Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Сбогом, палячо: милиционера Гешев вече е Г-н Никой





Президентът подписа указа за освобождаването на главния прокурор

Президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С това процедурата по уволнение на шефа на държавното обвинение е напълно завършена. Остава указът да бъде публикуван в „Държавен вестник“. Според източник на Lupa.bg това ще се случи още в утрешното издание на печатния орган.

„Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България“, гласи съобщението от президентството.

Иван Гешев е единственият главен прокурор след демократичните промени у нас, чийто мандат се прекратява чрез процедура по отстраняване. В понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри решението с 16 гласа „за“. Така очевидно неподходящия за поста юрист вече се превръща в Г-н Никой.

Иван Гешев бе избран на поста от същия състав на ВСС, който сега го освободи. По онова време той бе заместник на Сотир Цацаров. Цацаров бе един от най-върлите защитници на кандидатурата му и заяви, че би гласувал за него два пъти, ако се наложи. Събитията се развиха точно по този начин след като Радев отказа да подпише указ за назначаването на Гешев. След това процедурата бе повторена във ВСС и този път президентът бе задължена да го назначи.

Самият Гешев твърдеше, че на 99% няма да се кандидатира за поста, защото не му се влиза в кални битки. След това обаче внезапно промени мнението си. В началото на мандата си главният прокурор обяви за свой приоритет битова престъпност и телефонните измами. Той се срещаше с бити и ограбени пенсионери и обясняваше, че държавата трябва да реши този проблем.

Гешев прекара на поста три години и половина, като до миналото лято основното острие на държавното обвинение бе закритата вече специализирана прокуратура. Тази институция, ръководена от Гешев в миналото, бе ликвидирана от парламента по времето на кабинета „Петков“. Гешев бе остро критичен към това решение и оттогава обяснява, че организираната престъпност е надигнала глава и Бъглария се е върнала в 90-те години на миналия век.

По време на мандата му започнаха няколко знакови дела, които до момента са „до под кривата круша“. Държавата се мобилизира срещу хазартния бос Васил Божков, който избяга в чужбина. Арестувани и обвинени като участници в престъпна група бяха бизнесмените от Русе Атанас и Пламен Бобокови. Заради водната криза в Перник за първи път бе арестуван действащ министър – на околната среда Нено Димов от третия кабинет на Бойко Борисов.

Всичко рязко се промени след взрива край колата на Гешев на 1 май. Прокуратурата обяви, че това е атентат и започна дело за терористичен акт. Няколко дни по-късно обаче заместникът на Гешев и шеф на националното следствие Борислав Сарафов се обърна срещу него и го обвини, че е намесил прокуратурата в политиката. Последва искане за отстраняваето му от поста от шестима членове на съвета. Впоследствие бе внесено и второ заради изказване на Гешев, в което нарече депутатите „политически боклук“. Той бе уволнен именно заради тази фраза, а не заради куп други безобразия, които бе извършил.

След като се скара с политиците, прокуратурата рязко се активизира по разследвания като „Барселонагейт“. Гешев поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов, за да бъде обвинен в пране на пари. Бе внесено искане и за сваляне на защитата на Кирил Петков – по разследване за подписана от него декларация, по което прокуратурата вече се е произнасяла, че няма данни за престъпление.

Официалният край на мандата на Гешев идва и на фона на заявките му за сериозни разкрития за корупцията в България. Такива намерения той имаше и за участието му в мониторинговата група LIBE в Европейския парламент в Страсбург, с такава тема се очакваше и да е отмененото му изявление през БНТ.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...