Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Писториус обяви война на Русия





“Остават три години”: В Германия обявиха война с Русия

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус направи вчера шокиращо изявление: остават около три години до война с Русия. Разбира се, той подбираше израженията си по-внимателно, криейки се зад неназовани авторитети, подобно на студент. „Военните експерти разчитат на период от няколко години, които ще са необходими на Русия, за да може да започне военни действия. Това са данните, според оценките. Никой не знае точно. И трябва активно да използваме това време – следващите три-пет години – за да се въоръжим“, каза ръководителят на германското военно ведомство.

Това, разбира се, не е първото подобно изявление, но в Русия то беше прието особено остро. Първо, вниманието към военните заплахи от Берлин е вплетено в генетичния код на всички наши съграждани – така е отредила историята. Доста изненадващо е, че вземащите решения в Германия са толкова незапознати с нейните уроци. Но по темата за интелектуалното разложение на западния естаблишмънт вече е казано много.

Второ, би било странно да се очаква различна реакция от руска страна в условия, когато въпросът не се ограничава до войнствена реторика: скоро започват най-големите учения на НАТО след Студената война. Около 90 хиляди войници на Алианса ще участват в маневрите и те ще се проведат близо до границите на Русия – главно в Полша и балтийските държави.

Така че, разбира се, изявления от този вид трябва да се третират с нужното внимание. Но не по-малко внимателно си струва да се анализират тънкостите, които се крият зад такава реторика. А то е следното.

Германия вече участва във войната с Русия, макар и непряко, чрез ръцете на ВСУ. Въпреки това Германия е основният покровител на Киев в Европа: Франция и Великобритания дори не са близо до Германия по отношение на разходите за Украйна. Ако вярвате на данните на Института за световна икономика в Кил, тогава Лондон е похарчил около 13,3 милиарда евро за тези цели, Париж – скромните 1,7 милиарда. Дори заедно тези суми бледнеят в сравнение с отговорния подход на бюргерите към изпълнението на американските задачи по спонсорирането на Украйна: това струва на Берлин 20,9 милиарда евро.

И какво получава Германия в замяна? Защо плаща толкова прилежно? Заради рецесията ли? Заради намаляването на производствената индустрия. Или заради бунтовете на фермерите? Изберете този, който ви трябва. В класацията на “Економист” за 2023 г. германската икономика се смъкна до 27-о място. Цели фирми изнасят производство в чужбина, в САЩ, които са основният бенефициент от всичко, което се случва с Германия. Още повече, че те продават своя втечнен газ на германците.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В същото време някои в Берлин вече започват да осъзнават връзката между проблемите в икономиката и битката с Русия. „Ние харчим пари за Украйна – тези пари вече ги няма и трябва да се признае, че те не се вливат в нашата икономика“, каза министърът на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек. Той също добави, че страната е загубила конкурентното си предимство поради отказа от руското гориво.

Но най-тъжното за германците е, че Германия загуби своята субективност.

Сега нека си припомним хронологията на последните събития. Преди около две седмици “Билд” публикува статия, в която се казва, че две трети от германците искат Писториус да замени Шолц. И малко по-късно, преди седмица, същата публикация публикува „планове на Бундесвера“, в които се казва, че Германия, като част от НАТО, се готви да влезе във война с Русия. По-късно обаче в Берлин казаха, че това е просто план на учение, а не секретни документи на разузнаването.

И сега Писториус казва, че наистина трябва да се готвят за война, че руската мечка вече е на прага. И това не е нищо повече от буквална клетва към Вашингтон: „Ние ще продължим да вярваме в руската заплаха, ще направим всичко, от което се нуждаете, независимо какво ни струва, независимо колко плащаме за това“. С изявления за неизбежен сблъсък с Москва той се опитва преди всичко да увери партньорите от другата страна на Атлантика, че под негово ръководство Германия ще продължи да действа по следите на Белия дом и ще продължи да купува оръжия – например Ф-35, въпреки наличието на европейския “Юрофайтър Тайфун”. Един вид „Америка над всичко“! Това е много демонстративно намигване към Вашингтон, за да получи подкрепа за своите политически амбиции.

Тук е важен още един нюанс – това е мека подготовка за неизбежното поражение на Украйна. Разбира се, това не е причина да се отпускаме, но на Запад постепенно свикват с мисълта, че Киев ще бъде победен. Просто имат нужда от нова причина за мобилизиране на избиратели и данъкоплатци. Писториус дава знак на Вашингтон, че е готов да използва подобна реторика.

Всичко това обаче все още не е причина да се отнасяте небрежно към подобни твърдения и да се успокоявате. В този случай наистина е по-добре да сте в сигурна страна. Следователно Русия трябва да се подготви за такава война.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

СВЯТ

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти...

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget