Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Европейците се събуждат!





Нова голяма акция за връщане на Австрия към абсолютен неутралитет.
Десетки хиляди чехи излязоха на на Вацлавския площад и на улиците. Писна им от украински бежанци.
В Деня на независимостта на Чешката република десетки хиляди чехи излязоха на демонстрации в различни градове, съобщава iROZHLAS.

Едно от исканията на протестиращите беше да се спре планираното „разреждане“ на хората с бежанци от Украйна. Властите обаче наричат ​​подобни възгледи екстремистки.

Организаторите настояват за предсрочни избори, споразумения за доставки на газ от Руската федерация и прекратяване на планираното „разреждане“ на хората с бежанци от Украйна.

В началото на въоръжения конфликт в Украйна чешкото общество беше в шок, отнасяше се с разбиране към бежанците и имаше малко екстремистки изявления. Сега те стават все повече, а освен това към тях се добавят и страховете за скъпата енергия, инфлацията и бъдещето.

Exxpress: жителите на Австрия поискаха да спре да подкрепата за Киев и да се отменят санкциите срещу Русия.
40 000 австрийци съставиха колективно писмо и го изпратиха до канцлера на страната, съобщава Exxpress. Те поискаха край на подкрепата за Украйна и призоваха за неутралитет и отмяна на безсмислените санкции срещу Русия.

„Дойде моментът да действаме в съответствие с желанията на народа“ – така започва отвореното писмо до федералното правителство на Австрия, в което авторите настояват за връщане на страната към абсолютен неутралитет. Вече 40 000 австрийци са подписали писмото само за няколко дни.

Непрестанната войнствена реторика за кървавия конфликт в Украйна, съчетана със заплахите на „зеления“ министър на енергетиката срещу Русия за едностранно прекратяване на споразуменията за доставка на газ изнерви австрийците.

Огромни парични подаръци за Киев, доставки на гориво за украинските войски и участието на Австрия като член на ЕС във финансирането на скъпи доставки на оръжия за Киев. Всички тези факти показват, че коалиционното федерално правителство на Австрия – за разлика от Швейцария,е заело недвусмислена позиция в конфликта между Русия и Запада.

Външният министър Александър Шаленберг твърди в полза на тази позиция, че неутралитетът на Австрия е просто „елемент на самоидентификация“.

Но при сключването на Московския меморандум през 1955 г. тази концепция най-вероятно се тълкува по различен начин. (Очевидно това се отнася до факта, че съветските войски напуснаха източната част на Австрия през 50-те години на миналия век, а западните съюзници напуснаха западната част, при условие че Австрия в бъдеще няма да взима една от страните в Студената война, която беше вече е в разгара си и не представлява опасност Съветския съюз, а след това Русия.

Все повече и повече австрийски граждани обаче искат да се върнат към „истински неутралитет“: да се откажат от санкциите на ЕС, чийто край вече се подкрепя от повече от половината от всички австрийци (анкета на INSA, септември 2022 г.). Хората също искат страната да се върне в ролята на посредник в преговорите за примирие, така че отново да действа в интерес на връщането на мира в Европа.

Инициативата на групата активисти, сформирана около блогъра-предприемач Gerald Markel, напълно отговаря на настроението на австрийската душа.

Активистите пишат в своето отворено писмо до федералното правителство: „Ние, гражданите на Република Австрия, изискваме незабавно връщане на страната към абсолютен неутралитет по отношение на всички участници в конфликта в Украйна.

Логичната част от този неутралитет трябва да бъде засилване на хуманитарната помощ за цивилното население на всички засегнати региони. Продължавайки дългата традиция, ние трябва да предложим Виена като място за международна мирна конференция и да поканим всички конфликтни страни и техните политически лидери в нашата столица.“







Може да харесате

СВЯТ

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори...

ПОЛИТИКА

Неофашистите в Съветът на ЕС забраниха руски държавни медии. Захарова: Подготвяме отговор! Неофашисткият Съветът на ЕС реши да спре излъчването на територията на Европейския...

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...