Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Сарафов е иззел делото „Барселонагейт“, и Борисов се отказва от имунитета си





Временният главен прокурор е наредил ВКП да изземе материалите по “Барселонагейт” на 22 юни, като е дал срок това да се случи до 12:00 часа

Временният главен прокурор Борислав Сарафов е наредил Върховната касационна прокуратура (ВКП) да изземе разследването “Барселонагейт”, по което се разследват данни за връзка на Бойко Борисов със схема за пране на пари в Испания. Това се е случило две седмици преди лидерът на ГЕРБ да се откаже от имунитета си в сряда, поискан по същото дело от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от заповед на Сарафов, публикувана във Фейсбук страницата на разследващия сайт BIRD в сряда. От документа се разбира, че Сарафов е наредил ВКП да изземе материалите по “Барселонагейт” на 22 юни, като е дал срок това да се случи до 12:00 часа на 4 юли. Точно ден по-късно настъпи обрат в позицията на Борисов и той реши да се откаже от имунитета си.

Сарафов разобличава спецмагистратите Франтишек и Пейчинов за ”Осемте джуджета”

Двамата е трябвало да бъдат дисциплинарно уволнени и разследвани

Доклад от 22 страници за „допуснати груби закононарушения“ от двама наблюдаващи прокурори от закритата вече Специализирана прокуратура по казуса „Осемте джуджета“ е получен днес във Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Докладът е изпратен до съдебния съвет от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Документът е изготвен от прокурор от Върховната прокуратура още през месец юли 2020 г., но по него три години не е имало никакви действия от страна на бившето ръководство на държавното обвинение, начело с Иван Гешев.

Според проверката двама спецмагистрати – Димитър Франтишек Петров и Кирил Пейчинов, нито са дисциплинарно уволнени, нито са разследвани.

След избухването на скандала през 2020 г. Петров и Пейчинов бяха преместени от спецпрокуратурата в други структури на обвинението. Детайлно са разгледани твърдения на баща и син Златанови, че са били обект на изнудване от група с участието на магистрати и тогавашната съпруга на бившия следовател Петър Петров.

В разследване на „Антикорупционния фонд“ бяха представени доказателства за противозаконно прехвърляне на бизнеси, отнемане на голямо количество пари, злато и дори автомобили от собствениците на най-голямата фабрика за асансьори у нас.

В тази връзка проверката на Инспектората при ВКП установява, че „при връщането на значителните по количество и стойност веществени доказателства, са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

От прокуратурата потвърдиха наличието на такъв доклад и уточниха, че на Апелативна прокуратура-София е възложено да се извърши проверка на всички преписки, досъдебни производства, свързани с казуса „Осемте джуджета“, включително и правилността и законосъобразността на прокурорско постановление от 5 май 2021 г., с което е било отказано образуването на досъдебно производство по изнесените доказателства в разследването на „Антикорупционния фонд“.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...