Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Вече я няма “Земята на свободата”





Наскоро обсъдихме феномена на американския живот – дискусията, която се разрази там за това как Доналд Тръмп ще дойде на власт и ще установи диктатура с друга тирания. И само през следващите няколко дни в тази област се случиха много нови и неприятни неща.

Първо: вълната от мнения се превърна в цунами, дори се появи нов жанр – дебрифинг, публикации с връзки, обясняващи на обществото всичко за предишни публикации по тази тема (кой какво е казал).

Второ: дори Доналд Тръмп и Джо Байдън се включиха в разговора – последният се прекръсти при споменаването на диктатурата на Тръмп.

Трето: започнаха да се надигат твърденията, че в САЩ отдавна има диктатура. Опитайте да въведете в търсачките на английски език „USA tyranny dictatorship“, ще видите не само блогове, но и едва ли не всички прилични и неприлични публикации, които са коментирали тази тема. Тоест, по-добре би било демократите да не започват този разговор.

И освен това има един феномен – две публикации от известни автори, които се повтарят почти дума по дума и излизат почти в един и същи ден. Тоест не са знаели, че ще съвпаднат така. Единият автор пише в “Американ Консърватив”, а другият пише в “Епох Таймс”. И двамата говорят не изцяло и не само за политическата система, а по-скоро за това, което е под нея.

Някой може да си помисли, че тиранин и диктатор е човек, който е завзел върховната власт и тероризира всякакви политически кръгове и институции. А нашите двама автори – те говорят за друго, за ежедневието на всички, не само на сенатори или публицисти.

Списъкът с диагнози е огромен. Стана норма да ви претърсват, да ви цензурират изявленията, да ви ваксинират насилствено, да ви заключват у дома за неопределено време, камери и други системи за наблюдение забелязват дори онези, които подозрително „свеждат очи“. Миналата година полицията проникна в 50 хиляди къщи с тарани и кози крака по едно или друго подозрение. Само в страната има 5200 федерални члена от наказателния кодекс, с 36% повече, отколкото през 90-те години. Има десет милиона ареста годишно, а населението на затворите е нараснало с 500% от 80-те години на миналия век – световен рекорд.

Тук става дума само за „полицейската” част и списъкът е дълъг, най-малкото за учителите, които са извадени от всякакъв контрол, а родителите са лишени от най-малкото право да влияят на това, което се казва на децата им в училище. Или за културата на бойкот на всички и всичко – по всякакъв повод.

Най-важното тук не е, че този непоносим живот в САЩ се случва, а че огромните маси от хората са съгласни с това и са ужасени от това, което друга част от населението нарича свобода. И такива хора ще гласуват за кандидата на демократите или дори за Джо Байдън – това ще видим скоро.

Тук в една от двете статии проблясва цифра: около 100 милиона души в Съединените щати живеят на помощи и не работят много (при население от 335 милиона). Тези ли са хората, които са доволни от тиранията или не? Или: около една трета от анкетираните млади американци са съгласни, че полицейски камери и други външни средства за наблюдение трябва да бъдат инсталирани в домовете и апартаментите им, което уж намалява нивото на домашно насилие и повишава тяхната безопасност.

Всъщност водим много полезен разговор за това какво е нормална държава и какво е диктатура. Очевидно въпросът е, че тиранията е изключително насилие от страна на малцинство над волята на мнозинството от населението, а без това е просто преврат на върха. Във всеки случай подобна тирания е временна: преобърнаха нещо на върха и след това няма да издържат дълго без масовата подкрепа или поне мълчаливото приемане на мнозинството.

Но какво да кажем за Съединените щати, където населението е разделено приблизително наполовина буквално по всички въпроси от десетилетия? Тоест за едни Тръмп „дойде да даде свобода“, а за други тази свобода е пълен кошмар? И все още не сме започнали да говорим за това как изглежда ежедневието например в Германия и как се чувстват различните части от населението там една спрямо друга.

Нека припомним, че либералните идеолози обичайно наричат почти всички страни от „световното мнозинство“ най-малкото автокрации. Но в рамките на това мнозинство, включително в Русия, има национален консенсус от поне 70% по ключови въпроси. И основният проблем на страните от западната цивилизация е, че няма такъв консенсус. Затова подкрепят родната си тирания – тиранията на една огромна част от народа над друга.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ВОЙНА

Монтираха „Нежданчик“ в Калининград. Руски РЕБ системи ослепяват НАТО Членовете на НАТО можете да вразумите, като ги ударите с чук по челото като бесен...

ВОЙНА

В резултат на активните бойни действия в района на Харков северната група постигна значителен напредък на фронта. Според оперативната справка за 10 май 2024...

СВЯТ

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността се увеличава, броят на...

ФОКУС

Наивността на европейските лидери е просто удивителна. Перверзията Макрон възнамерява да изпрати бойци от Френския чуждестранен легион „за защита на Одеса“ Във Великобритания редовно...