Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Слугата Сарафов очаквано изпра Борисов за кюлчетата и пачките





Не е ясно кой е снимал … май марсианци са душили във задника на Тиквата … Борисов се пошегувал за Мата Хари, а снимките са подправени, приема държавното обвинение

Няма данни за престъпление по делото със снимките на Борисов, заснети в кв. „Бояна“, съобщиха от прокуратурата (като излъгаха, че там нямало охрана 24 часа). На част от тях се виждаха кюлчета и пачки евро, а на други как бившият премиер спи. От държавното обвинение обявиха, че снимките са манипулирани и публикува следното изявление защо прекратяват делото за втори път:

Поради високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващия прокурор по реда на чл. 198 от НПК, Софийска градска прокуратура предоставя информация за досъдебно производство, образувано на 29.07.2020 г. във връзка с разпространен снимков материал, за който се твърди, че е заснет в имот, обитаван от тогавашния министър-председател на Република България.

С постановление на СГП от 07.01.2022 г. към това производство са обединени материали по досъдебно производство, образувано във връзка с публикувани на 09.11.2021 г. нови снимки, за които се твърди, че са от жилището на Бойко Борисов. С постановление на СГП от 10.05.2023 г. наказателното производство е било прекратено на основание чл.243, ал.1, т.1, вр.чл.24, ал.1, т.1 от НПК. На 29.05.2023 г. постановлението е отменено от Апелативна прокуратура-София, като са дадени указания за извършването на допълнителни действия по разследването. Указанията са изпълнени в цялост и коректно.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем броя компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 бр. снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено.

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г., а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)

Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след указанието на АП-София, е изследвала и видеофайла. От изследването се потвърждават констатациите на предходната експертиза. От файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че е използван мобилен телефон, марка „Apple“. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа.

От СГП са изготвени и изпратени пет Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до следните държави-членки на ЕС – Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия във връзка с изследвания снимков и видеоматериал, на които са изобразени банкноти в евро, както и жълти предмети, наподобяващи златни кюлчета. В рамките на разследването от СГП са събрани множество сведения от различни държавни институции – министерства, Българска народна банка, Агенция „Митници“.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...