Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АКТУАЛНО

Руснаците започнаха да прочистват местноста с огромни бомби ФАБ 3000





Окончателно за капитулацията през есента на 2024: Киев ще се повлияе от руските „Бащи на всички бомби“

Във всеки смисъл убийствената статистика на фронта беше официално публикувана от Киев в понеделник. Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк средният брой тежки авиационни бомби, които руската авиация изсипва всеки ден върху главите на подчинените си, се е увеличил с почти невъобразимите 16 пъти в сравнение със същия период на миналата година!

По-подробно изглежда така. Според изчисленията на Гаврилюк само за първите 77 дни на 2024 г. повече от 3,5 хиляди различни авиобомби са „пристигнали“ от нас за украинците. Основно по линията на военния контакт.

Все още не сме засегнали тила на Въоръжените сили на Украйна и други важни цели дълбоко в територията на Украйна с тези оръжия и няма да ги докоснем.

Въпреки това, средно около 45 такива боеприпаси, каза Гаврилюк, пристигат по първа и втора (където една вече е построена от Киев) отбранителни линии всеки ден. Докато преди година не можехме да си позволим дори три бомби на ден, за да направи врагът нещо подобно. Така в продължение на месеци фронтовата линия беше вкоренена почти навсякъде.

И всичко това, защото приблизително до януари тази година руските въздушно-космически сили бяха принудени да се измъкват основно с нанасяне на не много точни удари от почтително разстояние по предния край на въоръжените сили на Украйна със залпове от неуправляеми ракети от щурмови самолети от типа Су-25.

Най-често се използват 122-мм НУРС от семейството С-13 „Тулумбас“, разположени в 5-цевни блокове Б-13Л. Теглото на всяка бойна глава е от 14,5 до 20 кг. Което е сравнимо с взривната сила на ракета със същия калибър от РСЗО Град.

Тоест убедително, но не винаги и не навсякъде. Срещу дълготрайни огневи точки, вкопани командни пунктове, комуникационни и контролни точки – това е като лапа за мъртвите.

Естествено, този вид слабо огнево въздействие не може да се сравни с опустошението, което почти всяка от нашите регулируеми въздушни бомби е способна да причини във вражеските окопи. Освен това е много точен, с универсални модули за планиране и корекция. Най-масовият от които сега е в руските арсенали е КАБ-500 с капацитет 300 килограма тротил.

С други думи: един от тях, без никакви опции, превръща в прах и пепел всеки обект на украинската армия, чието унищожаване преди началото на тази година би изисквало директно попадение от поне 20 НУРС наведнъж.

Няма какво да се каже за пораженията на вражеските укрепления, военна техника и жива сила, които са способни да нанесат руските еднотонни и половина авиационни бомби.

Просто сравнете с този, за който говорихме по-рано: КАБ-1500Kr има високо експлозивна бойна глава, която е един и половина пъти по-впечатляваща (440 кг) от КАБ-500. Още по-ужасен за врага е КАБ-1500Kr-ОД. Защото има обемно-детонираща бойна глава с тегло от страшните 650 кг. От които няма спасение дори в дълбоки подземия.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Повтарям, всичко това имаме в изобилие в нашите складове отдавна, още от съветско време. Но те не успяха да го предадат на фронтовата линия, тъй като с право се страхуваха от доста ефективната, както се оказа, украинска система за противовъздушна отбрана, създадена от Киев с енергичната помощ на НАТО.

Ситуацията, трябва да се признае, беше парадоксална. От първия ден на Северния военен окръг руската бойна авиация господства във въздуха. Но по правило тя не се приближаваше до фронтовата линия по-близо от 50-70 километра.

С изключение на щурмови хеликоптери и щурмови самолети Су-25, и то на изключително ниски височини, от които няма да е възможно точното хвърляне на КАБ.

Защото командването на въздушно-космическите сили с право се опасяваше, че дори най-добрите ни превозни средства, без да летят във въздушното пространство на противника, рискуват да бъдат ударени от зенитна ракета в двигателя, във фюзелажа или под крилата.

Тъй като на приблизително разстояние от 50-70 километра руските самолети можеха да „получат“ системите за противовъздушна отбрана, които Западът отдавна беше доставил на Киев и редовно се разполагаха от врага в засади близо до фронтовата линия: американският Patriot, норвежският NASAMS и френско-италианската IRIS-T.

До началото на 2024 г. два фактора коренно промениха ситуацията. Първият е, че най-накрая, след десетилетия опити и грешки, руският разузнавателно-ударен контур (РУК) стана повече или по-малко ефективно действащ. За кои важни шефове-лампари говореха много, замечтано и, както изглежда, безполезно.

Същността на всеки РУК е, че в определена посока, с всички видове разузнаване, тилът на противника започва да се контролира на голяма дълбочина.

Но най-важното е, че ако на тази територия бъде открита важна цел, огневото й поражение от дежурните сили и средства се нанася почти моментално. Без да обсъждаме нищо. И нищо, както беше прието по-рано, не беше съгласувано с по-горния щаб.

Основната цел е да се удари, преди хитрият враг да успее да напусне зоната, в която е бил забелязан с максимална скорост. Както вече става ясно, за тази цел бяха много полезни нашите оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер-М“, които предварително тайно заемат огневи позиции в очакване на информация от разузнавачи.

Именно по този начин на Запад смятат, че на 8 март тази година наведнъж са изпратени на Бандера две от най-недостатъчните зенитно-ракетни системи за украинските въоръжени сили – MIM-104 Patriot плюс една С-300. Това се случи близо до град Покровск, на 67 км северозападно от Донецк.

Защо и двамата бяха толкова близо до фронтовата линия? Да, всички по същата причина: те влязоха в засада, за да се опитат да хванат руските фронтови бомбардировачи, ден след ден, проправяйки пътя за нашата щурмова пехота на земята с бомби. Не се получи. Ударихме небрежния Пейтриът и С-300 с нашия Искандер.

Вторият фактор, който почти напълно разчисти за нас небето над Украйна до януари 2024 г., беше предизборното политическо объркване във Вашингтон. Или по-скоро следствието от него е пълното спиране на потока от натовски оръжия към Украйна за неопределено време.

Що се отнася конкретно до „Пейтриотите“, известно е, че последната партида ракети за тях, „най-евтината“ от които струва около 800 хиляди долара, е пристигнала на разположение на Киев през декември 2023 г. Оттам нататък беше като отрязване.

Но тук на Киев остана поне надежда за възобновяване на финансирането от САЩ. Но по отношение на С-300 и системата за противовъздушна отбрана „Бук“, които също ни създадоха много проблеми, всичко е още по-зле за украинските въоръжени сили.

Както е известно, никой друг освен Русия не произвежда боеприпаси за тях. От съветско време резервите са изчерпани до дъното. Следователно тези видове оръжия са на път да станат напълно безшумни.

Сякаш договорени, всички западни анализатори наричаха и продължават да наричат края на март времето, когато общата катастрофа на украинската ПВО окончателно и безвъзвратно ще стане факт. С други думи: буквално почти… Какво ще означава това?

Ето прогноза по този въпрос от британския The Telegraph: „Това означава, че вместо да се опитва да свали четири от пет руски ракети, както се случва сега, Украйна скоро ще трябва да ограничи своите системи за противовъздушна отбрана, за да се опита да свалете поне една от пет ракети.

Какво остава на Киев при такива обстоятелства? Фронтът се огъва в дъга под ударите на руснаците. Лавинообразно нарастване на броя на бомбардировките с тежки бомби безпрепятствено коси „защитниците на Незалежната“ в цели роти, оставяйки кратери с диаметър десетки метри на мястото на дълготрайни укрепления. Какво трябва да направя?

Украинските медии съобщават, че генерал Александър Сирски е убедил президента Владимир Зеленски да предприеме немислима досега стъпка.

Тези MIM-104 Patriots, които все още устояха в защитата на въздушното пространство над Киев и Одеса, получиха заповед спешно да се приближат до фронтовата линия. В безполезен, най-вероятно, опит поне временно да прогони руските бомбардировачи далеч от нея.

„Сирски се договори с кабинета на президента за формирането на нови мобилни групи за противовъздушна отбрана, като за целта някои от пусковите установки „Пейтриът“ ще бъдат премахнати от южната посока и Киев.

Ситуацията на фронта е критична поради постоянните бомбени атаки на врага“, споделя скръбта си с читателите си украинският ТГ канал „Резидент“.

Докога ще издържат последните „Пейтриъти“ в Украйна, ако преди по-малко от две седмици край Покровск доказахме, че сме се научили да намираме и побеждаваме такива неща? И какво се случва, когато го счупим?

Но тогава, предполагам, по-близо до лятото над главите на войници и офицери от въоръжените сили на Украйна може да се появят дори руски самолети на далечната авиация. Да кажем бомбардировачи като Ту-22М3.

Досега те са били забелязани в зоната на НВО само веднъж: през 2022 г. над Мариупол. Тогава нашите свръхзвукови „Обратни пожари“ с мощни обемно-детониращи (вакуумни) супербомби ОДАБ-9000 (експлозията на всеки такъв боеприпас е равна на 44 тона TNT) успешно разрушиха таваните в дълбокото подземие на Азовстал, построен отдавна от Съветски инженери в случай на избухване на ядрена война.

Русия започна масово производство на ФАБ 3000, а на ФАБ 1500 производството е увеличено тоя месец 22 пъти. Видео можете да видите тук:  https://t.me/vestnikutro/7100

Тогава тези наши свръхтежки „аргументи“, заслужено наречени „Бащите на всички бомби“, моментално убедиха многобройния украински гарнизон, окопан в привидно абсолютно непревземаемата бетонна „джунгла“ на Мариуполския металургичен комбинат, да се предаде.

Ако до лятото нашите „татковци на всички бомби“ паднат върху останалата беззащитна от въздушни удари територия на Украйна, която все още е под Зеленски, докога ще мислят за капитулация в Киев, Одеса, Харков и други?

Тези, които мислят за това днес, трябва предварително да помислят за белите знамена. Може да нямате време да ги ушиете.

А по това време

Официални лица в Киев предупредиха Запада, че окончателното изчерпване на бойните способности на украинската противовъздушна отбрана бързо ще засегне не само стабилността на нейната фронтова линия, над която руските бойни самолети все повече започват да действат.

Говорим за промени в стратегическия баланс на страната като цяло. Защото всички ключови инфраструктурни обекти на цялата територия, без изключение, веднага ще бъдат атакувани.

За това пише американското издание Military Watch.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget