Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЛОГ

Настъпи прекрасният и любим петък. Ден за уборка на мозъка и душевен панаир





Минути за култура – убили са шефа на операта. Шегувам се, жив и здрав си е, Господ здраве да му дава, друга е новината и е от столицата на Латвия, Рига. Тамошният театър „Едуард Смилги“ ще бъде домакин на представление, в което актьорите ще бъдат голи, но това не е всичко – всички зрители също трябва да бъдат голи. Мотивацията:
„Закупувайки билет, вие се съгласявате да гледате представлението голи; само голи зрители могат да участват в събитието. Всички участници в представлението също ще бъдат голи. Това гарантира интимността на преживяването!“

Наистина авангардно, но у нас такова нещо няма да се получи. Ще се яви някоя у́фатна булка, пичовете ще вдигнат самолетите, дамите ще започнат да разглеждат авиопарка и пилотите, а пиесата ще замине на майната си. Ами в антракта? Водиш дамата си да изпиете по коняк в барчето на театъра и си мандахерцаш зарзалите, а тя се чуди как да се гъне, та да е в по – добър ракурс. Мани, бегай, по – добре да се придържаме към традициите!

Четох откъс от съвременен учебник по история. Разказват колко унизителен е бил ритуалът на манифестациите по време на соца. Пошашках се какви неща учат децата, после се успокоих – не учат. За да учиш трябва да четеш, а цял випуск в Пловдив изкарали на матурата по БЕЛ двойки, както има викахме навремето – дузпи. Общо в страната 8 000, за тройките не ми се мисли. Ще седне некой да ти срича за за манифестациите, а нема да си гледа амфетките и райския газ у чалготеката! По телевизията ще им обяснят що е митинг и протест, а на самия протест полицаите ще им обяснят колко боли, като ходиш по такива места. Първо им изгладиха мозъците с комбинация от Болонската образователна система и тв формати за ергени и кулинария, а после ги полираха с рап и чалга. Само да са живи и здрави, всичко ще научат миличките, както и ние го научихме. Вапцаров помните ли: защото би ни безпощадно, живота с тежките си лапи, направо по устата гладни …

В Правителствена болница едно апартаментче от 500 квадрата го откриха наскоро, при последното почистване. И извикаха в един глас, я апартамент! Питаха предишния шеф Любчо Спасов, той вика, а, знам го, там пари на болницата не са харчени. И толкоз! Новият шеф нещо пелтечи, показва някакъв асансьор, аз ,вика, съм отскоро … Сетих се вица за оня наркоман, дето се напушил и паднал от петия етаж. Събрала се тълпа, момче, как си, какво стана? А той се огледал и казал, не знам бе и аз сега идвам.

Другарю директор, шефе, не 500 квадратни метра, а 5 квадратни сантиметра в болницата ти не трябва да има, за които не знаеш нищо. Иначе си събирай чеиза и заминавай да лекуваш, каквото там умееш, защото да управляваш не умееш. Някой му е плащал на това вода, ток, някой го е чистил. Знаеш и всички преди теб са знаели, ама прокуратурата сега има семейни проблеми. Нищо, то не е плет да изгние, някой ден ще се върнат към случая, ако не ви самоубият дотогава.

А кой е ползвал тоя жилфонд? Там някъде в кадър се търкаляше шише от уиски, същото като онова до шкафчето с кюлчетата. Пил съм го, супер е, ама цената му е като за собственик на шкафче с кюлчета, а в мойто има само хапчета.

Който и да е бил тоя глезльо, мълчи като партизанин, срам го е. За срам си е, такъв апартамент нямаше и Бай Тошо. То сауна, то джакузи, то луксозно обзавеждане. Нарочно я прекръстихте болницата да не е Правителствена, та да не направим връзка с оная епоха, да не помислим че се връщаме към времената на застоя и култа към личността. Не бойте се мишки, за култ трябва личност! За застой трябва да е имало някакво движение, различно от свободното падане.

Някаква кръчма за изчанчена бира си турила табелка „На привърженици на Възраждане не сервираме“. Сетих се за гениалните Илф и Петров /да не се бъркат с Петров и Боширов/, които написаха романа „Златния телец“, а от него е безсмъртният цитат „Бира се отпуска само за членове на профсъюза“. Това е било през 1931 година, през 2013 имаме еволюция, вече не говорим за членове, а за привърженици. Те членовете ги обслужват безотказно и по пълна програма, само привържениците им дават ядове.

А как ще ги разпознавате? По дрес кода – нашите са с раничка и тротинетка, а в ръката държат безкофеиново и обезмаслено лате макиато, каквото и да значи това. Има предложение да накарат „Възраждане“ да носят отличителен белег на ревера, някакъв умник дори споменава жълта звезда. Следващата крачка са факелните шествия и маршировката, а накрая идва Ванка с танка. Хем Ванка е набрал инерция, ще ни прегази като дизел цинкова кофа.

В един ден почина Берлускони и уволниха Гешев. За Берлускони ми е мъчно, за Гешев не очаквах, мислех че ще си избута мандата. По едно време си беше направил собствена полиция, па спецпрокуратура, па бронирани коли, па вила в резиденция „Бояна“ със специалния мултитемпературен шкаф за вино, па масрафи и изведнъж – лапай пръчката животно злоядо! Поучително.

Замислих се дълбоко и тъкмо да отроня скъпа мъжка сълза, Каскета игра двойка спатия под масата – мене, вика ме махнаха, щото казах че ще арестувам Путин. И атентат ми направиха, той оная пиратка си я брои за терористичен акт. Значи тамън да хване Вовата и го ушиха. Като във вица, тамън да я опъна и тя ми затвори телефона. Чак в Европа отиде да разправя тия тъпотевини, сума пара похарчи.
Нека си угажда, да не сме луди да ги дадем тия пари за нещастниците в Берковица, дето ги заля пороят и асфалтът им стана на юфка. Съответната министърка баш тогава се случи в Швейцария, та малко се натъжи, пиеше шампансктото и хайверът с много печал в очите, сьомгата и омарите направо и́ присядаха. Една друга преди време беше на Мачу Пикчу /истинкия, не тоя дето ги пращаме на него/ точно когато изтекоха данните на всички българи от НАП и тя също не си прекъсна отпуската. Па права е, то каквото имало – станало, вие знаете ли къде е Мачу Пикчу? На Мачу Пикчу у царевичака е, а това е по – далече даже от мичка си пайчина.

Та го махнаха Гешката, само гранивият вкус в устата ни остана от него. Може ли да си толкова тъп! Сто години на тоя пост и не си е заделил нито едно компроматче, не е скътал нито едно висящо дело, като дойде голямата нужда да си ги ползва тия хартишки. Ндаа, оказа се че макар и много рядко и аз мога да сгреша. Звучи нескромно? Майната му, скромността е път към забравата.
Започна месец на прайдовете, но и там се разделиха на първа класа и обикновена паплач. Първата класа се държи в сянка и раздава акъл, обикновената паплач се кичи с перушина и се чекне на високи токчета. За добро или лошо, по нашите земи тия работи протичат доста вяло, мисля че пикът отмина и има чувствителен спад. Никакви европейци не сме ние, едни прости колибари сме, та ако ще по три Харварда да завършим. Дето викат шопите, от Пена можеш да избегаш, от гена никога. И жълти павета ни наредиха хората, ние ги разкъртихме и си ги наредихме като калдъръм.

Почна курортният сезон, слънце като из ведро, време само за водни ски. За мен не е проблем, в кръчмата не вали, но по нашия край придоби бедствен размер. Правителството се държи като временно изпълняващо длъжността, па и толкова си могат. Както казват по врачанско, все се е Лалка женила, ама такъв чичко не е намирала.

През ум не ми минава, че им пука за мен, надявам се поне да имат инстинкт за самосъхранение. Защото ситуацията се променя с часове. Западният свят е в политическа и икономическа криза, а на източния фронт Леопардите и Брейдлитата горят като факли. Даже руснаците си хванаха един Леопард и сега германците се чудят кое е по – лошо, че ще им откраднат технологиите, или че ще разберат, че нема кой знае какви технологии.

Дъртият Сорос надуши нещо и се оттегли, остави дюкяна на наследника си. Дедо го погнаха с импийчмънт, оказа се че „Likely“, може би дори „Highly likely“ е затънал в корупция до клепарестите си уши, барабар с фамилията си. Тръмп го заплашват 400 години затвор, Урсула я раследват за ваксините, Шолц за корупция.

На практика светът се управлява от бъдещи затворници. Някои от тях ще се измъкнат, но после предстои да съди Той. Според обичая покойниците ги обличат в костюми, та Страшният съд ще бъде едно доста тържествено събитие. А дали ще има нужда от Страшен прокурор, щото на нас току – що ни се освободи един? Не е смешно, ама с тая една хемисфера дето ми тропа в главата толкова мога.
Сега предстои последният работен ден от седмицата. Така че по машините, а довечера по масите и наздраве!

Владимир Тупавичаров

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget