Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Гешев май доказа ОПГ „Барселонагейт“: Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. в Турция, купил къща на „Мис Бикини“ в Истанбул





Гешев е внесъл в деловодството на парламента документи в подкрепа на искането на имунитета на Бойко Борисов. В тях се разкриват няколко плашещи факта:

1. Бойко Борисов като премиер е осигурил парите за къщата в Барселона, но не е разполагал с такива доходи. Поне официални.

2. Той е имал интимна връзка с Борислава Йовчева и е бащата на детето на Йовчева – 11-годишната Ема, както подробно осветлихме аферата по рано.

3. Парите – над 5 милиона евро, са минали през фирмата „Тера Тур Сървисиз“ на Валентин Златев.

4. От доказателствата на прокуратурата излиза, че Борисов е ръководил ОПГ за пране на пари, в което са още Чаушев, Златев и Бейзад Яхя, влиятелният депесар със солидна тежест в ГЕРБ.

5. От документите излиза, че Яхя изнесъл 300 млн. лв. в Турция и купил в Истанбул нова къща на „Мис Бикини“.

Според колегите от Bird.bg данните в иззети документи и устройства при претърсване в дома на банкера Асен Найденов отвеждат към скандала „Барселонагейт и лично към мафиоза Борисов. Той е идентифициран от прокуратурата като действителен източник на 2,9 млн. евро, с които е купена къща в Барселона. Отделно са парите за магазина на пъпа на Барселона и за чисто новия джип порше на еротичната моделка Борислава Йовчева.

Според Bird.bg банкерът Асен Найденов има участие в десетки фирми свързани с Валентин Златев, но също и с бившата спътница на Борисов – Цветанка Карагьозова, която днес се представя като Цветелина Бориславова.

Според разследващите именно той е оперирал със сметките и прехвърлянията на сумите. Найденов е роден в Русия и е състудент със Златев и Чаушев в института МГИМО, сочен за люпилня на руски шпиони и агенти за влияние.

БАЩАТА

Прокуратурата сочи категорично и без увъртания, че Борисов е баща на детето на Борислава Йовчева, с която имал интимна връзка. Събрани са доказателства, пише наблюдаващият прокурор, че Борисов отрича тази връзка, за да не бъде уличен в корупционни действия, тъй като не е разполагал с такава сума и няма как да обясни нейния произход.

БЕЙЗАТ ЯХЯ

„Горският на Бойко“ Бейзат Яхя изнесъл 300 млн. лв. в Турция, купил апартамент на Йовчева в Истанбул.

Ролята на Александър Чаушев (привиден собственик на къщата в Барселона) и на Валентин Златев е изяснявана и преди, но включването в групата на Бейзад Яхя е новост. Изпратено е искане за правна помощ до Турция, за да се установят сметките, имотите и преминаването през граница на Борислава Йовчева и Бейзад Яхя.

Според разследващите Яхя, баща на депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов, изнесъл в Турция 300 млн. лв. и купил луксозно жилище, в което се пренесла Йовчева след като напуснала Барселона с детето си. Част от тези средства били депозирани в Ziraat Bank.

Тази информация е в унисон с данните от ГКПП „Капитан Андреево“ за честите и кратки влизания на Борислава Йовчева на българска територия, които изнесохме преди дни в поредното ни разследване на „Барселонагейт.

Прокуратурата е образувала дело за ОПГ, действала от октомври 2012 до декември 2015 с престъпна цел пране на пари по чл. 253 ал 1. от НК. Не е ясно от колко члена се състои групата, но от документите може да се заключи, че причастност имат Бойко Борисов, Александър Чаушев (номиналният собственик на къщата в Барселона), Валентин Златев (близък приятел на Борисов), Асен Найденов (банкерът на Златев) и Бейзад Яхя (близък до Борисов и управител на ловно стопанство Паламара).

Не е ясно дали ще бъде привлечен индустриалецът Йордан Христов, последният съпруг на Борислава, която е идентифицирана в документите като Христова, с моминско име Йовчева. Малко вероятно е бившата “Мис Бикини” също да се сдобие с обвинение за пране на пари.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...