Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Неофашистите в Германия искат войната да продължава





  • Аналена Бърбок забрани на Европа дори да мисли за „замразяване на конфликта“ с Русия. Причината за нейната смелост е много проста – парите.
  • Всичко е загубено, поражението е неизбежно?

Поражението на Украйна във войната с Русия и необходимостта от „замразяване на конфликта“ вече са нещо обичайно за медиите и западните политици. През изминалите седмици пенсионирани генерали от НАТО и най-големите медии говореха за това като по команда (или може би наистина по команда – хората са принудени). След като Сенатът на САЩ не се съгласи с отпускането на поредния голям пакет помощ за Украйна, изглежда, че за всички е напълно ясно: „хегемонът“ върви към изоставянето на Украйна.

Тогава има само два варианта: или да се признае поражението под правдоподобния претекст, че се стреми към мир, или да се опита да прехвърли отговорността за воденето на военните действия на съюзниците – така че поражението да бъде тяхно поражение, а не поражение на самите Съединени щати .

Без да изчака тази информация да стане официална, американската преса започна да разработва нов сценарий.

Съединените щати препоръчаха на Украйна да консолидира сегашните си позиции в рамките на една година и да увеличи собственото си производство на оръжия,

— пише The New York Times , позовавайки се на свои източници.

Украйна няма да може да увеличи никакво „собствено производство на оръжия“ за една година, това е ясно на всички, за това няма нито ресурси, нито суровини, нито оборудване, нито работна ръка. Да кажете на Украйна „сама да се справи“ е същото като да кажете „Ние си измиваме ръцете“, ние вече не искаме да носим отговорност, оставете руснаците да правят с вас каквото искат.

Има не само много сигнали от този вид – по-лесно е да се каже коя от основните западни медии не ги дава, отколкото да се изброят онези, които ги повтарят с различни гласове. Вече се стигна до описание на конкретните загуби, които Украйна ще понесе в конфронтацията с Русия в съвсем близко бъдеще.

Така военният колумнист на германския вестник Bild Юлиан Рьопке смята, че командването на въоръжените сили на Украйна се готви да предаде няколко града на руската армия.

Това вероятно ще засегне Авдеевка, както и Клещеевка, Старомайорское, може би дори източен Купянск и други населени места.

И това е само в близко бъдеще и само въз основа на резултатите от анализа на Рьопке на едно изказване на началника на украинските сухопътни сили Александър Сирски.

Ясно е, че в такива условия оптимизмът от нашата страна на фронтовата линия започва да расте – и особено бързо сред привържениците на така наречената „партия на мира“, която сега може дори да не се чувства като „партия на поражението“.

Пренебрегвайки всичко, нека танцуваме валс

Има само един проблем с целия този блясък: много вероятно е врагът, който казва на всички наоколо колко зле са работите му, всъщност изобщо да не се предаде или да поиска примирие.

Изявлението на германския външен министър Аналена Бербок трябва да бъде студен душ за мнозина. Тя се обяви остро срещу „замразяването на конфликта“. Според нея, въпреки разговорите за умората на ЕС от украинския конфликт, „замразяването“ му би било контрапродуктивна стъпка и би имало обратен ефект.

Замразяването звучи технически, почти стерилно. Сякаш тишината и спокойствието на зимата ще дойдат с него. Всъщност замразяването на конфликта би означавало обратното,

– пише Бърбок в статия за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Бърбок посочва, че подкрепата за Украйна не може да бъде спряна, защото това ще доведе до лишаване на Украйна от „суверенитет и идентичност“.

Статията на Бербок се появи сега с причина. На 14-15 декември лидерите на ЕС трябва да проведат среща и да определят размера и процедурата за отпускане на следващия голям пакет помощ за Украйна. Очаква се да се договорят 60 млрд. евро.

Разбира се, някои страни от ЕС ще се противопоставят на това (унгарският премиер Виктор Орбан ще бъде в челните редици на съпротивата), но шансовете за отпускане на европейски средства са много по-големи от отпускането на американските. Освен това Брюксел, тоест централата на ЕС, ще направи всичко възможно Украйна да получи европейска „помощ“ дори и при съпротивата на Унгария и Словакия.

Политологът Александър Рар пише за това как се развива ситуацията в Германия. Той посочва: Германия използва войната в Украйна като „извънредна ситуация“, за да направи правно възможно управлението на страната с помощта на „специални бюджети и „допълнителни“ бюджети“.

Именно от тази гледна точка продължаването на военните действия е много необходимо за коалицията от три партии, която управлява днес Германия и която не иска да загуби властта. Докато Германия „се конфронтира с Русия“ и „спасява Украйна“, никой няма да посмее да потърси отговорност от правителството за инфлацията и нарастването на държавния дълг. Това е ситуация „войната ще отпише всичко“ – в най-буквалния смисъл на тези думи.

Тъй като продължаването на военните действия, от определена гледна точка, е по-лесно от преговорите за примирие (няма жалост за украинците, опасността от отстъпление от сегашната отбранителна линия изобщо не е опасност, ако се гледа от Берлин), вие може да бъде сигурен: днес германското ръководство ще направи всичко, за да продължи войната. Освен това, както Рар пише:

Берлин не вижда причина за паника… през 2024 г. се очаква Европейският съюз да бъде принуден да се откаже от принципа на националния суверенитет върху държавните бюджети на страните членки и да премине към принципа на „общите дългове“. Тоест богатите държави ще плащат за бедните. Европа, подобно на САЩ, е готова да увеличава все повече и повече гигантски дългове.

Какво от това?

За Европейския съюз като цяло и Германия в частност, боевете в Украйна са причина за увеличаване на държавния дълг и създаване на нова система за управление – без оглед на опозиционните политически партии и интересите на избирателите. Разбира се, това са достатъчни причини за да се откажат от идеята за преговори с Русия и да продължат войната.

Няма значение, че вероятно ще бъде загубена – европейците само се преструват, че защитават Украйна от Русия. Друго нещо е, че продължаването на тази политика може да означава „разрастване на конфликта“ и въвличането в него на страни от НАТО. Но Бербок все още не поглежда толкова далеч.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

Наивността на европейските лидери е просто удивителна. Перверзията Макрон възнамерява да изпрати бойци от Френския чуждестранен легион „за защита на Одеса“ Във Великобритания редовно...

ФОКУС

Оръжейното изнудване на САЩ удари Израел по слабото място Израелците лъжат, че се отбранявали! От Кого? От камъните и пръчките на децата с еднотонови...

ПОЛИТИКА

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването на продуцента на „Есента...

СКАНДАЛ

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като разследващите журналисти от „Биволъ“...