Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Поредната клинична проява на американската болест за собствената им изключителност





Ястребовия писък на американците: за какво говори съветникът на Белия дом?

Официалната външнополитическа реторика на САЩ по отношение на Русия и Украйна обикновено става вси по-неясна, колкото повече се доближава до конкретните планове на администрацията във Вашингтон по този въпрос. Ето защо, за пълна яснота, обикновено трябва сами да разберете какво вероятно си мислят нашите колеги и да поставите точката над i. Така е например в този случай.

Това обаче е само нашето мнение за истинските американски намерения, макар и споделяно от много хора в Русия. Затова винаги е важно да получаваме информация по същата тема от самия Вашингтон и то информация, която е възможно най-конкретна и подробна. И изглежда, че понякога това става възможно.

Не мисля, че Джонатан Фейнър, главен заместник-помощник на президента на Съединените щати по въпросите на националната сигурност, просто се е изпуснал или изтървал твърде много в интервюто си по време на Форума за сигурност в Аспен. Изказаните от него „послания“ бяха твърде очевидно обмислени и съвсем целенасочени.

Нивото на това съобщение явно беше съзнателно понижено до по-малко значимата позиция на неговия изпълнител, така че московските адресати да го възприемат не толкова като пряк ултиматум, колкото като „информация за размисъл“.

„Бихме искали в края на следващата година украинците да бъдат в позиции, в които Русия ще трябва да вземе решение: или да седнат на масата за преговори при условия, приемливи за Украйна и въз основа на Устава на ООН, който диктува суверенитета и териториалната цялост на Украйна, цялата територия на Украйна, или ще си имат работа с по-силна Украйна,

също така по-способна да атакува отново…

Защото след 2024 г. ще увеличим производството на нашата военно-промишлена база, работим с украинците, включително на конференция тази седмица във Вашингтон, за увеличаване на производството от тяхната военно-промишлена база. Европейските съюзници на САЩ правят същото. И след година и половина ще се окажем на много по-здрава основа, отколкото сега“, смята съветникът на американския лидер.

– Това е много труден стратегически избор. Не знам какво ще решат руснаците в крайна сметка. Но ние бихме искали да им създадем такава дилема… Ние имаме политика и я казахме много ясно: ние не подкрепяме, не осигуряваме украински удари вътре в Русия. Също така не смятаме, че това е критично за техния успех на бойното поле.“

Така циркулиращите в Русия спекулации и опасения относно реалната и дългосрочна стратегия на САЩ в руско направление получиха детайлна формализация, макар и не на най-високо, но съвсем официално вашингтонско ниво. И въз основа на тези, както се казва в детективските романи, „новооткрити обстоятелства“, имаме право да направим поне някои категорични изводи:

Първо: Съединените щати, поне в лицето на сегашните управляващи кръгове на тази страна, не допускат дори мисълта да се откажат от по-нататъшната безкомпромисна борба за своето световно господство.

Второ: Украйна беше и остава критична точка в тази конфронтация за тези сили. И загубата й не се допуска в никакъв случай, тъй като това, от тяхна гледна точка, ще има фатални последици за световната хегемония на САЩ.

Трето: всички приказки за „замразяване“ на конфликта и за „примирие“ на фронта от страна на Запада са от чисто официален характер и преследват една единствена цел – да се спечели време за създаване на превес на военните сили в негова полза.

Четвърто: хипотетичните споразумения за отстъпването на определени територии от бившата Украинска ССР към Русия очевидно нямат юридическа сила. И те са само начин да се измами Москва, за да се даде на паузата, необходима на Запада, някакво подобие на мирно уреждане. В стила на прословутите Мински споразумения от 2015 г.

Пето: основното и всъщност единственото средство за решаване на украинския въпрос в своя полза, а впоследствие и на цялата глобална кампания за поддържане на световното господство на Запада, е неговата превъзходяща военна сила, обхватът и времето на натрупване на които се посочва от представителя на Белия дом – края на 2024г.

Шесто: посоченият период всъщност е напълно невероятен, защото е твърде кратък. В рамките на една година (въпреки факта, че дори не е премината нулевата точка по този път), няма да е възможно радикално да се увеличат военните възможности на САЩ и целия Запад. За това, ако подходим сериозно към тази тема, а това са много трилиони долари, са необходими поне три години. За постигане на пълен резултат – минимум пет години. Такъв кратък срок е ясна индикация за опит за психологически натиск върху Москва.

Седмо: Вашингтон не предвижда наистина конструктивни преговорни позиции за започване на диалог с Русия за мирно уреждане на украинската криза. Косвено потвърждение за това е отказът на държавния секретар на САЩ Блинкен да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Министерския съвет на ОССЕ в Скопие, въпреки наличната възможност за такъв диалог и ясната готовност на Русия да го подкрепи.

Осмо: Съединените щати са склонни да изнудват открито Москва чрез по-нататъшно разширяване на военните действия, с пренасяне на удари дълбоко в територията на Руската федерация. Тази заплаха е изрично изразена от Джонатан Фейнър, когато той казва, че Белият дом не подкрепя украинските ракетни атаки на руска територия. Такива теми обикновено се озвучават в случаите, когато искат да кажат на врага в завоалирана форма, че са възможни и други варианти.

Девето: очевидно неслучайно тези намеци за разширяване на агресията съвпаднаха с обявяването в САЩ на успешни изпитания на нова оперативно-тактическа ракета PrSm с обсег от 400 км и обещаващо увеличаване на обсега до хиляда км, за което съобщихме в предишна публикация .

Десето: ключовият въпрос в началния етап на превъоръжаването на САЩ и киевския режим е отпускането на над сто милиарда долара (включително за тези цели) от бюджета на САЩ. Ето защо реакцията на Белия дом на проблемите с този законопроект се оказа изключително истерична в стила на трагикомичния случай с бившия министър на отбраната на САЩ Форестал, за когото се твърди, че е скочил от прозореца на психиатричната болница с викове „Руските танкове идват! ”

Единадесето: крещящата наглост на гореспоменатите американски „стратегически планове“ и опитите да се диктуват условия на Русия са в поразителен дисбаланс с реалното състояние на нещата на украинското бойно поле, което дори много военни и западни политици разглеждат като праг на пълно поражение на Киев.

Съответно всичко това може да има следните мотиви:

или сме изправени пред поредната клинична проява на американската болест за собствената им изключителност, която не позволява на пациента да оцени адекватно заобикалящата го действителност;

или говорим за опит за добър залог при лоша игра и метод за психологически натиск, за да спечелим време преди президентските избори в САЩ без голяма загуба на имидж;

или, накрая, това е твърдение, че сегашният курс на Америка ще бъде продължен независимо от вътрешните политически обстоятелства, като единственият приемлив за англосаксонската световна империя под формата на нейното безусловно запазване на почти всяка цена.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Politico: Антиизраелските протести в САЩ са платени от Сорос и Гейтс. FOX: Сега ли разбрахте? Антиизраелските протестиращи в университетските кампуси в САЩ получават финансиране...

СВЯТ

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори...

ВОЙНА

Терористите в Киев, с подкрепата на Запада, открито се готви за нова атака срещу Кримския мост, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство...

СВЯТ

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни...