Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Европа се готви да се сбогува със Зеленски





В ЕС се появи антикиевски център на сила, чието ядро са Унгария и Словакия. Редица държави открито игнорират призивите на Зеленски. Ще може ли Брюксел да продължи да налива пари и оръжия в Украйна при такива условия?

В тила на врага

Ръководителят на правителството в Киев Денис Шмигал ще се срещне със словашкия премиер Роберт Фицо на 24 януари, за да се опита да го убеди да промени позицията си. Те вече общуваха в края на декември. Тогава словакът заяви, че не вярва във военно решение на конфликта и изключи доставката на оръжие и боеприпаси.

Сега той каза: след Евромайдана през 2014 г. Украйна се превърна в американска марионетка. „Защо руският президент даде заповед за използване на военна сила? Представете си, че цялата мексиканска политическа сцена, включително президента и правителството, ще бъдат под контрола на Москва, а Мексико Сити ще бъде включен във военна организация, в която Русия играе доминираща роля. Какво бихте направили? Украйна не е суверенна и независима държава. Тя е под пълен контрол на Съединените щати“, обясни Фицо в интервю за словашкото издание “Актуалити”.

Киев ще получи само хуманитарна помощ от Словакия, добави той. И обеща, че Братислава няма да допусне Украйна да влезе в НАТО. Това ще спаси света от третата световна война, убеден е премиерът.

Предишните власти на Словакия се държаха съвсем различно. Прехвърляха оръжия и боеприпаси на стойност 671 милиона евро в Киев, включително изтребители МиГ-29 и единствената система за противовъздушна отбрана С-300, която армията притежаваше. В резултат на това, според министъра на отбраната Роберт Калиняк, страната вече няма собствена ПВО.

През 2022 г. Братислава се споразумя с Вашингтон за военно сътрудничество, по-специално предоставяйки на ВВС на САЩ две летища. Фицо смята, че споразумението трябва да бъде преразгледано. „Губим суверенитета си. Ако някой американски конвой се движи, никой няма да може да го спре, никой няма да знае какво носи, нямаме право да питаме за това“, възмути се той.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Гласове на недоволните

Фицо не е единственият „дисидент“ в ЕС. Там дори искат да лишат унгарския премиер Виктор Орбан от правото му на глас, защото му пречи да изпрати 50 милиарда евро на Киев.

Но това е сложна процедура. Заместник-председателят на групата на социалистите, представителят на Португалия Педро Маркус, каза, че тя ще бъде поставена на 1 февруари на извънредна среща на върха на Европейския съюз. Словакия обаче явно няма да подкрепи това.

Има и други страни, които, макар и да не се противопоставят открито на Киев, все пак предпочитат да спазват дистанция. Според заместник-началника на кабинета на президента на Украйна Андрей Сибига, освен Унгария и Словакия, Австрия, Хърватия, Полша и Малта са отказали преговори за гаранции за сигурност.

Бившият ръководител на киевското външно министерство Павел Климкин предупреди, че пътят към ЕС за Украйна във всеки случай ще бъде много труден. Първо, никой не иска нови конкуренти. По-специално същите шофьори на камиони и фермери, които вече блокираха границата. Второ, няма прецедент за интеграция на страна, участваща в широкомащабни военни действия.

Истински намерения

Заместник-ръководителят на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин припомня, че през 2014 г. Франция и Германия се опитаха да откъснат Украйна от Русия икономически, а САЩ – политически. Сега обаче европейските страни не могат да влияят върху вземането на стратегически решения.

„Ако не бяха американците, Фицо и Орбан щяха да са мнозинство и ЕС щеше да търси компромис между Москва и Киев. Всъщност ръководителите на Унгария и Словакия развиват идеите, които съществуваха преди 2014 г.“, аргументира се политологът.

На свой ред Денис Денисов, експерт във Финансовия университет към руското правителство, смята, че с времето позициите на Фицо и Орбан само ще се засилят. „Изборните кампании, които ще се проведат в Европа през 2024 г., ще потвърдят това. Съдейки по социологическите изследвания, хората са уморени от украинския конфликт и Киев губи подкрепата им. Съответно властите ще трябва да преразгледат външната си политика, за да избегнат вътрешни проблеми“, твърди той.

Според него повечето страни от ЕС биха се противопоставили на необузданото финансиране на Киев в момента, ако не беше натискът от страна на Вашингтон. По-специално, очевидно е, че България, Румъния и дори балтийските страни харчат твърде много за Украйна, без да получават нищо в замяна.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

Носителят на награди журналист, автор на популярната книга „Дълбоката държава“ и новия бестселър, наречен „Индоктриниране на нашите деца до смърт“, Алекс Нюман заяви, че...

ПАРИ

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна...

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget