Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЛОГ

Пак е петък, санитарен полуден, тъкмо малко поразхлади, въпреки че е средата на горещниците





Българинът д-р Златко Минев от е потенциален лауреат на Нобелова награда по физика. На няма и 35 години е успял да реши проблем, непосилен за Нийлс Бор и Алберт Айнщайн. Става дума за атоми, енергийни нива и квантови скокове … няма да навлизам в подробности, айде да има нещо, дето да не разбирам и аз!

Научих за това момче от приятелка и реших да разровя. Оказа се права, тя освен хубава е и умна, но по – впечатляващо е каква новина прочетох малко по – надолу в сайта: шофьор на рейс набил кмета на Цалапица, щото го нарекъл „лайнар“. Просто се изумих, че тая новина не е водеща.

Д-р Златко Минев е бакалавър е по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторска дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе и в момента прави квантов компютър. Кире е учил два месеца у Харвад и в момента прави политика. Повече няма да чопля, че кръвното ми става по – високо от заплатата.

Сорос младши пое дюкяна от баща си и обяви съкращаване на парите за европейски фонадции с 40% и временно спиране до февруари месец догодина. Както го разбирам аз, това ще доведе до съкращаване на щата. Ще останат да лапат само най – старателните слуги, с другите ще се бутаме при домакинката у руското посолство за мизерните червонци. А да видите лесно ли ни е на нас, с тия 4000 лева месечно! Не рибай пържоли, риба не можеш да хапнеш, ако не си хванеш.

Споменавам рибай пържоли, щото некъв брачед си поръчал такива в един варненски ресторант, ама му дошли скъпи и той си изтръскал ушите у фейса. Две седмици ги дъвкахме тия пържоли, па откъде ги режели, па как ги сушели, па колко стрували първо у Варна, а после у другите градове. Мене дедо ме е учил, че през всички времена черния хайвер са го яли богатите хора.

Като немаш финансов деян за такива пържоли, земи си едно телешко шкембе на саханче, а ако си по – възможен, дето викат бабичките, земи си телешки език в масло, викни си водчица … ех, аз ли не знам да живеем!

Някой се сети да покаже къщата на потърпевшия и нещата се изясниха, влезна убития. То една краснокирпична готика, едни колони, едни лимузини, да ти хвръкне забрадката. Барбалеята /баровеца на братчедски/ се изтъпанил гордо, наоколо настърчали чавета като сурикати, аз вика, работим у Холандия. Кви са тия цени у тоа ресторант, оня ден земах едно ягне за сто лева и нахраних триесе човека.

Брачед, на чорба да го свариш това агне, не можеш да нахраниш тридесет човека, даже деца. Първо помислих че бизнесът му е я каки, я джебчилък, щото такива пари с работа не се вадят, а после си викам, както е прост, лъжлив и нагъл, може и нещо в политиката да е.
И телевизиите го раздуха, като че тоя лумпен не е изял три пържоли, а три слона и не е платил петстотин лева, а пестотин жълтици. Ами да е гледал бе, кьорав карти не играе! Преди разправяха за изплували мъртви крави по морето , сега пържолите от крави били скъпи, въобще кравите са лайтмотив. Само децата не разбраха, че това са мръсни номера от конкуренцията.

Забележителното е, че тоя нож не ни го забиват руските телевизии, тех отдавна ги забраниха, а го правят нашите си и то най – правилните. По врачанско казват, коги си прост, не си и за у вазе си.

Двете ми любими партии – Подлоги на Посолството и Доносническа България са внесли предложение за промяна на националния празник. Вместо Трети март – 24-ти май, за да избегнем руското присъствие на празничната трапеза. Не че го избегваме, в Русия това също е национален празник. Само не мога да проумея от глупост ли вършат тия неща, или не са чак такива русофоби, за каквито се представат пред началника.

Предлагам следваща стъпка да е премахването на паметника на Царя Освободител, дето ги гледа презрително от коня си пред Парламента. Ама не го носете далече, че после трябва да го връщате и ако се случи некой с кофти чувство за хумор, може да ви накара да го връщате на ръце.

В целата тая работа ме бърка само, че ще ме лишат от един почивен ден. Иначе пак ще си го празнувам, както у соца си празнувах Коледа и всички си затваряха очите. После се заговори, че милицията правела кордон около църквите, цивилни агенти следели варващите и ги пращали в Белене, където с тях хранели свинете. Трийсе и кусур години ги разправят тия шехерезади и нелошо поминуват. Преди правеха и филми, ама свършиха парите, та сега я караме само на лакърдии.

От посолствата на Гърция и Турция са пратили протестни ноти, защото това силно ги ощетява туристически. Сега като се падне празника на сгодна дата, слееш го с почивните дни, земеш два дена болнични и мръднеш я до Капъкуле, я да смучеш една седмица узо по гръцките курорти, много важно че не е сезона.

Празник се прави с приятели, не е нужно да ме подсещат некакви недоказаняци от телевизора. Ако утре се смени властта, тия шунди веднага ще сменят и празника, Гошо с джуфката и къдриците ще го оближе до блясък, Кънчовците ще направят социалогическо проучване, че 720% от българите горещо го одобряват, а некой от придворните скулптури – министри ще направи паметник по – висок от Пилона. Мога да намекна идея – в град Банги, столица на Централна Африканска Република има паметник на ЧВК Вагнер.

С тия флуктуации на празниците се сетих за оня, дето на приемането у партията го питали пиеш ли, а той отговорил – само по празници. На кои празници, решили уточнят от комисията, кога имам пари все е празник, рекъл кандидатът.

Целият водевил се разиграва, за да не гледаме в бездната на бюджета. Както казва Остап Бендер, най – дълбока бездна е финансовата, в нея можеш да падаш цял живот.

Кокорчо внася и изнася бюджета в Парламентарна зала, като миризливо цукало. Да беше нечиста финансова сделка, вече да е сключил извънсъдебното споразумение, но сега всички му гледат в ръцете.

Партньорите по сглобка направо му разковаха кочината. В резултат ДДС-то на кръчмарите си остана ковидно и по – добре, щото държавата пак немаше да види пари, но щеха да вигнат цените. Заплати в пликове – може! Касови бележки – ако продавачът е на кеф. Пичове, стегайте се, отнекъде требва да съберете пари поне за източния фронт!

Със закриването на делото „Барселона“ завършихме и съдебната реформа, Буци се усмихва похотливо, явно ще подкарва сглобката с 200, без разлика в пол и възраст. На повечето от тях ще им хареса, някои дори могат да забременеят, това се оказва нелоша далавера и вече напълно законна. Щото на парапетче всеки може да води, после да се прибере при жената и децата на тортичка, а ти да подсмърчаш пак на бившия.

Навършиха се 80 години, откакто свалиха Мусолини от власт. Свалиха го собствените му военни, след пълното унищожаване на италианския контингент в Русия и краха на тогавашната европейска коалиция при Курската дъга. Хитлер успява да го измъкне и му прави държавица в Северна Италия, по ирония на съдбата кръстена република Сало. Накрая го хващат партизани и го обесват надолу с главата. Всякаква прилика с настоящи лица и събития е напълно закономерна. Що секи иска да пише история и никой не иска да я чете бе, макя му и трън!

Черни облаци се събират на побелялата глава на Дедо. Републиканците искат да му обявят ипмийчмънт за корупционните сделки сключвани партийно със сина му, той вика, не го познавам тоя. И не могат да му кажата „връв“, щото може наистина да не го познава … вече.

Шапка им свалям на неговите доктори, такива илачи му забъркват, че изглежда като жив, даже ходи. Е, често пада, понякога не знае накъде да тръгне, но ходи, даже веднъж се опита да кара колело … верно пак падна, ама стана, тамън си виках, тоя път се очисти.
А кученцето на Дедо, немската овчарка Командер, не харесва околните и за последните 4 месеца ухапало 7 човека, та чак един влезнал в болница. Оная Чанга Чунга, говорителката на старческия дом разправя, ми при тая международна обстановка хайванчето се изнерви! Бахти кучето, вестици ли чете, телевизия ли гледа, у сайтовете ли рови? И като се изнерви – хапе, то да не е нещо български дамазлък, щото у фейса сичките сме така.

Как не се сети мацката да каже, че псето е Кремълски агент? Академик Иван Павлов още в началото на 20-ти век взе Нобелова награда с едно куче, оттогава сигурно са ги научили и да карат самолети, даже две руски кучета летяха в космоса – Белка и Стрелка. Летяха три години преди първия човек в Космоса – Юрий Гагарин, а чак след една година летя Сам Шепърд.

Аз, па! Не е длъжна да знае такива неща, тя е на тая работа по квота, даже по три квоти, щото е правилна едновременно расово, сексуално и е имигрантка. За факчекнатите – тя го каза, не съм го измислил аз.

Ще приключа кучешката история с една народна мъдрост: Не вярвай на хора, които не харесват кучета, но вярвай на кучета, които не харесват хора.

В Санкт Петербург се провежда Африкански форум, присъстват 49 държави от общо 54. Между недошлите е президентът на Нигер, по – точно бившият, защото нощеска го свалиха военните. Нема да ходиш на форума? Земи тоя преврат! Спореда Файнейшъл таймс новата власт е заявила, че ще сътрудничи с Москва. Значи закръглям страните на 50 и си стискаме ръцете.

Отвъд шегичката, 56 АЕЦ произвеждат 70% от енергетиката на Франция, 30 -45% от урана за тях идва от Нигер. На ти санкция!
Форумът се провежда след безпрецедентен натиск от страна на САЩ върху ръководствата на африканскте страни да не ходят. Висши краварски политици бадева обикаляха Африка като Милош по гробища, както казват у Кулско. По – добре да не беха влизали у харчове за тоя мизерен резултат.

Щото руснаците дават хлебец и то по – евтинко, вече не минава през ръка – зърнената сделка е капут. Щото в Русия никога не е имало расизъм, напротив – Пушкин непрекъснато подчертавал африканските си корени. Щото Русия никога не е търгувала с роби и те тия неща ги помнят нямат си жълтопаветници да ги отричат. Щото, щото … аз па що ли …

Ние обаче сме европейци и ги гледаме от високо. А едно време наши специалисти ходеха на работа в Африка и заработваха нелоши пари, къщи си построиха, коли си накупиха, хората чуваха за България, уважаваха ни … Обаче сега има банани и можем да пътуваме в чужбина, нъц!

Любопитни факти: Африка е три пъти по – голяма от Америка и Китай. Преди 50 години населението и́ е било 10% от световното, сега е 20%, след 100 години двама от всеки пет човека на планетата ще бъдат африканци. Задача със звездичка за умни и хубави: Дали това е стратегически приоритет?

Президентът на Южна Корея посети Киев, в отговор военният министър на Русия посети Северна Корея. Въпреки пълната блокада северните корейчета произвеждат всичко, дори дронове. И са много.

След серия посещения на висши американски дипломати, вкючително 100 годишния Кисинджър, в Китай смениха външния министър. Видимо и тях не и кефи досегашната хегемония. И също са много.

Въобще, светът се отърсва от колониализма, бил той класически, или нео. Не е нужно да уточнявам, че за присъстващите не важи. На нас ни е важно да ни потупат по рамото, а по – често по задника. Щеше ми са да изберем политици, които ако не влияят, поне да предвиждат събитията и да действат адекватно, но и тоя път не даде Господ.

Все някога ще стане и тогава ще обявим още един национален празник. Дотогава да запазим разума и здравето си. Сега по машините, а довечера наздраве!

Владимир Тупавичаров

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

ПАРИ

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна...

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget