Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Червено море: Война срещу Йемен – изплъзващата се шагреновата кожа на хегемона





Наистина проблемите не идват сами. И Съединените щати не правят изключение при тази поговорка. Според CNN тежко болният шеф на Пентагона Лойд Остин е командвал ударите срещу йеменските хути от болницата, за което е използвал защитени средства за комуникация.

Реакцията на Съединените щати след приетата преди два дни резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която не даваше на Вашингтон право да извършва военна агресия срещу Йемен, е в унисон и продъжение с проблемите на САЩ със скандално болния им министър на отбраната.

Отчитайки общата неадекватност на сегашната американска политика, развилият се сценарий е изключително безразсъден за самите САЩ.

Първо, защото в навечерието на президентските избори в САЩ тази авантюра (в Йемен) може да се окаже фатална за сегашната американска администрация.

Второ, Америка просто не разполага с достатъчно сили в региона, за да започне нещо сериозно. А един самолетоносач, който сам по себе си е подложен на атака, няма да направи много. Що се отнася до сериозното укрепване на американската групировка в Близкия изток, за това просто няма достатъчно време: изборите бързо наближават.

Междувременно командирите от Пентагона с радост съобщават за „военни успехи“. Според официалните доклади ударите били нанесени от въздушни, надводни и подводни сили, съобщи представител на отбраната пред USNI News. Използвани са ударни изтребители на ВВС от база в Близкия изток и „Супер Хорнет“ от самолетоносача „Дуайт Айзенхауер“ (CVN-69). САЩ са изстреляли и ракети „Томахоук“ от кораби в Червено море и от поне една подводница.

Ударът е нанесен около 2:30 ч. местно време на 12 януари, около 30 минути след като хусите изстреляха противокорабна балистична ракета в морските пътища в Аденския залив, се казва в съобщение на Централното командване. САЩ били поразили 60 цели в 16 обекта на хусите, включително складове за боеприпаси, командни пунктове, производствени съоръжения, радарни системи за противовъздушна отбрана и пускови установки, се казва в съобщението на Центъра на ВВС на САЩ. „Този многонационален удар засилва ангажимента на международната общност към свободата на корабоплаването и многократните атаки на хусите с противокорабни балистични ракети, безпилотни самолети и крилати ракети срещу търговски и военни кораби на САЩ и коалицията в Червено море.„

От отсрещната страна обаче смятат, че този ентусиазъм не е много основателен.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Хусите съобщават за общо 73 удара в Йемен. Загубите на движението „Ансар Аллах“ възлизат на 5 убити и 6 ранени. Американско-британската агресия няма да повлияе на решението на Йемен да атакува израелски кораби в Червено море и тези, които пътуват към израелски пристанища. Говорителят на хусите Яхия Сари обеща отговор на нощната атака срещу страната му. През деня групировката вече беше изстреляла ракети по търговски кораб в Аденския залив, но боеприпасите паднаха в морето на около 400-500 метра от борда на кораба, без да причинят никакви щети.

Въпреки че по време на война всеки е склонен да омаловажава собствените си загуби и да преувеличава щетите за врага, оценките на хусите изглеждат по-разумни. Причината за това е наличният исторически опит в това отношение, който съвсем не свидетелства в полза на високата ефективност на американските удари. /…/

И още нещо. Дори според американските стратегически канони, за да се нанесе гарантирано военно поражение на страна като Ирак по времето на Саддам Хюсеин, беше необходимо да се концентрират до шест ударни групи самолетоносачи. Сега Америка дори не може да мечтае за това. А повече от 30 милиона добре въоръжени йеменци, и то дори само с косвена подкрепа от „оста на съпротивата“ в Близкия изток, не изглеждат по-слаби от Ирак на Саддам.

Така че засега всичко, което виждаме от англосаксонците, прилича по-скоро на поредното обичайно за тях изпълнение в стил „Дръжте ме здраво, че не отговарям за себе си!“.

В навечерието на наистина сериозните събития е имало само един самолетоносач в Близкия изток а Лойд Остин, както споменахме по-горе, се разболя точно навреме.

Картата на разположението на ударните и десантни групи на самолетоносачите към 11 януари т.г. потвърждава присъствието само на един американски самолетоносач в Близкия изток, което очевидно е недостатъчно за осъществяване на мащабна агресия.

Смятам, че единственият останал самолетоносач „на сцената“ – „Дуайт Айзенхауер“ – в момента не се сражава, за да избегне удар на „Ансар Аллах“. Трябва да отбележим, че това в никакъв случай не е невъзможно, като се има предвид, че надводното чудовище неотдавна беше на прицел от неприятелски безпилотни самолети.

По този начин, въпреки безсмислено трескавите удари по планинските долини и Северен Йемен, военната и политическата ситуация за Запада става все по-неблагоприятна. Далеч не безкрайните материални и военни ресурси, които вече са и недостатъчни за поддържането на киевския режим, са принудени да се разпръснат по цялата планета поради все по-големия брой предизвикателства, пред които е изправен бившият световен хегемон. В това число влизат бившата Украинска ССР, размирният Тайван, Балканите (Сърбия и Република Сръбска) и, разбира се, Близкият изток (Палестина, Йемен, Ливан, Сирия, Ирак, Иран…), Венецуела и Централна Африка.

И с всяка нова гореща точка на картата на планетата шансовете на Запада да задържи изплъзващата му се хегемония се свиват като шагренова кожа, без да има и най-малък шанс да я възстанови.

Р.С. Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Червено море, приета онзи ден, в която се изисква хусите незабавно да спрат да атакуват кораби, е нарушена именно от ударите на САЩ и съюзниците им по Йемен и „не може да се разглежда като легитимиране на действията в Червено море на така наречената коалиция, съставена от САЩ и техните сателити“, заяви пратеникът на Русия в ООН Василий Небензя.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...