Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Живеехме си като волни птички





Бях вече на 16 г. и лятото трябваше да работя, бях трети за четвърти курс – 1966 г.!

Бях изкарал курса за спасители, но мама страхувайки се за мен ми намери работа в някаква транжорна на Дружба (Св. Св. Константин и Елена). Както послушно дете (все още съм такъв към жена си) започнах работа. В хладилниците студено, даже страшно… трупното месо ледено и много тежко за моята крехка физика…. Изкарах една седмица и хайде на плажа (на Златните) при моят учител по физическо от Механотехникума… Борко, бог да го прости!

Тогава плажа бе на сектори, ние бяхме на ТРЕТИ сектор пред хотел/ресторант Калиакра, където и обядвахме с намаление… Отбелязвам на ония години ние се хранехме заедно с гостите, както е сегашната практика с аниматорите (те са винаги сред гостите си)! На следващата година това се повтори…..

След казармата бях няколко месеца сервитьор в р-т Морско око, но плажа отново ме спечели….

Та вчера бяхме на тържеството за 65 годишнината на комплекса!

През района е минавал римски път от Константинопол до Тома. Има следи от тракийска цивилизация. Мястото, където е построено Морското казино в Златни пясъци, е известно още от времето на цар Асен II като морски кантон. Там корабите пълниха прясна вода по силата на Дубровнишката харта за свободна търговия, подписана от българския владетел през 1230 г. върху българските земи с републиките Дубровник, Венеция и Генуа.

Основателите на българската археологическа наука – братята Херман и Карел Шкорпил – първи имат идея за курорт в местността Узун Кум. Още през 1915 г. те популяризират идеята си за изграждане на морски санаториум и летни къщи в района.

С акт от 7 юни 1915 г. гората е предоставена от финансовия ръководител на Варненската община за нуждите на Археологическото дружество. Освен гората, местността Узун Кум включва 160 дка морски пясък и 5 дка езера. През 1924 г. Карел Шкорпил успява да убеди комисията на Морската конспирация с председател Петър Стоянов – кмет на Варна, че Узун Кум е най-подходящото място за детска колония. Карел Шкорпил се навежда пред комисията, грабва шепа пясък и казва: „Вижте колко чист и жълт е пясъкът. Това е „златен пясък“. Плевелите могат да бъдат почистени за два-три дни. Така той успя да убеди плевенския представител, че това място е красив плаж. На следващия ден екип от моряци разчистиха площ, издигнаха палатки и гостите от Плевен първи населиха този плаж, който Карел Шкорпил нарича „златен пясък”.

На 𝟏𝟏 август 𝟏𝟗𝟓𝟔 г. е направена първата копка, с което започва постепенното преобразяване на намиращата се северно от Варна местност Узун кум в морски курорт.

Курортът, разположен само на 17 км от Варна, е открит официално на 30 юни 1957 г.
На всички бивши, сегашни и бъдещи служители, ЧЕСТИТ ВИ ПРАЗНИК!
Работата по комплексите е ПРИВИЛЕГИЯ и учител, особено в ония времена… (от тогава покрай гостите се научих винаги да си заменям мокрите бански с сухи такива….)!

Валентин Давидов

ВАЖНО!!! Фейсбук ни ограничава заради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще достигат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Подходяща музика за любителите на йога.







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Нинова вкарва Калоян Методиев (СДС) и в парламента Тя тайно е пробутала протежето си на избираемо място в 25 МИР След като се настани...

ЗАКОН

Прокуратурата е осъдена да плати 91 000 лв. на бизнесмена и издател на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. За сметка на държавното обвинение са...

ЗАКОН

Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ....

СКАНДАЛ

Прибират му всичко до месец Мълвата носи, че не е изключено в скоро време плеймейтката Светлана Гущерова, по прякор Гонзовица, да стане депутатска съпруга,...