Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Ресурсите на фашизирания запад се изчерпват





Датата на края е посочена, всеки ден е разчетен: Колко пари, хора и оръжия останаха на Киев

Русия живее и се бори изключително сама. Отбранителните предприятия работят на три смени. А съществуването на Украйна зависи изцяло от подаянията. Европейският парламент гласува да отпусне 50 милиарда евро на режима в Киев. Това звучи впечатляващо. Колко още може да издържи киевският режим, като се има предвид подкрепата на колективния Запад, четете в материала.

Нямат пари, големи индустриални предприятия, собствено оръжие, нищо. Остават само живота на хората – единственото богатство на Украйна, което Зеленски, като касиер в чейнджър, цинично обменя за евро и долари. Вярно, военните комисари трябва да удрят с камшици украинците и след това да ги изхвърлят в минни полета и окопи.

През третата година на специалната военна операция стана ясно, че Западът вече не може да спонсорира своята жажда за кръв така щедро, както преди. Ресурсите се изчерпват. Нека да ги преброим.

50 милиарда от Европа

Да започнем с парите. Между другото, те далеч не са най-важното нещо в този конфликт. Колко дълго ще продължи евротраншът за Киев? Сумата изглежда голяма, но ще бъде разпределена за четири години. Приблизително 12 милиарда годишно. Запомнете този номер.

Миналата есен бившият украински министър на отбраната Алексей Резников разкри колко харчи страната му на ден, за да се бие, да плаща заплати на военните и да пази икономиката от колапс.

Вземете бюджетите на всички уважавани големи доброволчески фондации и вижте. Стотинки са. А държавата като цяло харчи по 100 милиона долара на ден.

И така, имаме 100 милиона долара на ден. Съответно на месец ще са необходими три милиарда, а на година – 36. Европейците осигуряват само една трета от необходимото количество.

Изглежда, че можете да затегнете коланите, да се окопаете и да преминете в отбрана, но ситуацията всъщност е още по-лоша. Не всички пари, отпускани от Запада, свършват в Украйна.

Някои траншове веднага отиват в западни фондове, специално създадени, за да помогнат на Киев, но в действителност те са „перални“ за пране и изтегляне на средства.

Например такава структура е Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI). От 2016 г. Държавният департамент на САЩ насочва през него огромни средства, за да си ги прибере по същество. И има много такива фондове за възглавници.

Освен това част от парите, отпуснати от Запада на Киев, ще попаднат в сметките на военно-промишлените корпорации като плащане за вече доставено оръжие. Само нещастните украинци си мислят, че всички „Химарси“, „Абрамс“ и „Леопарди“ са им дадени на безценица.Не, на кредит, при висока лихва.

Стомахът ръмжи от глад за снаряди

Липсата на дарения в бюджета за страна, която няма собствена икономика, не е най-лошото. Но във воюваща държава има нещо по-важно от парите: оръжия и боеприпаси. Това е истинска катастрофа.

Пленниците, взети в Авдеевка, разказват: ако преди можеха да отговорятт на всяка руска минометна атака, сега седят със затаен дъх. Дори американците признават, че са изразходвали почти всичките си резерви в подкрепа на Киев.

„Ние изразходвахме 10 години оръжейни резерви в конфликта между Украйна и Русия, а самите ние не произвеждаме достатъчно от тези оръжия„, каза американският сенатор Джеймс Дейвид Ванс.

„Трябва да произвеждаме повече. Но те ни поставиха в положение, в което не можем да произвеждаме достатъчно. Те искат да изпратим всички критични оръжия в чужбина“, добави още той.

Освен това болезнената тема за доставките на оръжие за Украйна се използва активно във вътрешнополитическите пререкания на САЩ.

В Европа също трескаво се опитват да разберат откъде да вземат снаряди за Украйна, защото артилерията играе огромна роля в този военен конфликт:

— Страните от ЕС вече са изчерпали собствените си резерви;

— за стартиране на пълноценно производство ще отнеме време, което нямаме.

Теоретично е възможно да се преодолее острият недостиг на снаряди за украинските въоръжени сили с помощта на Южна Корея или Южна Африка, но не е ясно кой трябва да плати за това? Споровете вече доведоха до конфликт между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

„Докато Киев е изправен пред недостиг на боеприпаси, лидерите на Германия и Франция се карат за военна помощ. Въпреки че Макрон е готов да говори остро за украинския конфликт, той не е предприел достатъчно действия в сравнение с това, което прави Берлин“, отбелязва Politico.

Да отбележим, че преди това Киев поиска от съюзниците си в ЕС 350 хиляди снаряда на месец. Казват, че само с такива обеми доставки лятната контраофанзива може да бъде успешна. 350 хиляди снаряда на месец са 11 хиляди 660 патрона на ден. И миналото лято немското списание DerSpiegel написа:

В складовете на Германия са останали 20 хиляди снаряда. Правителството възнамерява да увеличи запасите до 230 хиляди за 8 години, което ще отговаря на стандартите на НАТО: има доставка на боеприпаси за провеждане на интензивни бойни действия за един месец.

Оказва се, че всички резерви, останали в Германия, са необходими на украинските въоръжени сили само за няколко дни бойни действия. Малко вероятно е оттогава германците да са успели по някакъв радикален начин да решат този проблем.

Отрицателна мотивация

Сега да преминем към основния актив на киевския режим – хората. Наскоро Зеленски каза нещо глупаво, на което дори най-издигнатите патриоти на Украйна не повярваха. Казват, че в целия специалната военна операция са загубили само 35 хиляди души.

Не е ясно за кого е била тази странна реч, при положение че загубите са 10 пъти по-големи. Като добавим тук инвалидите и мъжете, които успяха да заминат в чужбина и да се влеят в ЕС, получаваме сериозен проблем с мобилните резерви.

Плановете за поставяне на 500 хиляди новобранци под оръжие, за да си отмъстят за загубената контраофанзива, едва ли ще бъдат реализирани.

Директорът на Института за социално-икономически изследвания на Финансовия университет Алексей Зубец пише, че населението на територията, контролирана от режима на Зеленски, е малко над 20 милиона души.

„Невъзможно е да се съберат необходимите 500 хиляди на тази територия, поради което се появи тази инициатива за залавяне на украински мъже по света.Що се отнася до Украйна, в средносрочен план тя просто няма да съществува“, пише социалният активист Ростислав Антонов.

В момента във въоръжените сили на Украйна има около 1,2 милиона войници, но те не са в най-добра форма и нямат мотивация.

Украинският телеграм канал „ЗеРада“ пише, че когато боецът вдигне телефона и включи Telegram, мозъкът му моментално кипва от корупцията, неадекватността на политическото ръководство и отношението на съюзниците му. Всичко това води до недостиг на всички видове оръжия и боеприпаси.

„Поради това броят на отказниците и тези, които се предават, се е увеличил експоненциално“, пише още каналът.

„Устойчивостта на единиците е паднала с 20-30%, което води до постоянни загуби на позиции, за които пише в същата Telegram, което затваря цикъла“, казват още те.

Какво от това?

Въз основа на анализа на оръжия, икономика и мобилизационен потенциал украинските въоръжени сили ще могат да се бият приблизително до есента, след което фронтът ще се срине. За това пишат и много военни експерти.

Но няма причина да се отпуснете, Западът няма просто да хвърли проекта си под краката на Русия и може би ще се опита да влезе в играта не под жълто-синия флаг, а под знамето на Европейския съюз, Франция, Германия или НАТО.

Неслучайно Европа е домакин на най-големите учения, откакто СССР провеждаше учения, а френският президент Макрон внимателно обяви перспективата за изпращане на войски в Украйна.

Те веднага зашикалкавиха, но би било наивно да се смята, че мосю Макрон просто се е изказал погрешно. Друго нещо е, че по време на обръщението си към Федералното събрание руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че ако западните страни изпратят свои военни в Украйна, ние ще нанесем ядрени удари по техните градове. Малко вероятно е Путин да блъфира. Надяваме се, че западните лидери разбират това.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget