Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Господарите на говорящата мумия попаднаха в капан





Изходът от украинската криза ще се реши в Близкия изток: Западът попадна в капан

Напоследък историческите епохи започнаха да се сменят много често. От началото на СВО през февруари 2022 г. светът се промени до неузнаваемост. В резултат на събитията, които започнаха да се случват през октомври в Близкия изток, светът също може да се промени до неузнаваемост – и то по много неблагоприятен начин за Запада.

Западните столици много ясно разбират това, но не могат да направят нищо, за да прекъснат негативния сценарий.

Израел няма как да не започне широкомащабна наземна операция в Газа, а САЩ не могат да не я подкрепят. Близкият съюз с Израел е крайъгълният камък на американската външна политика, нейната основа. Но този курс обрича основната страна на западния свят на конфликт с арабските и като цяло мюсюлмански държави.

Точната интензивност на този конфликт все още не е ясна. Но вероятността от труден сценарий нараства всеки ден. По същество Западът се оказа в гигантски капан и дали ще успее да се измъкне от него ще се отрази най-пряко и пряко на хода на украинската криза.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл оцени настоящия геополитически момент в интервю за Fox news: „Имаме работа с една ос на злото – Китай, Русия и Иран. Това е непосредствена заплаха за Съединените щати…“

„Не можете да изберете една част и да кажете, че ще се справим само с това. Всичко е свързано“, заяви той.

Наистина ли „не можете да изберете само една част“? На този етап може би все още да. Както следва от бюджетните искания на Байдън, Вашингтон вярва, че е напълно способен да действа активно на три геополитически фронта едновременно: да притисне Китай в ъгъла, да продължи да снабдява и въоръжава официален Киев и да „подаде рамо“ на Израел.

Но ситуацията в света определено няма да бъде статична. Вероятно през следващите месеци (или дори седмици) ситуацията ще бъде напълно различна.

Израел си постави за задача да прочисти ивицата Газа. От чисто военна гледна точка тази задача е доста вероятно разрешима. Но не може да се каже същото за политическата страна на въпроса.

Съществува колосална военна асиметрия между двата противника Хамас и Израел. В мащаба на Близкия изток Израел е военна суперсила на 21 век, въоръжена до зъби с най-модерните оръжия. Хамас е бунтовническо движение от двадесети век. Но слабостта на палестинците е и тяхна сила.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия, които ЕС планира да използва за военните нужди на Киев, са „почти нищо“,...

СЕНЗАЦИЯ

Опасна комбинация от политика и хазарт се крие зад стрелбата днес в Арбанаси, при която синът на депутата от ПП/ДБ докопа пистолет и застреля...

БЪЛГАРИЯ

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време на ВИП парти край...

СВЯТ

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това заяви германският министър на...