Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АНАЛИЗИ

План за ядрено обезглавяване на Русия, Китай (и планетата)





На 16 юни почина 92-годишният Даниел Елсбърг. В корпорацията RAND той участва в строго секретно 47-томно изследване на секретни документи за войната във Виетнам. Въпреки че от 50-те години на миналия век се признаваше, че войната не може да бъде „спечелена“, американските президенти от Айзенхауер до Никсън последователно са лъгали за конфликта.

След като Елсбърг публикува копия на 7000 страници секретнидокументи, те стават известни като „Документите на Пентагона“. От 1958 до 1971г. основната му задача в администрациите на Айзенхауер, Кенеди, Джонсън и Никсън е била да планира ядрена война.Според него почти всеки американски президент от Труман до Тръмп е „обмислял или ръководил сериозна подготовка за възможно незабавно започване на тактическа или стратегическа ядрена война.“ Повечето планове са се фокусиралисрещу Съветския съюз, Северен Виетнам, Северна Корея, както и Ирак, Иран, Индия и Либия. По отношение на Китай, ядрените планове на САЩ са задействанипоради участието на Пекин в Корейската война (1950 г.) и кризите в Тайванския пролив (1954-1955 г. и 1958 г.).

До неотдавна не бе известно, че Елсбърг тайно е копирал файлове за ядрените планове на Пентагона за „обезглавяване“ на Русия, Китай и цялата планета.

Ядрено обезглавяване на Китай с автопилот

През май 2021 г. New York Times публикува секретните документи на Елсбърг за предложено ядрено нападение срещу Китай през 1958 г. във връзка с напрежението в Тайванския пролив. Лидерите на Пентагона настояваха за първи удар, въпреки убеждението, че Съветският съюз – тогавашен съюзник на Китай, може да отговори и милиони хора да загинат. Призовавайки президента Байдън и Конгреса да обърнат внимание на разкритията, особено след публикуване на книгата му „Машината на деня Страшния съд“ (The Doomsday Machine, 2017), Елсбърг се отчая от безразличието на властите и медиите към опасността от ядрена война.

След началото на конфликта в Украйна, САЩ и НАТО свързват Русия с Китай, макар Поднебесната да не участва в операцията. През октомври 2022 г. администрацията на Байдън разкри стратегията си от времето на Студената война за „ядрени заплахи от Китай и Русия“. В тази стратегия историческите реалности са обърнати с главата надолу.

Според The Doomsday Machine, Елсбърг за първи път научава за тази опасност, след като се запознава със строго секретен документ, съдържащ въпрос на президента Кенеди към Обединения комитет на началник-щабовете: „Ако вашите планове за обща [ядрена] война се осъществят, както е планирано, колко хора ще бъдат убити в Съветския съюз и Китай?“ Оказва се, че общият брой варира между 275 и 325 милиона жертви. Всъщност планът за ядрена война на САЩ цели „унищожаването на Китай и Съветския съюз като „жизнеспособни“ общества“.

През 1956 г. САЩ планират удари върху 1100 цели

През 2016 г. Архивът на националната сигурност публикува разсекретен списък с ядрени цели на САЩ от 1956 г., който обхваща 1100 точки в Източна Европа, Русия, Китай и Северна Корея, маркирани на приложената карта.

Източник: Екранно заснемане на „Ядрената карта“ от

„Института за живота на бъдещето“ (Future of Life Institute)

Още по-страшно е, че ядрената стратегия на САЩ включва мотив за „тотална война“, който би узаконил първия удар срещу Съветския съюз (а днес Русия) и Китай, дори ако Пекин няма да има нищо общо с какъвто и да било конфликт. Затова Елсбърг се обръща към началниците – с искане за оторизиран подпис на президента, да представят пълна разбивка на потенциалните глобални жертви от американските атаки.

Прогнозата за Източна Европа от преки нападения срещу бази на Варшавския договор и въздушната отбрана е за близо 100 милиона жертви от радиоактивните отпадъци. Вероятно още 100 милиона жертви в Западна Европа от радиоактивните отпадъци и още 100 милиона в предимно неутралните страни, съседни на съветския блок и Китай, включително Финландия, Швеция, Австрия, Афганистан, Индия и Япония. Или, общият брой на жертвите ще бъде около 600 милиона. Това означава сто пъти повече жертви от Холокоста.

Действителното „Окончателно решение“

Елсберг установява, че възпирането на изненадваща съветска ядрена атака или американски отговор на такава атака, никога не е било единствено или основно обсъждано в американските ядрени планове и приготовления. Истинската цел е да се ограничат щетите за САЩ от съветско или руско отмъщение след първия удар на САЩ срещу СССР или Русия.

Опустошителното въздействие на „ядрената зима“ и „ядрения глад“, установени от учените в началото на 80-те години, систематично се пренебрегва от ядрените плановици. Ако плановете на САЩ за термоядрена война бъдат изпълнени, това означава „дим и сажди, издигнати над стотиците горящи градове от вилнеещите огнени бури в стратосферата, където няма дъжд, които ще останат десетилетие или повече“. Този дим ще обгърне земното кълбо и ще блокира повечето слънчеви лъчи. Годишните глобални температури ще се понижат до нивото от последната ледникова епоха и ще унищожат всички реколти по света, като по този начин ще „причинят почти всеобщ глад в рамките на една или две години“.

В мемоарите си, озаглавени „Отлагане денят на Страшния съд“ (Doomsday Delayed, 2008 г.), Джон Х. Рубел, който по-късно служи като заместник-министър на отбраната на Макнамара, припомня първото представяне на високо ниво на такъв сценарий през пролетта на 1960 г. Той сочи, че над половината от съветското население ще загине само от радиоактивните утайки, както и половината от тогавашните 600 милиона китайци. Това ужасява Рубел, който е от немско-еврейски произход. И го подсеща за конференцията във Ванзее от януари 1942 г., когато главно бюрократи от СС, включително Адолф Айхман, приемат програма за унищожаване на всички евреи, които се намират в Европа, като се използват технологично ефективни методи за масово унищожение: „Чувствах се така, сякаш бях свидетел на подобно слизане в дълбините на мрака, здрачния подземен свят, управляван от дисциплинирано, педантично и енергично безсмислено групово мислене, целящо да унищожи половината хора, живеещи на една трета от земната повърхност.“

В обсъждането на американските планове за обезглавяване на съветското командване и контрол, се изработва система за делегиране, наречена „Ръката на смъртта“ (Dead Hand), която да осигури нападението на САЩ за унищожаване на Москва и другите командни центрове. Последвано и спрямо останалите ядрени държави.

Кой ще спечели от „Денят на Страшния съд“

Приготовленията за ядрената готовност не е евтина. Прогнозираните разходи за ядрените сили на САЩ от 2021 до 2030 г. се очаква да възлязат общо на 634 милиарда долара. Две трети от тези разходи ще бъдат направени от Министерството на отбраната, като най-големите разходи са за подводници с балистични ракети и междуконтинентални балистични ракети. Разходите на Министерството на енергетиката ще бъдат за лаборатории за ядрени оръжия и поддържащи дейности.

Главните бенефициенти са изпълнителите на нови превозни средства за ядрена доставка и операторите на националния ядрен оръжеен комплекс. Малък олигопол от глобални изпълнители и оператори, наречен „Голямата отбрана“ (The Big Defence), ще извлече печалбите. Групировката Northrop Grumman посочи основните доставчици в 32 държави за своята нова междуконтинентална балистична ракета. Нейните 12 най-големи подизпълнители включват някои от най-известните отбранителни компании в страната, включително Lockheed Martin, General Dynamics, L3Harris, Aerojet Rocketdyne, Honeywell, Bechtel и аерокосмическото подразделение на Raytheon.

От 2012 г. до 2020 г. тези големи конгломерати на военно-промишления комплекс са похарчили над 119 милиона долара за своята кампания, като само през 2020 г. са наели 380 лобисти. Над две трети от тези пари преминаха през „въртящата се врата“ към заемащите висши позиции в Конгреса, Пентагона и Министерството на енергетиката, за да изберат кои да са изпълнителите на ядрените проекти – изпълнителни директори или членове на бордовете и обратно. Обикновено, секретари на отбраната – включително Джеймс Матис (General Dynamics), Марк Еспър (Raytheon), и Лойд Остин (Raytheon) – са служили като лобисти или членове на бордовете на големите изпълнители на ядрени поръчки за Пентагона.

Освен това „Голямата отбрана“ харчи милиони долари за подкрепа на мозъчни тръстове за „независим анализ“ на ядрените оръжия. Облизвайки ръката, която ги храни, мозъчните тръстове в замяна настояват за увеличаване на ядрените инвестиции в страни близо до Азия и Русия, чрез тристранния пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия (AUKUS).

„Разглобяване“ на машината

И така, къде сме днес? Планът Doomsday Machine, официално известен като „Единен интегриран оперативен план“ (Single Integrated Operational Plan-SIOP), се актуализира ежегодно до 2003 г., когато бе заменен до преразглеждане през 2012 г. с OPLAN 8010-12 – „Стратегическо възпиране и използване на сила“ (Strategic Deterrence and Force Employment). Смята се, че този базов план все още е насочен срещу „Русия, Китай, Северна Корея, Иран, Сирия последством атаки с оръжия за масово унищожение (ОМУ), и срещу недържавни участници“.

Дори срещу Русия и още повече срещу Китай, който сега доминира в ядреното планиране на САЩ, в Пентагона и разузнавателната общност смятат, че „обезоръжаващ първи удар [срещу САЩ] най-вероятно няма да се случи“. И все пак, подобни оценки са обект на възприемане – както преди повече от шест десетилетия, довели до няколко „фалшиви“ войни от 1960 г. насам, някои от които бяха потенциално фатални.

Както се вижда от часовника на „Денят на Страшния съд“, вероятността от глобална катастрофа днес е най-висока от Втората световна война насам. Демонтирането на машината на „Денят на Страшния съд“ в САЩ и в други ядрени държави е единственият жизнеспособен начин да се осигури устойчив мир – и оцеляването на нашата планета.

Авторът – д-р Дан Стейнбок е международно признат стратег на многополюсния свят и основател на Difference Group. Работил е в „Института за Индия, Китай и Америка“ (САЩ), „Шанхайския институт за международни изследвания“ (Китай) и Центъра на ЕС (Сингапур). Повече инфомация вж. в: https://www.differencegroup.net/. Първоначалната публикация под заглавие „Разкриване ядрените заплахи: реалност от минало и настояще“е в China-US Focus от 12 юли 2023 г.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget