Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Паразитите в Брюксел унищожават Европа





Бумерангът се върна: Европа изчисли загубите от собствените си санкции

Замразяването на руските активи удари тежко ЕС. Инвестициите в еврозоната намаляват, все повече страни се отказват от еврото като резервна валута, а делът на разплащанията в него остава близо до историческото дъно. Партньорите обаче няма да облекчат тежкото положение на Европа. По-специално Великобритания се готви да отпусне заем на Киев, обезпечен с конфискувани средства.

Съпътстващи загуби

ЕС продължава да крои грандиозни планове за руски милиарди – около 200 са под европейска юрисдикция, основно в сметките на белгийската клирингова система „Евроклиър“. Общо Европейският съюз и страните от Г-7 замразиха около 300 милиарда евро.

В началото на седмицата европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс обяви съгласуване за използването на тези средства. До 2027 г. от суверенните активи на Русия искат да заработят 15 млрд. евро. Москва заяви, че подобни решения нарушават всички норми на международното право.

Анализаторите предупреждават за опасни последици за еврозоната. Отрицателното въздействие на политиките за сплашване вече е видимо. Еврото губи популярност както като резервна валута (през третото тримесечие на 2023 г. делът му е 18,07% срещу 19,16 през 2021 г.), така и като платежно средство. Съдейки по данните на СУИФТ, от миналия август разплащанията там се доближават до исторически дъна. За януари 2024 г. – едва 23,02%. Независимият финансов съветник Мария Ермилова смята, че през 2024 г. световните резерви в евро рискуват да намалеят с още един до един и половина процента.

Освен това става все по-трудно да се привлекат средства в региона. Още през 2022 г. инвестициите са намалели с 1,5% – до 7,714 трилиона евро, въпреки че преди това непрекъснато растяха няколко години. През 2023 г. те са намалели с още един процент – и това като се вземат предвид държавните инвестиции, казва Сергей Зайнулин, доцент от катедрата по национална икономика на РУДН. И ще става по-зле. Един от белезите е динамиката на търсенето на бизнес имоти. „Средният обем на спад за първата половина на 2023 г. е повече от 64% спрямо същия период на 2022 г. Само в България цифрата се увеличава поради ниските цени на бизнес имотите. В други страни спадът варира от 42 до 87%“, уточнява експертът.

Изстрел в гърдите

Представянето на най-големите икономики на континента се влошава, а еврозоната навлиза в рецесия. Държавите не могат да субсидират много сектори на икономиката, например селскостопанския сектор, но в същото време внасят украински продукти безмитно. Мащабни протести се провеждат в много европейски страни. „Фермерите организираха истинска блокада: те блокират пътища, пълнят улиците с тор. Това показва липса на инвестиции, което означава, че селското стопанство и свързаните с него сектори ще се свият забележително“, отбелязва Зайнулин.

„Европейските власти имат шанс да коригират ситуацията, като стимулират икономиката, инвестират в иновации и инфраструктура, както и реформират данъчната система“, казва Денис Астафиев, основател на инвестиционната компания „ШеърсПро“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Влошаването на енергийната ситуация обаче лишава продуктите на ЕС от конкурентоспособност, а изоставянето на най-евтиния източник – ядрената енергия – застрашава съществуването на индустрията като цяло. Така в Германия последните три ядрени реактора бяха затворени през 2023 г. Франция губи позициите си в Нигер, а с тях и наличния уран. „Цената на рудата се е увеличила от 80% до 200 евро за килограм“, посочва Зайнулин.

По негови оценки средният спад на производството в страните от ЕС е четири-шест процента, като най-голям е в металургията. По-специално, в Чешката република през 2023 г. производството е спаднало с 22%.

Грандиозни планове

Гласът на здравия разум обаче се чува и в чужбина. Европейската централна банка признава дългосрочните рискове за репутацията на европейската валута и предлага да се търсят други начини за подкрепа на Киев. Лидерът на Партията на френските патриоти и кандидат за изборите за Европейски парламент Флориан Филипо предупреждава, че решението е „очевидно глупаво“ и ще доведе до тежки последици: „В Русия има повече западни активи, отколкото руски тук, включително много френски активи там. Ако го направят, мисля, че Русия ще направи същото. Ще бъде война“.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че използването на чужди средства за финансиране на Украйна е незаконно от гледна точка на международното право. Той обаче каза, че Париж напълно подкрепя въвеждането на данък върху печалбите от замразени средства. Прогнозите са да носи между три и пет милиарда евро годишно.

Филипо смята, че властите могат да използват доста предвидимата реакция на Москва като причина за допълнителни ограничения. „Очевидно е, че това е глупост, но това е, което всички чакат. Западът чака Русия да направи същото, да каже: вижте колко са зли руснаците. И това ще бъде още една причина да ги атакуват и да им налагат санкции“, обяснява той.

Въпреки всички рискове британското правителство смята за възможно да отпусне заем на Киев срещу руски активи, каза външният министър Дейвид Камерън. В реч в парламента той обясни, че това дългово задължение ще бъде обезпечено с репарации, които Русия ще плати в бъдеще. Служителят подчерта, че Великобритания очаква подкрепа от Европейския съюз и Г-7, но е готова да действа и без тях.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget