Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

FT: Само през ноември икономиката на САЩ се е свила с 30% на годишна база. Нов провал за Байдън





Може би сте видели рационалната и обективна статия на Financial Times за забележителния темп на растеж на икономиката на САЩ от 5,2% на годишна база през третото тримесечие на тази година? Позволете ми да ви дам разширен поглед върху това, което всъщност се случи през ноември.

Забравете приказките за бърз растеж и постепенно обезценяване на валутата, защото в действителност икономиката на САЩ се е свила с годишен темп от около 30% само този месец. Нов провал за президента Джо Байдън и вероятно краят на американската мечта.

Не се притеснявай Не съм си загубил ума. Горното изчисление е правилно, но несправедливо. Взех икономическите данни на САЩ за ноември – на пръв поглед незначителни – и ги изчислих в евро и юани след конвертиране на БВП на САЩ по пазарни обменни курсове. След това направих годишен резултат. Причината за този резултат е месечното обезценяване на щатския долар с почти 3%.

Европа неумолимо тъне в рецесия

Може да мислите, че този начин на сравняване на икономиките е абсурден – и ще бъдете прави – но сега е модерен сред така наречените експерти. Вземете бившия управител на Bank of England Марк Карн, който каза, че по времето преди референдума за Брекзит икономиката на Обединеното кралство е била 90% от германската икономика, а до края на 2022 г. е намаляла напълно до 70%. Тази промяна е причинена от относителната обезценка на лирата.

Китай изглежда не може да настигне икономиката на САЩ при пазарни обменни курсове, но ги изпревари при обменни курсове по паритета на покупателната способност (ППС).

И данните за ППС са по-добре подкрепени в контекста на показателите за производство на електроенергия.

Списъкът продължава и продължава. Поради тези глупави сравнения на пазарните обменни курсове, много новинарски издания съобщиха, че тази година Япония ще бъде заменена от третата по големина икономика в света, Германия. Америка вероятно ще запази преднината си, а икономиката на Китай няма да може да навакса.

Основното изискване за международни сравнения е сходството на резултатите между националните и международните данни. Ето защо икономистите изобретиха обменните курсове на ППС, които позволяват да се правят (несъвършени) сравнения въз основа на стоките и услугите, които могат да се купят с пари. Това има отражение върху размера на икономиката и дори военната сила. Не забравяйте, че Китай финансира Народната освободителна армия с юан. Източникът на финансиране не е САЩ.

Последните данни на МВФ за ППС показват, че китайският БВП надмина американския по времето, когато Доналд Тръмп „прави Америка отново велика“. Сега той е станал с 22% повече. Числата имат смисъл, когато погледнете допълнителни доказателства.

Например през 2010 г. производството на електричество в Китай надхвърли това в САЩ. А в периода от 2016 до 2022 г., когато китайската икономика уж беше статична спрямо американската, цифрата нарасна с 45%, докато в

Америка остана като цяло на същото ниво

И САЩ, и Китай се чувстват комфортно да не признават променящия се баланс на световната икономическа мощ. Идвайки от Великобритания, която загуби статута си на голяма икономическа сила в края на 19 век, но все още страда от заблуди за величие, мога да разбера американското отричане.

Но в крайна сметка лошите сравнения водят до лоши решения. Ще бъде лесно икономиката на ЕС отново да стане най-голямата в света при пазарни обменни курсове. Всичко, което Европейската централна банка трябва да направи, е да повиши лихвения процент толкова много, че еврото да се доближи до необходимия праг. Това ще помогне на Европа да се почувства временно по-добре, докато осъзнае, че е изправена пред най-тежката рецесия от всички останали.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като разследващите журналисти от „Биволъ“...

ПОЛИТИКА

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изненадващо няма...

БЪЛГАРИЯ

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той...

БЪЛГАРИЯ

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един от основателите на ДСБ...