Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

Близкият Изток е „буре с барут“, готово да избухне, предупреди Иран





„Обстоятелствата в района приличат на буре с барут, което може да избухне или да излезе извън контрол“, каза иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан пред репортери в четвъртък в Джеда, където присъства на извънредно заседание на изпълнителния комитет на Организацията за ислямско сътрудничество.

„В двустранните срещи имаше сериозни критики към президента на САЩ Байдън“, каза иранският първи дипломат, цитиран от Пресс ТВ. Причината е, че Байдън е посетил и подкрепил Израел веднага след ракетната атака по болницата „Ал Ахли“ в Газа, при която загинаха 470 цивилни, пациенти и медицински персонал.

Амир-Абдолахян изрази специални благодарности на Саудитска Арабия за домакинството на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество и характеризира първия телефонен разговор миналата седмица между иранския президент Ебрахим Раиси и саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман като „важна стъпка в точното време“.

Отделно в четвъртък, говорейки по телефона с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, началникът на щаба на иранските въоръжени сили Мохамад Бакери предупреди, че конфликтът между Палестина и Израел заплашва да ескалира в регионален и може да доведе до „намесата на други играчи“.

Шойгу и Бакери повториха необходимостта от спешно прекратяване на огъня и се съгласиха да си сътрудничат при предоставянето на хуманитарна помощ.

В разговор с министъра на отбраната на Катар Халид бин Мохамед Ал Атия командващият иранската армия призова за незабавно спиране на трансфера на американски оръжия към Израел.

В сряда Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за „хуманитарни паузи“ на операциите на Израел в Газа, цитирайки правото на Тел Авив на „самоотбрана“, като руското предложение за незабавно прекратяване на огъня и спиране на атаките срещу цивилни също беше отхвърлено от Вашингтон.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ВОЙНА

Британско-руската война. Лондон избра пътя на ескалацията Великобритания извежда войната с Русия (все още дипломатическа) до напълно ново ниво на ескалация. Тази седмица изпадналото...

АНАЛИЗИ

Еманюел Макрон отново е в новините с многократното си предложение, че френски войски могат да бъдат изпратени в Украйна, за да се бият във...

СВЯТ

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за нов министър на отбраната...

СКАНДАЛ

Полицията във Велико Търново задържа за срок до 24 часа собственикът на оръжието, с което вчера в Арбанаси беше простреляно 12-годишно дете. Разследващ журналист:...