на вноса. Така при намалено производство в страната е ясно, че и потреблението на масло намалява. През 2021 г. вносът на масло и млечни мазнини в страната е 9029 тона, а за първите 11 месеца на миналата година е 8486 тона, показват последните налични данни на Министерство на земеделието. Това означава че за цялата 2023 г. вносът на масло е нараснал. Но увеличението при износа на масло и млечни мазнини е по-голямо – от 609 тона през 2021 г. на 934 тона само за първите 11 месеца на миналата година.

Прясното мляко в България е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, показват данни на три независими източника – на правителствения сайт foodprice.bg, на КНСБ и на сайта за сравнение на цените в градове по света numbeo.com.

В България средната цена на прясното мляко в магазините е 3,30 лв. за литър, показват данни на сайта foodprice.bg. От известно време правителството спря да публикува данни за цените на основните храни в други страни от Европейския съюз. Но последните налични данни на сайта показват, че млякото в страната ни е най-скъпото в ЕС. Най-близо до нас е Гърция с цена от 3,28 лв. за литър мляко. Но в страни със значително по-високи доходи цените са доста по-ниски. Например в Австрия млякото струва 2,96 лв., във Франция е 2,68 лв., а в Германия е 2,24 лв. за литър. В Румъния и Хърватия прясното мляко струва по 2,47 лв., а в Словения е 2,46 лв. за литър.

Според данните на КНСБ цената на прясното мляко в България е средно 1,73 евро за литър, при 1,39 евро в Румъния, 1,49 евро в Германия, 1,28 евро в Нидерландия, 1,32 евро в Хърватия, само 0,99 евро във Франция и 0,91 евро в Испания.

Според данните на сайта numbeo.com цените на прясното мляко в България са между 2,40 лв. и 3,60 лв. за литър, а средната цена е 3,07 лв., или 1,57 евро. Същевременно във Франция средната цена на млякото е 1,12 евро за литър, в Италия е 1,46 евро, в Германия е 1,08 евро, в Испания е 1,04 евро, в Унгария е 0,97 евро, а в Полша е едва 0,87 евро. На сайта има данни не само за страни от Европа, а за целия свят. Оказва се, че млякото в България е по-скъпо и спрямо редица други страни. Например литър мляко във Великобритания струва е 1,44 евро, в САЩ е 0,97 евро, в Япония е 1,31 евро, а в съседна Турция е едва 0,76 евро.

Данните за цените на маслото са по-малко от тези за млякото. Но показват, че и маслото в България е едно от най-скъпите в страните от ЕС. В страната ни пакетче масло от 250 грама струва средно 6,81 лв., показват данни на foodprice.bg. А според последните налични данни на сайта цената на маслото в Словения е 5,53 лв., в Хърватия е 5,20 лв., във Франция е 5,14 лв., в Австрия е едва 4,94 лв., а в Германия е 4,35 лв.

Изкупната цена на млякото в България е 44,81 евро за 100 кг. и е близка до средната за страните от ЕС, която е 46,34 евро, показват официални данни на Европейската комисия. Изкупната цена на млякото в България е по-ниска отколкото в редица други страни от ЕС, и въпреки това крайната цена на млякото в магазините в тези държави, е по-ниска отколкото в България.

Например в Германия изкупната цена на млякото е 45,84 евро за 100 литра. Заплатите в Германия са по-високи отколкото в България, цените на горивата там също са по-високи, но крайната цена на млякото в магазините в Германия е по-ниска от тази в България. Оказва се, че при нас цената на млякото нараства повече като мине през млекопреработвателното предприятие и стигне в магазина, отколкото в Германия.

Изкупната цена на млякото във Франция също е по-висока, отколкото в България – 45,96 евро за 100 кг. По-високи са и изкупните цени в редица други страни като Румъния (46,03 евро за 100 кг.), Полша (47,86 евро), Италия (48,58), Австрия (49 евро), Испания (50,17 евро). Във всички тези страни млекопреработвателните предприятия дават по-висока цена на фермерите. Разходите им за заплати и транспорт също са по-високи, но въпреки това млякото в магазините в тези страни е по-евтино, отколкото при нас.

Любопитно е, че при прясното мляко на едро цените продължават да нарастват, въпреки понижението на изкупната цена на млякото. Средната цена на пакетираното прясно мляко на едно е средно 2,80 лв. за литър, показват данни на Министерство на земеделието. Това е ръст с 1,1% спрямо миналата година по това време. Оказва се, че продават млякото на едро над три пъти по-скъпо от изкупната цена на млякото. Същевременно средната цена на прясното мляко на дребно е 3,21 лв. за литър, което е само с около 40 ст. повече от цената на едро. Освен това цената на дребно в магазините е намаляла с 4,5% спрямо миналата година, въпреки поскъпването на млякото на едро. Оказва се, че търговците на дребно са свили надценката, с която продават млякото, а по-голям дял от стойността по веригата остава в млекопреработвателните предприятия.

Подобна е ситуацията и при кашкавала. Въпреки поевтиняването на млякото, кашкавалът на едро поскъпва. Средната цена на кашкавала на едро е малко над 21 лв. за кг., което е повишение с 3,5 на сто за година. Същевременно цената на кашкавала на дребно намалява с 2,1%, средно до 25,21 лв. на кг. Оказва се, че и при кашкавала по-голяма част от стойността остава в млекопреработвателното предприятие.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget