Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

„Вашингтонското блато“ купи и изпрати тъпата* Ники Хейли да торпилира Тръмп





Вашингтонският елит развали победата на Тръмп

Доналд Тръмп спечели първите първични избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир. Въпреки това елитите на Републиканската партия няма да се откажат и се готвят за нова битка. Ако постигнат своето, Тръмп ще загуби свободата си на маневриране в политиката и ще рискува сериозно живота си.

Какво ще бъде второто президентство на Доналд Тръмп е труден въпрос. Най-вероятно то няма да оправдае надеждите на много от поддръжниците му, както не оправда първото президентство. „Вашингтонското блато“ – съюзът на елита и бюрокрацията – отново ще бъде по-силен от ексцентричния нюйоркски милиардер и няма да му позволи да направи нищо значимо.

Но с последния конкурент на Тръмп на пътя към реванша срещу действащия президент Джо Байдън, всичко е ясно като бял ден. Ники Хейли е кандидатът купен от същото „Вашингтонско блато“, кандидатът на политическите елити и партийните босове, кандидатът на олигарсите от Уолстрийт и „ястребите“ от Пентагона. Кандидатът на всички в Републиканската партия, които се обединиха срещу „Тръмпистите“.

Мнозинството в тази партия е за Тръмп, това показват всички социологически проучвания. Дори Байдън не се съмнява, че на финала ще трябва да се справи с Тръмп. Това обаче не прави невъзможни задачите, които „Вашингтонското блато“ постави на Хейли. Тя ги прави по-сложни и сложни.

Тя не може да победи Тръмп на първичните избори, но може да наложи дългосрочна битка, която ще изтощи ресурси от него и ще демонстрира разделянето на партията на „тръмпистко“ мнозинство и все още значително малцинство от „традиционалисти“ – тези, които вярват, че Републиканците трябва да бъдат по-скоро като при Буш-младши.

В политическата традиция на САЩ значителните партийни разделения по време на президентските избори обикновено се разрешават, като победителят покани загубилия на значим пост – обикновено вицепрезидент, по-рядко държавен секретар.

Казано по-просто, те ще се опитат да наложат Хейли на Тръмп като негово вице, като не забравят да подчертаят, че тя ще привлече допълнителни гласоподаватели към него като жена, национално малцинство (предци от Индия) и поддръжник на агресивна външна политика. От гледна точка на политическите стратези това има практически смисъл, въпреки че основната задача на „Вашингтонското блато“ е, разбира се, да балансира Тръмп и да има свой човек до дясното му ухо.

И ако нещо съвсем лошо се случи с президента, правомощията му ще преминат към вицепрезидента до следващите избори. Тоест това е потенциално опасна игра за Тръмп, но за враговете му и лично за Хейли си струва – те могат да спечелят, без да рискуват почти нищо.

Затова Хейли много се старае, ще продължи да се старае и може да разчита на сериозна подкрепа от влиятелни и много неочаквани сили, чак до нейните номинални противници – демократите.

Факт е, че на първичните избори те гласуват не според партийната си книжка (американците, строго погледнато, изобщо нямат обичайните партийни книжки), а за когото и да било. Привърженик на Демократическата партия може да избере да гласува на вътрешни републикански избори с намерението това да бъде от полза за собствената му партия. Преди се смяташе, че да направиш нещо подобно е низост. Но в съвремието това далеч не са най-подлите методи на политическата технология.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Официално може да се каже, че в щата Ню Хемпшир коалицията против Тръмп губи с резултат 55% срещу 43% в полза на Тръмп. Това бяха първите първични избори (преди това в Айова имаше т. нар. “каукус”, където реално гласуват само представители на партийни клонове) и те се проведоха на злощастно място, твърде либерално за ядрения електорат на „Тръмпистите“. Позицията на бившия президент в Ню Хемпшир се смяташе за смесена, така че 12% са много добра разлика.

Хейли обаче получи един път и половина повече гласове от предвиденото. Следователно резултатът от първичните избори за нейните настойници и спонсори може да се нарече добър: 55 на 43 не е поражение, точно това е разделението, необходимо за интриги с вицепрезидентския пост.

Резултатите за Тръмп можеха да бъдат още по-лоши, ако губернаторът на Флорида Рон ДеСантис не се беше оттеглил от президентската надпревара в негова полза в навечерието на първичните избори. Той проведе скъпа и безсмислена кампания, по време на която загуби значителните си предишни рейтинги. Той всъщност нямаше друг избор,но се отказа навреме и позволи на Тръмп да победи Хейли на старта с убедителен резултат.

Тръмп оцени това и обяви, че прякорът Рон Десанктимониус (нещо като “Лъжливия”) е „официално пенсиониран“. Това „обръщение“ се появи в изказванията на бившия президент след разрива с губернатора на Флорида: тогава Тръмп не прости на Десантис за собствените му президентски амбиции, но ще разберем по-късно дали наистина му е простил сега.

ДеСантис явно разчита на значителен пост в администрацията на Тръмп, тъй като сегашният му губернаторски мандат е последният му. Най-вероятно той също иска да стане вицепрезидент, но е готов да се задоволи с по-малка роля.

Чернокожият сенатор Тим Скот и бизнесменът Вивек Рамасвами също искат да станат вицепрезиденти. Те се оттеглиха от изборите в полза на Тръмп още по-рано и също навреме.

Очакваше се Скот да се съпротивлява по-дълго – поне до вота в Южна Каролина, където е сенатор. Южна Каролина е мястото на следващите първични избори и нова битка между Хейли и Тръмп. И това е нейният роден щат – щатът, в който е родена, израснала и служила като губернатор в продължение на шест години. Така че подкрепата на сенатор от същия щат е полезен подарък за Тръмп.

И Рамасвами (този, който прекара цялата кампания на Тръмп, хвалейки повече от себе си и призовавайки рускоезичната част от Украйна да бъде отстъпена на Русия), и Скот лично дойдоха в Ню Хемпшир, за да поздравят Тръмп и да илюстрират единството на партията около него – въпреки Хейли.

Сега, с максимална концентрация на ресурси от всяка страна на конфликта, първичните избори в Южна Каролина обещават да придобият характера на гореща битка със залпове от всички оръжия. Това не се очаква от вътрешни републикански избори, където победителят е известен предварително, но интензитетът на страстите се определя от личността на кандидатите.

И двамата са мразени от мнозина, и двамата са за каузата. Но основното е, че единият от тях олицетворява отвратителния елит, а вторият е негов враг, дори ако на практика не може да навреди на неговите интереси и вместо да пресуши „Вашингтонското блато“, той сам ще се удави в него.

**В едно интервю попитаха Тръмп за Ники Хейли, няма ли да я направи вице? Той заяви, че меко казано тя е много проста и тъпа. Отделно се носят слухове, че била в миналото е била дама на повикване. Като млада много политици я били поръчвали.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

СВЯТ

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти...

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget