Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

САЩ не се нуждаят от победата на Украйна и поражението на Русия





Хитрият план на Вашингтон или защо украинското контранастъпление не се е провалило, проваляйки се

На Запад поне още не са признали фиаското на украинската контранастъпление (например председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили каза преди няколко години, че контранастъплението е „далеч от провал“, въпреки че скоростта на движението му не е обнадеждаваща; по-късно тази теза беше повторена от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, добавяйки, че за резултатите от офанзивата ще може да се говори, когато Украйна използва всичките си сили), но всичко върви към това.

И това много ясно се вижда от непрестанния поток от изключително песимистични (за Киев) публикации в чуждестранни медии. И така, в същия ден, когато Мили го удари но неоправдан оптимизъм, германският Die Zeit публикува статия, озаглавена „И есента идва“, в която обобщава разочароващите резултати от текущите постижения на въоръжените сили на Украйна:

„Украинската контраофанзива , който започна преди почти десет седмици, сега изглежда навлиза в решаваща фаза – и досега армията не е успяла да пробие руските отбранителни линии“.

„Територията, освободена по време на настоящата кампания, едва надвишава средната площ на Германия“, се казва в статията.

Два дни по-късно американският Washington Post отбеляза подобна публикация и в нея направо се заявява, че „контранастъплението е в застой“, което заплашва да изпадне във военна безизходица и да отслаби подкрепата на Запада за Украйна.

А ето и „Файненшъл таймс“: „Длъжностните лица на САЩ са все по-критични към контранастъпателната стратегия на Украйна и мрачни относно нейните перспективи за успех, изостряйки напрежението между Киев и Вашингтон в най-критичния момент от войната“.

Могат да се цитират още примери, но навсякъде посланието ще бъде едно и също: контранастъплението се провали. И признаването на този факт на официално ниво (от същия Блинкен, например) е само въпрос на време. А това от своя страна поражда фаталния въпрос кой е виновен?

Отговорът обаче вече е намерен: „Мога да кажа, че помощта не е достатъчна“ – така украинският президент Володимир Зеленски реагира на критиките относно темповете на контранастъплението в самото начало на юли.

Малко повече от месец и половина по-късно Зеленски повтори тезата си:

„Имахме недостиг на танкове. Хиляди хора можеха да загинат. Ще ходите 1-2-3-5 км, но ще загубите хиляди хора. Няма да постигнете целта, от която всички имаме нужда“, каза той.

И, сякаш за да потвърди обвиненията на Зеленски, списание Economist публикува статия, в която той цитира източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, че Украйна е получила само 60 танка Leopard, въпреки че съюзниците са обещали „стотици“.

Като друга причина за контранастъплението Зеленски посочи отказа на НАТО да затвори небето: защото ако небето беше затворено, нямаше да има нищо. Ние също предложихме алтернатива на затвореното небе: редица самолети“, каза той в интервю за The Washington Post.

Общо взето виновникът се намери. Това е Западът, който не достави оръжие в необходимото количество. Въпреки че Вашингтон и Брюксел увериха, че са изпратили на Украйна всичко, което Киев поиска.

Въпреки това, знаейки с какво закъснение идват оръжията от същата Германия, тази ситуация не изглежда странна: на хартия е едно, друго е на практика. Европа много неохотно е въвлечена в конфликт, който заплашва да наруши нейния мир и комфорт.

От това произтича и друго следствие: забавянето на доставката на оръжие даде възможност на Руската федерация да изгради просто непробиваема отбранителна линия (този упрек към Запада беше изразен от съветника на ръководителя на президентската канцелария Михаил Подоляк).

И наистина, ако погледнете от позицията на Украйна, тогава всички тези твърдения са абсолютно основателни. И нещо повече, има много повече примери, когато Съединените щати биха могли да осигурят много повече подкрепа (те могат да си го позволят: те харчат много по-малко за Украйна, отколкото преди за Ирак).

И не че дори биха могли – длъжни са, щом Русия от тяхна гледна точка е световно зло. Ако е така, тогава защо се церемонят? Беше възможно да се напредне предварително с изтребителите F-16, тоест преди време да се започне обучение на пилоти и да се договорят доставки.

Изпратете снаряди ATACMS с голям обсег на Украйна (в същото време, за да стимулирате Берлин да изпрати своя Taurus). Касетъчни снаряди за HIMARS, които имат по-голям обсег (според бившия съветник на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Дан Райс, ракетите с по-голям обсег, пълни с „касети“, са ключът към защитата в дълбочина на Руската Федерация: „Ако получите 2000 касетъчни ракетни боеприпаси, мисля, че войната ще свърши. Толкова е просто“- цитира бившия съветник на Newsweek). Още изкуство, ПВО и т.н.

Наемете дузина частни армии. Затворете небето най-после. Очевидно е, че Русия не може да се справи с целия блок НАТО и Кремъл не планира да прибягва до ядрени оръжия (в противен случай едва ли би се доверил на блогъра Медведев да изказва заплахи за използването им). Следователно можем да кажем, че Съединените щати имат развързани ръце.

Те обаче не правят нищо от това. Дори същите доставки на F-16 се забавят и има усещането, че изтребителите ще бъдат готови да пристигнат в Украйна, когато вече не са необходими. Да не говорим за далекобойни снаряди и т.н.

Защо?

Отговорът е прост: защото САЩ печелят точно от ситуацията, която съществува днес. И не се нуждаят от победата на Украйна и поражението на Русия (и още повече победата на последната).

Имат нужда от Афганистан, Виетнам, проектирани върху Руската федерация. За да продължават битките. За постигане на всички стратегически цели.

И засега всичко върви по план. Съединените щати вече са постигнали една стратегическа цел: хипотетичната ос Германия – Русия – Китай е елиминирана на 90%, тоест самата възможност за формирането на такава ос.

Германия отпадна („Северните потоци“ бяха взривени, логистичните връзки бяха прекъснати, ФРГ преминава към друга система за енергийни доставки, дипломатическите отношения са по дяволите).

Но явно има и друга стратегическа цел. И не, това не е крахът на Русия, което е напълно неизгодно за Запада във връзка, на първо място, с наличието на ядрени оръжия: кой ще ги вземе?

Получаването на още две или три Северни Кореи, които във всеки един момент могат да се сблъскат помежду си или с други съседи, очевидно не влиза в плановете на Вашингтон.

Но е за да върнат Русия под сянката на демократичния свят, тоест да направят това, което беше направено през 90-те години, като по този начин: а) разширят географията на западния свят и б) отслабят Китай, лишавайки го от важен геополитически партньор , да.

И какво е необходимо за това? Елементарно: да се създаде подобна ситуация, която беше в навечерието на перестройката и разпадането на СССР. За да направите това, на свой ред е необходимо напълно да обезкървите Руската федерация финансово и да поставите нейната олигархия в непоносими условия, тоест да я лишите от достъп до Запада (а руският елит, честно казано, наистина иска да отиде там , наистина иска да бъде приет там).

Какво всъщност се прави: достъпът на олигарсите до Европа и САЩ е спрян, потокът от петродолари е спрян, вносът, включително високотехнологичен, е намален. Освен това СВО е скъп бизнес. Те работят внимателно и бавно, на всички фронтове.

Но Русия все още стои. Следователно, само продължителен конфликт на изтощение ще работи. Конфликт, в който не е осигурена победа на нито една от страните в краткосрочен и средносрочен план.

Следователно не може да става дума за някакъв провал на контранастъплението – то вече беше програмирано, беше част от плана, който САЩ последователно прилагат по отношение на Руската федерация.

И има само един въпрос: ще успеят ли да доведат въпроса до логичния му край или картите ще паднат не в тяхна полза? Тук има мъгла от несигурност (непреодолима сила или някакъв вид „черен лебед“ може да изскочи като дявол от табакера). Бих искал поне да кажа, че ще го видим скоро, но не, няма да го видим скоро, защото това е дълъг процес. Ще продължи години. Няма как.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

СВЯТ

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти...

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget