Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

НОВИНИ

По-важното от изминалата седмица

Photo: Shutterstock




Регистрирано в Лихтенщайн дружество подаде единствена оферта за Общинска банка, а ЕК представи планове за задълбочаване на икономическия съюз

По традиция Вестник Утро представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

За девети пореден месец промишленото производство растена годишна база. Промишленото производство е нараснало през октомври 2017 година с 2,8% на годишна база, съобщи Националният статистически институт. Така се затвърди тенденцията на ръст на годишна база, която продължава девети пореден месец. По предварителни данни през октомври индексът обаче намалява на месечна база с 0,6% спрямо септември.

Регистрирано в Лихтенщайн дружество подаде оферта за Общинска банка. „Новито Опортюнитис“ подаде оферта за покупката на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67,64% от капитала на “Общинска банка“ АД, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Компанията е единствената, закупила конкурсна документация и информационния меморандум.

Навръх празника на банкерите, на извънредно общо събрание акционерите на Обединена българска банка одобриха вливането на СИБАНК в ОББ. След получаването на разрешение за вливане от Българската народна банка (БНБ) и вписването на вливането в Търговския регистър към Агенцията по вписванията, ще съществува само едно юридическо лице – Обединена Българска Банка АД.

Еврозоната и Европа

Европейската комисия представи своите планове за задълбочаване на икономическия и паричен съюз. Предлага се спасителният фонд на еврозоната ESM да бъде преработен в Европейски валутен фонд (EWF) и оборудван наред с други неща, с така наречените „стабилизационни функции“ за страните от еврозоната, изправени пред финансови проблеми и да действа като предпазен механизъм за оздравяването на банковия сектор. Брюксел възнамерява да даде повече подробности относно предложенията си през май 2018 г. Освен това Комисията възнамерява да създаде длъжността министър на финансите и икономиката на ЕС, който да бъде както член на Комисията, така и ръководител на Еврогрупата. Освен това досегашният междудържавен фискален пакт трябва да се превърне в законодателство на ЕС. Отделен бюджет за еврозоната, за какъвто настоява френският президент Еманюел Макрон, засега не се предвижда.

ЕС и Обединеното кралство постигнаха първоначален компромис в преговорите за Brexit. Споразумението включва „гаранция“ от страна на британското правителство, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия (т.е. персонален и митнически контрол). По отношение на неизплатените плащания, които Великобритания трябва да направи към ЕС, и двете страни се споразумяха за метод на изчисление, въпреки че действителната сума остава неясна.

Британското правителство очаква сметката за Brexit да е между 40 до 45 млрд. евро, а ЕС продължава да очаква около 60 млрд. евро. Великобритания също така гарантира, че понастоящем около три милиона граждани на ЕС, живеещи в страната, ще имат същите права и задължения като преди. Държавите членки на ЕС трябва да потвърдят на срещата на върха следващата седмица напредъка, което ще достатъчно да се даде зелена светлина за започване на втория кръг от преговорите, в в който ще се обсъждат и бъдещите търговски отношения.

ЕС постигна споразумение с Япония за сключване на споразумение за свободна търговия. Споразумението вече беше договорено по принцип през юли, сега са изяснени последните подробности. Споразумението ще бъде представено на държавите членки на ЕС и Европейския парламент, въпреки че не е ясно дали „Jefta“ трябва да бъде ратифицирана от от националните парламенти на страните членки на ЕС. Освен това според материал на Süddeutsche Zeitung ЕС е пред подписване на подобни споразумения с Бразилия и други страни от Латинска Америка.

Министрите на финансите на ЕС взеха решение за създаване на „черен списък“ със 17 данъчни убежища. Целта на този списък е да насърчат трети страни да увеличат прозрачността на данъците и обмена на данни. Не са предвидени незабавни санкции. Освен Южна Корея, списъкът включва главно по-малки държави, като Панама или Барбадос. Исканията за включване и на някои страни от ЕС в списъка, бяха отхвърлени от ЕС заради „общите правила за данъчните стандарти“. Освен това има и един вид „сив списък“, в който се намират „държави под наблюдение“.

Португалският финансов министър Мариу Сентену оглави Еврогрупата. Той поема този пост от холандеца Йерун Дейселблум, който след изборите в Холандия се отказа от политиката. Гласуването се проведе на два тура, като при първия вот отпаднаха кандидатите на Словакия и на Латвия. Сентену победи на втория тур Пиер Граменя, финансовият министър на Люксембург. Изборът на португалския кандидат е силен сигнал. Португалия беше една от страните, които получи подкрепата на ЕС, но успя бързо да приключи със спасителните програми и да „обърне страницата“.

Гръцкото правителство се договори за по-нататъшни реформи с международните си кредитори и трябва да получи още един транш от настоящия спасителен пакет. Една от договорените стъпки е приватизацията на четири от централните електроцентрали на държавната електроенергийна компания. След споразумението доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации спадна до най-ниското си ниво от края на 2009 г. насам.

Ирландското правителство обяви, че все пак ще предяви претенции за неизплатени данъци на Apple. Европейската комисия наскоро заведе дело срещу Ирландия пред Съда на Европейските общности за отказа да събере вземания на стойност 13 млрд. евро. Органите на ЕС по конкуренцията считат, че е доказано, че Apple се е облагодетелствала в Ирландия чрез неоправдани данъчни отстъпки.

САЩ

Камарата на представителите и Сената увеличиха финансирането за държавни разходи до 22 декември. Без споразумение щеше да има замразяване на бюджета и принудително спиране на правителството в петък. Въпреки споразумението все още не е ясно дали президентът Доналд Тръмп ще постигне споразумение с Конгреса за приемането на бюджета за следващата година.

Американската икономика създаде 228 000 нови работни места през ноември. Коефициентът на безработица остава непроменен на 4,1%.

Турция

Инфлацията в Турция се повиши до най-високото си ниво от близо 15 години. Цените през ноември са с почти 13% по-високи в сравнение със същия месец на предходната година.

Бразилия

Бразилската централна банка понижи основния си лихвен процент за десети пореден път. основната ставка Selic сега е на рекордно ниско равнище от 7,0%.

Венецуела

Президентът Николас Мадуро иска да предотврати внезапната държавна несъстоятелност на страната си, като въведе цифрова валута. Криптовалутата, наречена Petro, трябва да бъде подкрепена от стоки, които противодействат на рекордно високата инфлация и могат да се използват и за външна търговия, каза Мадуро.

Глобалната икономика

Топ международните централни банкери и регулатори постигнаха дългоочаквана сделка за капиталовите правила на банките, които председателят на Европейската централна банка Марио Драги определи като финална стъпка в реформите след финансовата криза и които решават трансатлантическите различия в регулирането на индустрията. Реформите означават средно увеличение на минималния капитал от 12,9% за европейските банки, сочат официални оценки от четвъртък на Европейския банков орган (EBA), направени въз основа на данни от 2015 г. Увеличението при 12-те най-големи банки от ЕС ще бъде от 15,2%, сочи прогнозата на ЕВА, според която ограничението при моделите е най-големият фактор за повишението. Франция и Германия се противопоставяха на хода до миналия месец, тъй като се опасяваха, че той ще удари банките им непропорционално.

Хаотичното движение на най-известната криптовалута Биткойн продължи и през тази седмица. След невероятния ръст в четвъртък вечерта цената се ускори на най-известната платформа Coinbase само за 90 минути от 16 000 долара до почти 20 000 долара, само за да падне в неделя сутрин до 12 000 долара. Други онлайн борси, като Bitcoin.com, показват по-високи стойности.







Може да харесате

ПАРИ

Кредитори на Украйна си искат лихвите, а тя може да обяви дефолт през август Частните облигационери на Украйна искат Киев да възобнови лихвените плащания...

ПАРИ

Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е...

ИМОТИ

Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Заради високите цени на имотите много хора са готови да купят жилище...

СВЯТ

Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират, смята президентът Си Дзинпин Нееднозначен засега е резултатът...