Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Защо Русия не настъпва?





— Защо не атакуваме?

Това е може би най-належащият въпрос днес!

Имаме изобилие от победоносни доклади, но всички някак са свикнали с факта, че многодневните битки за фермата или хижата на лесничея са се превърнали в епични битки. И очевидно, ако вземем мащаба на Украйна, която сме се заели да денацифицираме и демилитаризираме, това може да продължи още много години.

Защо?

За това има както обективни, така и субективни причини.

Разбира се, много искам да видя големи офанзиви, в стила на пробива срещу германската отбрана в Беларус през лятото на 1944 г. или пробив в балтийските държави през есента на същата година, но реалността е различна.

Какво ни пречи днес да провеждаме стратегически настъпления?

Основният проблем може да се определи като системен.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Залужни го нарече „криза на отбраната“, а в западните източници го наричат „проклятието на Първата световна война“. Няма значение как го наричаме! Важно е, че това не е нито „криза“, нито „проклятие“.

През цялата година ние доста успешно решаваме нападателни задачи, при които се взема такова решение. Ние щурмувахме дузина и половина градове, превърнати в мощни крепости.

Освен това те бяха взети не до колене в кръв, но с коефициент на загуба не по-малко от пет „ВСУ-шника“ за един от нашите бойци! И не се съмнявам, че в близко бъдеще ще завършим шлифоването на още две „укрепления“ на украинските въоръжени сили – Авдеевка и Маринка.

Има обаче един проблем. По-точно цял куп проблеми.

Първият е сериозното остаряване на военната теория, според която сме се научили да воюваме преди тази война. За двете години на специална военна операция, пространството на войната коренно се промени. Огромен брой разпоредби в бойните ръководства на всички нива са остарели и не отговарят на реалността.

Освен това самата реалност непрекъснато се променя. Най-очевидният пример е използването на артилерия. Днес е просто невъзможно да видите цели полета, пълни с батареи от оръдия и РСЗО, които се подготвят за артилерийски бараж – те просто ще бъдат унищожени! Както и районите на концентрация на войски, подготвящи се за настъпление.

Там, където преди това, според правилата на бойните действия, имаше безопасна зона, където врагът не можеше да достигне, и където беше възможно, като се запази камуфлажът, да се подготви за атака, сега всъщност има фронтова линия, която врагът гледа като своя фронтова линия и по която нанася високопрецизни удари.

Съвременните средства за разузнаване просто премахнаха концепцията за скрито съсредоточаване на войски на фронтовата линия.

Имаме нужда от нови бойни правила и най-важното, имаме нужда от нова теория и нападателна стратегия, които се опитваме да намерим.

Но за да ги открием, трябва да се решат други проблеми. Основната е контрабатарейната война! Въпреки всички уверения и весели доклади, че вече всичко с нея е наред, тя все още е препъни камък.

Така нашите неотдавнашни активни военни действия в посока Работино бяха фактически осуетени от противника именно защото не успяхме да потиснем неговата артилерия. Нашите щурмови войски попаднаха под обстрел веднага след началото на настъплението си.

Украинската (натовска) артилерия все още превъзхожда нашата и по далечина на стрелба, и по точност. Освен това наситеността на украинската отбрана с разузнавателни и контрабатарейни радари е в пъти по-голяма от нашата.

Имаме нужда от многократно повече далекобойни, високоточни артилерийски системи и средства за артилерийско разузнаване! Можем да компенсираме липсата им само с броя на атакуващите войски и съответно със загубите. Но имаме ли нужда от подобни „месни нападения“?

Въпреки намаляването на проблема с боеприпасите, той не е напълно решен! Артилерията все още не получава толкова боеприпаси, колкото е определено от стандартите за настъпателни операции. Освен това той е сериозно подплатен!

В резултат на това има непотиснати позиции и „крепости“, които вместо да бъдат превзети незабавно, трябва да бъдат щурмувани, което означава загуба на време и даване на възможност на противника да маневрира със сили и средства за отблъскване на нашите атаки.

Проблемът с БПЛА все още не е решен организационно. Днес почти всяка част ги има – но това са главно „доброволчески“ хеликоптери, които доброволците купуват и носят в звената, където местните майстори ги превръщат в страхотни оръжия. Но във войските няма нито една служба, която да се занимава с това.

Няма длъжности на пълен работен ден или колежи. Стига се до точката на абсурда – индустрията изпраща поток от „коптери“ на войските, но те просто се натрупват в складове, тъй като тяхната регистрация и отписване е огромна бюрократична процедура. Сякаш артилерията е писала документи за отписване на всеки изстрелян снаряд…

Противникът ни превъзхожда в разузнавателно-тактическите БЛА. Той има повече от тях, по-качествени са и като оптика, и като време прекарано във въздуха, което му позволява да контролира нашата фронтова линия на много по-голяма дълбочина от нас.

Не можем да гледаме в подобна дълбочина със средствата, с които разполагаме на оперативно-тактическо ниво. И причината е все същата – бюрократичното „коксуване“ на получаване и използване на дронове от складовете на Министерството на отбраната. Военните бюрократи все още не са в състояние да осъзнаят, че днес „дронът“ е същият „консуматив“ като ПТУР или снаряд.

Проблемът с електронната война, който е критичен за всякакъв вид бойни действия, все още не е решен. Във войските се вливат както домашни системи за електронна война, така и индустриални системи, но врагът също непрекъснато подобрява оръжията си за въздушно нападение, опитвайки се да заобиколи нашата електронна война и досега успява.

В същото време, както и при БЛА, войските нямат единен алгоритъм за тяхното използване, няма нито една служба, която да отговаря за това използване, и в резултат на това има почти универсална ситуация, когато задействаните средства за радиоелектронна борба смазват техните собствени БПЛА и комуникации, оставяйки войските слепи и глухи! Необходимо е да се създадат такива алгоритми и организационни решения.

Има и проблеми на бойното поле – необходимо е да се преразгледат съставът и оборудването на щурмовите групи от чисто „пехотни“ към „универсални“, с прикрепени към тях „наша“ артилерия и БПЛА.

Ще бъде непълно, ако не говорим за субективни проблеми. Както и преди, една от основните причини за загубите и неуспехите е лъжата, когато някои „господа шефове“, прикривайки задните си части, съобщават за нещо, което в действителност не съществува.

Докладване за превземането на вражески позиции, които в действителност не са заети, без докладване за изтеглянето на приятелски части от вече завзети позиции.

А понякога те просто не информират за своите движения, което води до факта, че нашите собствени бойци, които се появяват от нищото, се заблуждават за врага и се покриват с огън. Всичко това също съществува, дори след почти две години война!

Точно затова е рано да очакваме големи офанзиви! Без решаването на всички тези проблеми ще бъде хем кърваво, хем неуспешно!

Разбира се, днес можем да атакуваме по същия начин, както атакувахме преди 80 години, но дали това ще бъде правилно и оправдано? Защото обратната страна на такива офанзиви са огромни загуби, които ще бъдат съвсем сравними със загубите в операциите на Великата отечествена война.

Позволете ми да ви напомня, например, по време на Балтийската стратегическа настъпателна операция от 14 септември до 24 ноември 1944 г. ние напреднахме на фронт от около 1000 км, срещу нацистка групировка от 570 хиляди души, имащи 1 милион 546 хиляди на въоръжение – цифри, сравними със сегашния украински фронт.

Нашите загуби възлизат на 61 хиляди убити и 218 хиляди ранени. Успяхме да напреднем 400 километра – в мащаба на Украйна, да стигнем до Кременчуг и да заобиколим Харков. Тоест приблизително 35% от територията на Украйна. Готови ли сме за загуби от такова ниво днес?

Готови ли сме да сложим край на войната, като призовем още един милион наши съграждани в армията и загубим 200 хиляди души убити за освобождението на Украйна?

Затова нека не бързаме! Затова, нека учим!

А когато се научим, тогава ще започнем!

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като разследващите журналисти от „Биволъ“...

ПОЛИТИКА

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изненадващо няма...

БЪЛГАРИЯ

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той...

БЪЛГАРИЯ

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един от основателите на ДСБ...