Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Тръмп потвърди от самолета края на Г-8





„Историята на Г8 приключи. Основният въпрос за Запада през следващите няколко години е дали ще „седмицата“ ще се запази“ . Може би Тръмп ще се вразуми, или по-скоро ще му бъде обявен за обвинен. „Но това вече абсолютно не е наш наш проблем“, смята политологът Фьодор Лукянов. Той разказа как да се оцени това на фона на укрепването на Шанхайската организация за сътрудничество, чиято среща на високо равнище беше посетена от Путин.

Руският президент отговори на привидно неочакваното изявление на американския президент, че Русия трябва да се върне в Г-7. “Не сме излизали от нея“, заяви Владимир Путин. „Колегите в даден момент отказаха да идват в Русия поради добре познати причини. Моля, ще се радваме да видим всички тук в Москва“, допълни той.

Сега топката е отстрани на Запада. В отговор на Доналд Тръмп, Путин дава на лидерите на страните от Г-7 възможността да се откажат от политиката на враждебност и диктат към Русия и да демонстрира готовност за възстановяване на равноправното партньорство. Но засега от Запада както и преди звучи точно обратното.

Освен това, между колегите от Г-7 няма ясно съгласие. Настоящата среща на върха на Г-7 в канадския Квебек се оказа рекордно скандална. Резултатът от срещата беше демарш – отказът на Тръмп да подпише обобщителното комюнике. Несъгласието между САЩ и Канада доведе до лично съперничество с домакина, премиера Джъстин Тръдо. В западната преса вече се отбеляза, че срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), с участието на Путин и Си Дзинпин изглеждаше твърда и по-печеливша на фона на „хаотичната“ среща на Г-7.

За отговора на Путин към Тръмп за завръщането на Г-8, „Взгляд“ разговаря с председателя на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика, главен редактор на списание „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукянов.

Взгляд: Фьодор Александрович, как, според вас, следва да се разбират думите на президента, че Русия не е излизала от Г-8?

Фьодор Лукянов: Мисля, че трябва да се приемат буквално. Русия наистина не напусна Г8 – те просто ѝ казаха, че вече не я очакват там. Друго нещо е, че това е неформална организация тип клуб, а приемането в него не е формализирано. Същото се отнася и за излизането или за изключението – каквото ви харесва. Но това, което Владимир Путин имаше предвид, трябва да разберем така – това не беше инициатива на Русия. Тя не каза: „Ние няма да дойдем“.

Взгляд: Путин заяви, че Русия е готова да види лидерите на Групата на седемте. Но на този фон Тереза Мей от името на Г-7 заплашва Русия с нови санкции. Очевидно все пак не трябва да очакваме седмицата да стане осмица?

Ф.Л.: Това, което ме кара да съм напълно объркан, е самата дискусия по тази тема. Не разбирам защо трябва да говорим за това. Защо Русия трябва да се връща някъде?

Фактът, че Тръмп с неговия стил може да има предвид и тогава всеки започва да обсъжда това – това е „част от живота на Г-7 която, както виждаме, изпитва чудовищни проблеми. Никога не е имало такава среща на върха.

За да стане така, че ръководителят на една от държавите от клуба, след като вече е излетял, от самолета да нарече ръководителя на страната домакин „нечестен слабак“ – това е извън всякакви дипломатически норми. Но, въпреки всичко, това се случва и това показва най-дълбоката криза на тази структура.

Г-8 е продукт на определен исторически период – края на 20 и началото на 21-ви век. Той се е изчерпала, не отговаря на съвременните предизвикателства – за която и да е от участващите държави и със сигурност не за Русия. Следователно, историята на този формат, е приключила. И това е всичко, точка по въпроса.

Какво ще се случи в самата Г-7, на първо място, не е наша работа. И второ, виждаме, че основният въпрос през следващите няколко години е дали седемте ще бъдат запазени. Може би и ще бъдат спасени. Може би Тръмп ще успее да се вразуми, или по-скоро ще бъде импийчнат. Но това абсолютно не е наш проблем.

Взгляд: Вече споменахте в какво състояние Тръмп остави „седмицата“ напускайки Квебек. Какво все пак предизвика толкова резките лични упреци на Тръмп по адрес на Джъстин Трюдо? Свързано ли е всичко с това, че канадският министър-председател се смята за флагман на либералите?

Ф.Л.: Тръмп и Трюдо са наистина дълбоко антипатични помежду си. Те представляват различни полюси – в западната идеологическа рамка, разбира се. Освен това, Тръмп не търпи да му възразяват. Той има различен стил. И този вопъл на Тръмп след излитането на самолета бе отговор на това, което министър-председателят на Канада заяви на пресконференцията. Трюдо се изказа доста рязко.

Но във всеки случай той не премина към лични обиди. Той просто потвърди, че Канада категорично не е съгласна с действията на САЩ и че ще отговори. На което Тръмп реагира глупаво.

Това, за съжаление или за щастие, става норма. Тръмп не счита дипломатическия протокол и политическата коректност за нещо, което си заслужава внимание. Останалите ще трябва да се примирят с това, защото не могат да направят нищо с това. Никой не може да заобиколи Съединените щати поради тяхната тежест, мащаб, роля в международната система. Още по-малко го могат страни, които са свързани тясно с тях.

Взгляд: На фона на скандалната среща на върха на Г-7, срещата на върха на ШОС в китайския Циндао е печеливша. За разлика от срещата на Г-7, тук спокойно приеха обобщително изявление за Сирия, ШОС има съгласие за икономическо сътрудничество (което не виждаме в случая с САЩ и ЕС), има координирана позиция по отношение на Иран. Възможно ли е да се предскаже, че ШОС ще изтласка Г-7?

Ф. Л .: Трудно е да се сравнят тези две структури. Клуб Г-7 все още твърди, че е клуб на световния елит. Когато Русия беше приета там (между другото, това се случи точно преди 20 години), тогава се говореше, че Русия ще присъства там с второстепенна роля. Само за да се осигури някаква, както казват на Запад, „инклузивност“. Да се покаже, че присъстват не само чисто западните държави – там е и Русия. Но като цяло Г-8 или Г-7 се позиционира като клуб от държави, управляващи процесите в света. Това твърдение все още е запазено,

Шанхайската организация за сътрудничество не претендира да играе такава роля. Каквото и да се казва, ШОС все още е регионална организация, евроазиатска. Фактът, че Индия и Пакистан присъстват там, разбира се, го засилва, но ШОС не предлага глобален дневен ред. И това е много добре, защото такава програма не е необходима засега. Сега има съвсем различен етап на международното развитие, а никоя глобална програма, съдейки по всичко, изобщо няма да мине.

Затова задачата на ШОС е да се концентрира колкото е възможно повече върху огромния евроазиатски регион, където все още има безкрайно много работа. Фактът, че в ШОС няма скандали и неприлични жестове, каквито виждаме в „седмицата“, не означава, че ШОС вече е придобила своята политическа идентичност. Това все още не е станало, но постепенното търсене е в ход.

Коментар на експертите.

Дмитрий Абсалов президент на Центъра за стратегически комуникации:

Последната среща на високо равнище във формат Г-8 щеше да се проведе в Русия през 2014 г., но бе провалена от лидерите на САЩ и шестте им съюзнически държави.

Тази формулировка – „ще се радваме да ви видим всички в Москва“ – е много успешна от гледна точка на информацията. Първо, Русия изяснява: не искаме да се натрапваме, но нямаме нищо против да срещнем с другите страни. Това е особено вярно в контекста на изявлението на Ангела Меркел, че условието за връщане към Г-8 е „нормализирането на ситуацията с Украйна“.

Второ, важното е, че се казва, че“ще се радваме да видим всички“ а не, например,“ще се радваме да проведем срещата на високо равнище на Г-8 в Русия“. Москва показва, че самият формат на „седемте“ или „осемте“ като такива не е важен, а е важен процесът на взаимодействие.

Така ние напомняме, че почти всички лидери в Г-7, с изключение на настоящия президент на САЩ и министър-председателя на Великобритания, са посещавали Русия. Шинзо Абе пътува постоянно, Емануел Макрон го приехме, Меркел ни посети малко преди това, новият италиански министър-председател Джузепе Конте все още не е, но е вероятно да дойде, с оглед на неговите позиции.

По този начин ние показваме, че Русия е готова за преговори, но само при условие, че няма изисквания, които да предвиждат тези преговори.

Това е много правилна позиция- позиция на страна, която, от една страна, не е в сериозен конфликт със западните си партньори, но от друга страна последователно се стреми към своята собствена линия.

По-специално това изглежда добре на фона на предстоящото Световно първенство по футбол Русия още веднъж демонстрира готовността си за откритост и диалог. В същото време ние се дистанцираме от конфликтите в рамките на Групата на седемте (например конфликтът между Джъстин Трюдо и Тръмп), както и от нашите трудности в отношенията с отделни западни лидери – с тези същите Тръмп или Тереза Мей.







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....