Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Кметът на Генерал Тошево е арестуван по искане на европейската прокуратура





По искане на Европейската прокуратура в София днес е бил арестуван кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров (БСП). Това съобщи на сайта си преди минути Независимата прокуратура на ЕС. Арестът е извършен в рамките на разследване за измама със субсидии по проект за повишаване на енергийната ефективност на социални жилища.

В съобщението се казва още, че днес са били извършени и претърсвания в помещенията на общината, и в офисите на държавни служители, заподозрени в участие в разследваните престъпления. Ще бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Фактите датират от периода 2017-2019 г., информират от офиса на Независимата европейска прокуратура. Става въпрос за безвъзмездна помощ, получена от общината по проект за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз. Проектът е бил възложен на частен изпълнител.

Според доказателствата, с които разполага Европейската прокуратура, държавните служители, участващи в проекта, включително кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, са представили невярна информация относно изпълнението на строителните работи, които не са приключили в определения срок.

„Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентните български съдилища“, пише още в съобщението.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...