Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

АКТУАЛНО

Клиентите на мобилните оператори ще прекратяват договора без неустойка при индексация





Административен съд отмени уволнението на Ива Митева от администрацията на парламента

Административен съд София-град отмени заповедта на шефа на парламента Росен Желязков, с която беше уволнена Ива Митева като директор на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ в парламента, съобщи „24 часа“. Заповедта беше издадена на 10 октомври миналата година и с нея бяха прекратени служебните правоотношения на Митева, която беше и председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Административният съд осъжда шефа на парламента да плати на Митева 1210 лв. разноски. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

16:05
Молдова изгони руски дипломат заради изборни секции в Приднестровието

Молдова експулсира руски дипломат във връзка с откриването на избирателни секции за президентските избори в сепаратисткия регион Приднестровие, предадоха „Ройтерс“ и БТА. Молдовското външно министерство по-рано извика руския посланик за разговор.

Молдовските власти бяха предупредили, че са против да се свикват руски президентски избори в анклава и че допуска това да става само в руското посолство в Кишинев. Русия изтъква, че в Приднестровието живеят над 250 хил. руски граждани.

През август миналата година Молдова експулсира 45 служители на руското посолство, за да намали персонала му до броя на представителството на републиката в Москва – 10 дипломатически служители и 15 души, отговарящи за административните и техническите функции.

Молдова спря участието си в договор, ограничаващ оръжията в страната

15:51
Учени от БАН призоваха да се спре обучението по хомеопатия в университетите

Учени от Българската академия на науките (БАН) изпратиха призив – обръщение към ректорите на медицинските университети във Варна и Стара Загора за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в университетите, съобщиха от пресцентъра на БАН. „Неприемливо е лъженаучните „принципи“ на хомеопатията, противоречащи на основните положения на физиката и химията, да се предлагат за изучаване от студентите или дипломирани специалисти по медицина и фармация, и то след като са минали задължителните курсове по медицинска физика, биофизика и химия, в които се преподава съвременна наука“, пишат учените в своето обръщение.

През 2022 г. ректорите на медицинските университети в София, Пловдив и Плевен прекратиха всички форми на преподаване на хомеопатия в съответните университети.

15:50
Болсонаро бе обвинен в лъжа за ваксинирането си против COVID-19

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения срещу бившия президент на страната Жаир Болсонаро за подозрения за измама във ваксинационните му данни, казаха във вторник двама запознати източници, предаде „Ройтерс“.

Данните му вече бяха посочени в разследване като фалшиви. Освен него, един от бившите му помощници Мауро Сид, арестуван в хода на разследването през май, също е обвинен. Целта, според източниците, е създаване на престъпна организация. Пред „Ройтерс“ Болсонаро повтаря, че не е вземал ваксина против COVID-19 и е спокоен, нарича разследването „избирателно“

Светът знае, че не съм си сложил ваксина. Спокоен съм, не дължа нищо.

Бразилски вестник припомня, че Болсонаро бе в САЩ през декември 2022 г., а тогава влизането ставаше със сертификат.

15:46
Митничар от Бургас е участвал в схема за търговия с имитиращи стоки

Служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ са задържали вчера 62-годишен служител на териториалната митническа дирекция в Бургас, съобщи пресцентърът на МВР. При претърсване на личния му автомобил са иззети опаковани около 30 тениски, носещи логото на запазени търговски марки, и 10 стека цигари без бандерол от различни марки, а други 6 чувала с имитиращи облекла са открити в дома му.

При претърсване на складово помещение, ползвано от задържания митнически служител и от 46-годишен мъж, се открити още около 30 чувала с облекла, неправомерно означени със запазени търговски марки. Двамата мъже са оставени в ареста за срок до 24 часа. Действията по образуваното досъдебно производство продължават под наблюдението на прокуратурата.

15:41
Пивоварите отчетоха 3% спад на продажбите и намаляване на интереса към пластмасата

57 милиона лева капиталови инвестиции за 2023 г. отчетоха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на годишното си общо събрание. От тях над 20 милиона са в дълготрайни материални активи за зелени иновации. Социалните инвестиции пък надхвърлят 5.5 млн. лева. През 2023 са продадени общо 507 милиона литра пиво, което е с 3% по-малко от предходната година.

Отчита се продължаване на тенденцията за намаляване на дела на пластмасовите бутилки и увеличаване на този на кеновете. През 2023 г. стъклените бутилки имат дял от 21%, пластмасовите са 48 на сто, кеновете – 26% и кеговете – 5%. Към 31 декември в България са работили 40 пивоварни. От тях големите компании са три, малките и средните пивоварни са 6, а останалите 31 са микропредприятия.

14:18
Навалная призова да не се преговаря с Путин

Вдовицата на Алексей Навални – Юлия, заяви във вторник, че Владимир Путин не е легитимният президент на Русия и че тя ще се опита да убеди световните лидери да не преговарят с него.

Путин спечели 87.3% на избори, които според Запада не са били свободни и честни. Китай, Индия и други го поздравиха за победата.

Във видеообръщение Навалная похвали включването на хиляди хора в протест по обед в неделя срещу управлението на Путин.

„Резултатите от изборите нямат значение… Ще гарантираме, че никой в света не признава Путин за легитимен президент. Никой не сяда с него на масата за преговори“, каза тя в клип, публикуван в канала на покойния й съпруг в YouTube.

Не е ясно къде е заснет клипът. Навалная участва в протеста в Берлин.

13:34
Илиан Илиев: Танзания и Азербайджан не са под нашето ниво

Селекционерът на националния отбор по футбол Илиан Илиев заяви, че предстоящите опоненти в новия турнир на ФИФА в Баку – Танзания и Азербайджан, не трябва да бъдат подценявани..

„Да играеш с Азербайджан, който е горе-долу на нашето ниво, не е толкова екзотично. Танзания е участник на Купата на африканските нации. Създаването на илюзии, че отиваме на екзотично турне със слаби отбори, е далеч от истината. Това е много важно да го разберем. Не трябва да тръгваме с нагласата, че ще играем с отбори, които са под нашето ниво, защото не е така“, каза Илиев.

Водач на делегацията за Баку е досегашният вицепрезидент на БФС и изпълняващ длъжността президент в момента Михаил Касабов. Той заяви, че е получил покана да остане в БФС от новия президент Георги Иванов-Гонзо, но „засега няма изгледи да се върне“.

13:23
България и още 13 държави призоваха банка на ЕС да финансира отбраната

Германия и Франция се присъединиха към 12 други страни от Европейския съюз, сред които и България, към призив Европейската инвестиционна банка да увеличи финансирането за отбрана като средство за повишаване на сигурността на блока в светлината на руската агресия, съобщи „Блумбърг“.

С писмо от 17 март до президента на ЕИБ Надя Калвиньо, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и белгийския премиер Александър де Кро (ротационен лидер на Съвета на ЕС) те призовават за нова стратегия за финансиране, излизаща отвъд съществуващите проекти с двойна употреба, предефиниране на този термин и преразглеждане на списъка с изключени дейности.

На 13 март медии съобщиха че ЕИБ обмисля как да подкрепя отбранителната индустрия.

12:59
Русия ще строи жп алтернатива на Кримския мост

Нова железопътна линия ще бъде построена до октомври 2024 г. покрай западния бряг на Азовско море от Ростов на дон в Русия до незаконно анексирания преди 10 години полуостров Крим. Старият маршрут се намира на север през Токмак, по-близо до фронта, и редовно е обект на атаки от диверсанти, взривяване на мостове, дерайлиране на влакове и ракетни удари, обясниха властите.

Новината съобщи президентът Владимир Путин в понеделник с уточнението, че „това ще бъде алтернативен път вместо Кримския мост“. Военновременният управител на района Евгений Балицки поясни, че по линията през Мариупол, Бердянск, Мелитопол и Джанкой засега ще има само една жп линия с електрическо захранване, „тъй като [мрежата] е много уязвима на обстрел“. Капацитетът на два пъти ударения от Украйна мост не надхвърля 30 композиции на ден и често е затварян.

12:52
Урбанисти: Наводненията и прегряванията са новите опасности в презастроените градове

Наводненията и прегряванията са новите опасности в презастроените градове. Все по-често ставаме свидетели на екстремни климатични явления и вече говорим за затишие пред буря.“ Това коментира гл. ас. д-р урб. Ангел Буров от катедра „Градоустройство“ на Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на форума „Градска среда. Проектиране и трансформация в отговор на климатичните промени“, организиран от BAU Academy, съобщи БТА. Буров изтъкна ролята на превенцията при справянето с климатичните предизвикателства, която може да спести огромни ресурси, но изисква инвестиции.

12:28
CERN спира работа с руските учени

Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) от 30 ноември 2024 г. спира сътрудничеството със стотици специалисти, които са „свързани с която и да е руска организация“, съобщи представителят на организацията Арно Марсоле пред РИА „Новости“. По думите му става дума за около 500 души, които не живеят в Швейцария.

CERN, която управлява Големия адронен колайдер, не получава финансиране от Русия. Още на 8 март 2022 г. съветът на организацията осъди руската агресия срещу Украйна и съучастието на Беларус в нея и замрази работата с руски институции. През декември тази година изтича петгодишното споразумение за сътрудничество с Москва и не по-късно от половин година преди това CERN трябва да уведоми, че няма да го поднови. Това с Беларус изтича през юни.

12:18
Прекратено е досъдебното производство за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов

Досъдебното производство за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов е прекратено, съобщиха от Софийската градска прокуратура. То беше образувано на 13 октомври 2023 г. по сигнал, че на съпругата му е била причинена средна телесна повреда. В хода на разследването е било изяснено, че между Михайлов и съпругата му е имало конфликт, но не е ясно, кой е бил активната страна в него.

Михайлова пък посочила, че не е била удряна, а е изгубила равновесие и паднала. И по двамата участници в скандала са били установени травматични увреждания. Бисер Михайлов е баща на Васил Михайлов, срещу когото се водят няколко дела за заплахи и побой.

12:16
Картите за пътуване на ученици и студенти в София ще се по-евтини от 1 май

Над 68 хиляди ученици и студенти в София да пътуват с намалени карти за градски
транспорт, предложи общинският съветник Георги Георгиев от ГЕРБ. Вместо 20 лева месечната карта да струва 15 лева, а за докторантите – от 35 на 15 лева. Годишната карта за тях да стане от 200 лева на 180 лева.
Тези по-ниски цени важаха до края на 2023 г., като държавата компенсираше разликата. Предишният Столичен общински съвет (СОС) прие промени в наредбата за пътуване в София със същия срок. Поради тримесечния блокаж на работата на новия СОС продължаването на по-евтините карти не можеше да се гласува.

Докладът бе одобрен в комисията по транспорт, предстои да бъде гласуван на 28 март на заседание на СОС, а промяната да влезе в сила от 1 май.

12:09
„Фейсбук“ и „Инстаграм“ ще намалят цената на платения абонамент

Мета“ е предложила да намали месечната абонаментна такса за „Фейсбук“ и „Инстаграм“ до 5.99 от 9.99 евро след дискусии с регулаторите, стана ясно във вторник.

„От известно време искахме да ускорим този процес, защото трябва да стигнем до стабилно състояние… затова предложихме да намалим цената от 9.99 на 5.99 за един акаунт и 4 евро за всички допълнителни акаунти“, каза адвокатът на „Мета“ Тим Ламб по време на изслушване в Европейската комисия.

През ноември компанията пусна платени абонаменти без реклами, след като ЕС промени регламента за даване на разрешение за събиране на информация за поведението им в мрежите.

Защо „Фейсбук“ и „Инстаграм“ искат да си платим за абонамент

Потребителите, които се съгласят да бъдат проследявани, получават безплатна услуга, финансирана от приходи от реклама.

12:03
Томас Бах: С наближаване на олимпийските игри руското правителство става по-агресивно

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви, че с наближаване на игрите в Париж руското правителство става все по-агресивно към организацията, водена от него.

Преди дни руският министър на спорта Олег Матицин заяви, че Русия не бива да бойкотира игрите.

„Чухме доста учтивия сигнал от техния министър, но от друга страна, видяхме и много агресивните коментари на правителството“, заяви Бах пред френския вестник Le Monde и добави, че в близките дни ще бъде взето решение за участие на руснаци в церемониите по откриването и закриването.

„Агресивността на правителството спрямо МОК нараства с всеки изминал ден. Думите варират от „фашист“ до „унищожител на игрите и олимпийското движение“. И всичко идва от официални лица.“

11:50
Русия смени командващия флота

Руският адмирал Александър Моисеев беше представен на официална церемония във вторник като изпълняващ длъжността началник на Военноморските сили. Той заменя Николай Евменов като главнокомандващ руския флот.

Отстранен е командващият военноморските сили на Русия

Отстранен е командващият военноморските сили на Русия

Моисеев е завършил Военноморския институт по радиоелектроника в Санкт Петербург и Военната академия на Генералния щаб.

Повече от 29 години той служи на атомните подводници „Брянск“, „Карелия и K-407.

Бързо се издига в йерархията на Северния флот, преди да бъде назначен за заместник-началник на Генералния щаб. През 2018 г. става изпълняващ длъжността командир, а след това и командващ Черноморския флот.

През 2019 г. той беше назначен за командир на Северния флот, когато предишният командващ Евменов беше назначен за командващ флота.

11:49
Обвиненият за убийството в Цалапица ще бъде екстрадиран от Дания утре

В изпълнение на Европейска заповед за арест, изпратена от Окръжна прокуратура – Пловдив, до съдебните власти в Кралство Дания, на 20 март 2024 г. на съдебните власти в България ще бъде предаден обвиняемият Рангел Бизюрев, съобщиха от прокуратура. Той ще бъде доведен на летище София от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Мъжът е сочен за убиец на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица.

Той беше издирван с Европейска заповед за арест, като беше задържан в Дания в края на ноември миналата година. В Пловдивския районен съд вече започна съдебният процес срещу близнаците Валентин и Борислав Динкови, които са обвинени в подпомагане на Бизюрев. С неговото връщане в страната се очаква развитие по делото, тъй като той ще бъде разпитан веднага.

11:28
Проверка установи системни нарушения и редица пропуски в работата на Софийската районна прокуратура

Системни нарушения, неприемливи практики и редица пропуски при разпределението и воденето на преписките и досъдебните производства в Софийската районна прокуратура (СРП). Това е установила проверка, извършена от екип от 21 прокурори от Върховна прокуратура под ръководството на завеждащия отдел „Инспекторат“. Ревизията на работата на СРП е за периода от началото на 2020 г. до 25 септември 2023 г., като е проследена и дейността на бившия административен ръководител Невена Зартова и нейните заместници. Те подадоха оставки именно след започването на тази проверка, като обявиха, че целта им e да се свали напрежението върху обвинителите и служителите, които са обект на непрестанни ревизии.

„Прокурорите от отдел „Специализиран“ са наблюдавали преписки и дела за престъпления с висок обществен отзвук и с фактическа и правна сложност, но при ревизията там са установени и преписки, които не отговарят на тези критерии. Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия“, пише в съобщението на прокуратурата до медиите.

11:16
Мъжът, известен като Червения пират, окончателно е освободен от ареста

След решение на Софийския районен съд Илко Захариев-Червения пират беше освободен от ареста

Софийският градски съд освободи окончателно от ареста Илко Захариев, познат като Червения пират, предаде БТА. Съдът отхвърли искането на прокуратурата да задържи за постоянно обвиняемия и потвърди определението на Софийския районен съд, като посочи, че е налице вероятност психичното му състояние да е такова, че да не може да носи наказателна отговорност.

Обвиняемият да бъде освободен, освен ако не бъде задържан на друго основание, посочи съдебният състав.

Илко Захариев е обвиняем за отправяне на заплахи към публични личности, сред които магистрати и политици.

Повече подробности вижте тук.

11:13
БСП – София организира среща за промяна на ръководството на партията

Отстраненият от Корнелия Нинова председател на БСП – София, Иван Таков организира среща на леви хора за „незабавни действия за промяна на начина на функциониране и ръководство на партията“. Дискусията е насрочена за събота (23 март) от 11 ч. в зала 6 на НДК.

Сред въпросите, които е предложено да бъдат обсъдени на срещата, е как БСП да стане обединяващ фактор за левите формации, как да бъде припозната от различни поколения, „как да се включи в усилията на европейските леви за противодействие на надигащата се десница“.

С предсрочното отстраняване на Таков като председател на БСП – София, Нинова му отне възможността да оглави отново най-голямата организация на социалистите, но той може да участва в надпреварата за лидер на БСП през есента.

10:50
Eкоминистърът определи правомощията на контролните органи за защита на дюните

Премиерът и вицепремиерът и министрите отчетоха работата на правителството „Денков“ за първите 9 месеца, Юлиян Попов – министър на околната среда и водите

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов одобри Насоки за правомощията на контролните органи, свързани с контрола по опазване на дюните по Черноморието и националните паркове, съобщи екоминистерството. Отделните контролни органи имат за задача да установяват нарушения като незаконна сеч, навлизане с моторни превозни средства в националните паркове извън разрешените места, бракониерство, нарушаване на целостта на дюните и др.

Дадени са насоки кои компетентни органи могат да упражнят своите контролни функции според характера на извършеното нарушение – министърът на туризма, министърът на вътрешните работи, директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, директорите на басейновите дирекции, директорите на националните паркове, областните управители, кметовете на общините и др. Посочени са и случаите, в които административните органи извършват съвместни контролни проверки.

10:47
Клиентите на мобилните оператори ще прекратяват договора без неустойка при индексация

Клиентите на мобилните оператори ще могат да прекратяват договорите си без неустойка и предизвестие, ако цените на услугите се вдигнат с над 2% заради инфлацията. За това са се разбрали Комисията за защита на потребителите и Алиансът на технологичната индустрия (АТИ), в който членуват трите мобилни оператора А1, „Виваком“ и „Йеттел“.

Те се ангажират да намаляват цените, ако има дефлация.

Това ще важи от 1 януари 2025 г., но само ако инфлацията или дефлацията е над 2%

В Народното събрание има внесен законопроект, който предлага същото. Вносители са „Продължаваме промяната – Демократична България“.

10:25
„Фенербахче“ обмисля да напусне турското първенство

Ръководството на „Фенербахче“ обяви, че ще обмисли дали тимът да не напусне турската Суперлига, след като футболисти на тима бяха нападнати от фенове на „Трабзонспор“ след победата с 3:2 като гост в неделя. Играчи на тима влязоха в размяна на удари с привърженици на опонента.

Бордът на директорите на „Фенербахче“ реши да свика извънредно общо събрание на 2 април. В съобщението от клуба се казва, че ще бъдат обсъдени действията, които трябва да бъдат предприети, „включително изваждане на първия отбор от Суперлигата“.

„Фенербахче“ е на второ място в класирането със 79 точки, на две зад лидера „Галатасарай“ и на 30 пред третия „Трабзонспор“.

10:15
Бивол изскочи на Северната скоростна тангента на София и предизвика катастрофа

Акция на пътна полиция за шофиране с алкохол и дрога КАТ стоп палка

Бивол е изскочил на Северната скоростна тангента на София и е предизвикал катастрофа, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал на 11 март около 22 часа, като водачът твърди, че е карал с около 90 км/ч. Двамата пътници в колата са с леки наранявания, но по автомобила има сериозни щети, които застрахователят отказва да поема по „Гражданска отговорност“.

Оказва се, че не е ясно и чия собственост е биволът, защото според маркера на ухото на животното регистрацията е прекратена през 2021 г.

09:59
Светият синод се събира, за да избере наместник-председател

Светият синод се събира днес на заседание, за да избере наместник-председател, който да управлява Българската православна църква до избора на нов патриарх. Той ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия. Също така трябва да организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Този избор се налага, след като българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март. Пловдивският митрополит Николай вече обяви, че не няма да участва в избора на нов патриарх.

Пловдивският митрополит Николай не иска да става патриарх

Пловдивският митрополит Николай не иска да става патриарх

09:55
„Манчестър сити“ планира да постави 10 хиляди соларни панела на базата си

Манчестър сити“ планира да инсталира соларни панели на тренировъчната си база в рамките на най-новите усилия за устойчивост. Шампионът на Висшата лига има за цел да превърне своята академия в един от най-големите производители на възобновяема енергия във футбола.

Планът е да бъдат инсталирани 10 887 соларни панела, които ще генерират до 4.39 мегаватчаса възобновяема енергия всяка година.

Произведената енергия ще компенсира напълно годишното потребление на футболната академия.

Планът предстои да бъде одобрен и ако това се случи още до края на 2024 г., „Сити“ ще произвежда енергия за базата си.

09:15
Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред затваряне

Дневник

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред затваряне

© Цветелина Белутова, Капитал

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е пред затваряне, предупреди пред Би Ти Ви управителят на болничното заведение Григор Малев. По думите му персоналът е без заплати вече седем месеца, а сметките на болницата са блокирани. Той допълни, че има затруднение и с плащането на сметките за ток и вода. В болницата се лекуват предимно деца с увреждания от цялата страна.

Малев обясни, че за последните 7 месеца здравното заведение е изкарало 450 хил. лева, но всички пари отиват за погасяване на стари задължения. Ръководството на болницата е имало среща в Министерството на здравеопазването, като на нея е бил и кметът на Котел Коста Каранашев. На нея обаче така и не било взето решение как да се помогне на болницата.

08:53
Третият в йерархията на „Хамас“ е убит

Израелската армия заяви, че е убила десетки палестински бойци и е арестувала над 200 души при мащабна операция в понеделник в най-големия болничен комплекс в ивицата Газа – болницата „Аш Шифа“, предаде БТА, като се позова на „Франс прес“.

Вашингтон потвърди смъртта при операцията на заместник-ръководителя на военното крило на „Хамас“ Маруан Иса. Той е най-високопоставеният представител на палестинското ислямистко движение, убит от израелската армия в Газа от началото на войната.

„Ликвидирахме повече от 20 терористи в болничния комплекс“ и „над 20 в района около болницата“, заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

Повече от 200 души са задържани.

08:31
Сватбите отново са на мода в Китай

Броят на двойките в Китай, които избират да сключат брак, се е увеличил за първи път от девет години, съобщава Би Би Си.

През 2023 г. е имало 7.68 млн. младоженци, с 12.4% повече от предходната година.

Министерството на гражданските въпроси съобщи, че има 845 хил. повече брака, отколкото през 2022 г. Рекордът от 13.47 милиона брака остава през 2013 г.

Правителството провежда кампании за насърчаване на брака в опит да се справи с рекордно ниската раждаемост.

Браковете в Китай намаляха по време на икономическото забавяне, а и много жени се опасяват, че законите за собствеността благоприятстват мъжете.

Населението на Китай намалява за втора поредна година през 2023 г. с рекордно ниска раждаемост и смъртност от COVID-19.

07:55
ЕС ще въведе мита за руското зърно, пише вестник

Европейският съюз се готви да въведе мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки, съобщи във вторник излизащият в Лондон в. „Файненшъл таймс“.

Очаква се през следващите дни Европейската комисия да наложи мито от 95 евро на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус. Мита от 50% ще бъдат наложени и върху маслодайните семена и продуктите от тях.

ЕС свали митата върху украинския внос на храни, за да помогне на Киев да задържи приходи заради войната. Еврокомисията в момента е предложила удължаване на безмитния внос с една година, считано от 5 юни. Решението, което е в сила от началото на войната, предизвика поредица от протести на фермери, които не могат да продадат продукцията си.

06:41
Нови два ремонта създават рискове от още задръствания по „Тракия“

Ремонти на фуги на мостове са причина за затварянето на два участъка от магистрала „Тракия“ от утре (19 март) до 2 април, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). При 339-и км на аутобана се затварят около 300 м от платното за Бургас, като ще се ползват само лентите в посока София. При 351-ви км на „Тракия“ трафикът за София пък ще се пренасочва по пътните връзки на пътен възел „Българово“ и ще продължава по магистралата. За изпълнение на строителните работи ще бъде ограничено движението в отсечка от около 900 метра. От 5 март до края на април заради ремонт между 20-и и 21-ви км движението се осъществява двупосочно в платното за София.

06:28
Може да има проблем с купуването на винетки тази нощ

Път, шосе. Винетка, винетки, тол

Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти днес от 22.00 ч. до 2.00 ч. на 20 март, предупреждават от Националното тол управление. Причината е актуализиране на електронната система за събиране на пътни такси.

Актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3.5 тона. За избягване на риска от затруднения с покупката на е-винетки Националното тол управление препоръчва на шофьорите, на които им предстои пътуване, да купят своевременно необходимата им електронна винетка или маршрутна карта.

06:17
Дъждовете се връщат, ще е по-хладно

Утре през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде облачно с валежи от дъжд, главно в Южна България и североизточните райони, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология.

Вятърът ще е умерен, от северозапад, в източните райони – от североизток, и с него ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 8° и 13°, в София – около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 8° и 10°.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1000 м – от дъжд и сняг. Ще духа умерен, временно силен запад-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 3°, на 2000 м – около минус 2°.

06:01
Важните събития в България и по света днес

Днес се очаква да приключат преговорите между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ за продължаване на съвместното управление.
Специализираният наказателен съд ще се произнесе по мярката на мъжа, известен като Червения пират, който беше освободен от ареста.
Мисията на МВФ в България ще даде пресконференция.
Държавите, които дават оръжие на Украйна, ще обсъждат днес дали са предоставят на страната и далекобойни ракети.
МОК обсъжда дали да допусне руснаци на церемонията по откриването в Париж.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget