Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

The Business Insider: През 2023 г. войната в Близкия изток бе катастрофална за Запада





2023 г. беше до голяма степен бурна година, която видя възхода на нови войни и разочароващата стагнация на съществуващи конфликти. Тя беше също толкова опустошителна икономически. Има ли причина да мислим, че светът се отдалечава от влиянието на Запада?

Почти всяка нация на международната сцена беше икономически засегната от конфликти и войни. Най-скорошните развитие беше проблемът в Червено море, които доведе до опасения за колапс на глобалната верига за доставки, повтаряйки първите години на Ковид. Това пише The Business Insider в свой анализ за изминалата година.

Според изданието едно нещо е сигурно: „конфликтът“ между Израел и Газа доведе до изключително поляризиране на световно мнение и по същество се оказа катастрофален за Запада.

Въпреки че хегемонията на Западния свят не се е разпаднала, тя понася нарастващ брой удари по себе си. Въпросът е колко още може да поеме? Ескалиращата ситуация в Газа и Украйна се оказва особено трудна за Западните сили.

В Украйна 2023 започна с надеждата да се сложи край на руската офанзива и да се възвърнат завзетите територии. В действителност ситуацията се разви много по-различно.

Докато Украйна и Западът планираха и подготвяха контранастъплението си, Русия укрепваше отбранителната си линия. Резултатът е разочароваща безизходица. А сега предишното самохвалство на Запада значително намаля. Политиката на Байдън изглежда се измества от пълна победа към преговори, при които Украйна ще отстъпи територията, която вече е загубила, на Русия, въпреки че забраната за присъединяване на Украйна към НАТО все още не е обсъждана, пише изданието.

2024 г. ще бъде критична година за Украйна. Повечето от нейните надежди за съжаление са в Запада и голяма част неговата подкрепа изглежда затънала. В Белия дом Конгресът блокира пакет от военна подкрепа от 50 млрд. долара, а в ЕС Унгария блокира пакет от помощ от 50 млрд. евро. И с възхода на крайнодесни сили като Герт Вилдерс в Холандия, които са в приятелски отношения с Путин, в цяла Европа скоро е вероятно Орбан да получи повече подкрепа, се казва в материала на The Business Insider.

Ако победата все още е на картата, Украйна нe разполага с лукса да изчака излизането от задънената улица. Планът на Зеленски да набере още 500 000 войници срещна известна съпротива от неговия главнокомандващ, ген. Валерий Залужний. В същото време, за да отговорят на търсенето на боеприпаси и оръжия, САЩ се опитват да направят индустрията на Украйна достатъчно самодостатъчна, за да се справи с товара. Но тъй като Украйна сега отново преминава към отбрана, времето е от съществено значение.

Колебливата подкрепа за Украйна отчасти е продиктувана от ситуацията в Газа, която се разгаря до нови крайности. Отмъщението на Израел за терористичната атака на Хамас на 7 октомври е убила повече от 21 000 души в Газа досега. Според ООН повече от 90% от 2,3-милионното население на Газа е разселено. Докато исторически Западът винаги е бил единодушно в полза на Израел, тези зашеметяващи цифри дори накараха някои Западни сили да се замислят.

Подкрепата на Байдън за Израел му коства подкрепата сред част от неговата демократическа база. С преизбирането и Доналд Тръмп, който му диша във врата, тези гласове не са нещо, което той може да си позволи да загуби. По-поразителното е, че въпреки подкрепата, която Израел е получавал исторически, при неотдавнашното гласуване в ООН за хуманитарно прекратяване на огъня 153 държави-членки от 193 подкрепиха предложението. Сред тях са западни сили като Франция, Канада, Австралия и др. Ветото на САЩ за защита на Израел обаче блокира резолюцията. Въпреки това САЩ се оказват все по-изолирани. Опитите за управление на Нетаняху също се оказаха неуспешни, което поражда опасения, че САЩ губят контрола си над региона, пише изданието.

Изтъкнатите недостатъци на Запада при осъждането на действията на Израел са в противоречие с отношението му към Русия след руско-украинската война. Двойните стандарти разкриха тенденцията на Запада да прилага избирателно международните закони, когато това отговаря на техните нужди и идеи. Голяма част от развиващия се свят изрази недоволството си и въпреки натиска остана твърдо зад Палестина.

Съвсем наскоро, на 29 декември, Южна Африка заведе дело за геноцид срещу Израел в Международния съд, обявявайки, че Израел е в нарушение на задълженията си съгласно Конвенцията за геноцида от 1948 г. Налице е и увеличение на пропалестинските протести на родна земя в САЩ и в цяла Европа. Въпреки че протестиращи са изправени пред жестоки последствия като загуба на работата си, вярата им в каузата остава непоколебима. Подобни актове на протест срещу техните правителства отразяват промяна в мисленето и нагласите на западните вярвания, се казва в материала.

Промяната в „западните идеали“, които бяха рекламирани в развиващия се свят като златен стандарт, също бяха подложена на напрежение. Поразителните победи на крайнодесните партии шокираха типично прогресивните нации в Европа. Това е нарастваща тенденция през последните няколко години и тази година не беше изключение. Италия, Швеция, Финландия и Холандия са сред последните държави, избрали популистки лидери. Във Франция и Германия също има тревожно нарастване на подкрепата и малки победи за крайнодесни партии, отбелязва The Business Insider.

Това предполага нарастващото разочарование, пред което са изправени хората в Европа и САЩ. Подобно развитие означава нарастване на изолационистката, националистическата и авторитарната политика, то също така сигнализира за желание за работа с Путин. Такива пропуквания в дневния ред на Запада идват по време на множество войни и финансови сътресения и потенциално могат да причинят допълнителни вреди в бъдеще.

Докато Западът се бореше с вътрешните си промени, Африка претърпя мащабна собствена промяна. Имаше седем опита за преврат, два от които бяха успешни в регионите на Западна Африка, Централна Африка и Сахел. Тези преврати имат широка обществена подкрепа и по-специално анти-френските настроения са силни. Докато влиянието на Франция и ЕС е отрязано, тези нации засилват връзките както с Русия, така и с Китай, първата от които предоставя на няколко африкански нации услугите на Wagner Group.

В голямата схема на нещата превратите в Африка минаха под радара, но това означава още една пукнатина в Западното влияние над тези региони. Ако тези сътресения продължат да бъдат успешни, кой ще запълни вакуума във властта над региона, остава да видим. Срещата на върха на БРИКС през 2203 беше успешна, блокът обяви включването на пет нови членове (Аржентина се оттегли на 29 декември).

Срещата БРИКС в Южна Африка

Предвижда се новите планове да имат значително въздействие върху световната финансова система. Предложението на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва за обща валута беше гореща тема. През 2023 г. използването на руската рубла и китайския юан достигна 95%. На други места други държави също започнаха да търгуват с местни валути. През юли Индия подписа споразумение с Обединените арабски емирства, което им позволява да уреждат търговията в рупии.

С нарастването на другите валути в търговията възниква въпросът наистина ли е застрашено господството на долара? Или все още е твърде мощен, за да бъде свален? Концепцията за дедоларизация не е нова, но събитията от годината изглежда показват, че тя се превръща в привлекателна перспектива за голяма част от развиващия се свят, пише The Business Insider.

Най-малкото предлага избор между това, което винаги се е приемало за даденост, и нов световен ред, заключва материалът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Politico: Антиизраелските протести в САЩ са платени от Сорос и Гейтс. FOX: Сега ли разбрахте? Антиизраелските протестиращи в университетските кампуси в САЩ получават финансиране...

СВЯТ

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори...

ВОЙНА

Терористите в Киев, с подкрепата на Запада, открито се готви за нова атака срещу Кримския мост, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство...

СВЯТ

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни...