Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

„Може би наистина идват да ни освободят“





Украинците започват да се раззомбират. Тоталната мобилизация може да се превърне в тригер за масов срив на съзнанието, а отказът от участие в клането – в неговия край.

Да бъдеш или да не бъдеш

В Украйна се готви масова мобилизация. Законът още не е приет, продължава да се обсъжда, но блокадите за залавяне на годни за военна служба вече има на всеки ъгъл. Местата, където се събират хора: търговски центрове, супермаркети, гари, медицински институции – ще станат нови призивни участъци.

Всеки гражданин на Украйна (със сигурност и гражданка, няма какво да лукавим) днес решава за себе си един почти хамлетовски въпрос: да бъде или да не бъде пушечно месо. Вече няма и полъх от някогашния патриотизъм – има само киселата миризма на страх и отчаяние.

Някой се задъхва на опашката за полски паспорти. Но пътуването извън страната вече стана твърде скъпо.

Преди шест месеца можехте да пътувате за $4000, но днес е само $12 000! За шест месеца цената се е увеличила с 300%. Такъв е бизнесът!– оплаква се украинец, който не е много добър по математика, но е напреднал във въпросите по избягване на мобилизацията.

Има такива, които изучават въпросите на защитата от мобилизация по месторабота. Но най-вероятно ще останат да работят само хора с много високи заплати. Такива, от чиито данъци да може да се издържа поне част от армията.

Има дори хитри хора, които просто купуват силиконови маски с лица на старци, за да избегнат нападения по време на обиколките за пазаруване. Едва ли ще помогне. Ако вече сте решили да изпратите на фронта хора с увреждания от втора и трета група, тогава възрастта изобщо не е пречка.

Сега обществото преживява може би най-мощния стрес от началото на Великата отечествена война: армията се топи, съюзниците ни изоставят, ние не искаме да умираме. И колкото и да е странно, мобилизацията на последните способни украинци може да се превърне в точката на невъзврата назад за страната и път към спасението.

Обикновеното население е като децата

Един ден Спартак Москва дойде в централен руски провинциален град, който не беше разглезен от големия футбол, за мач за купата на страната. Трибуните бяха пълни с местни фенове. Седях с приятел и неговия 8-годишен син. Момчето честно подкрепяше градския отбор през цялото първо полувреме, но след два безответни гола на гостите, изпадна в депресия до сълзи.

И в началото на второто полувреме той изведнъж, първо шепнешком, а след това все по-силно започна да скандира: „Спартак“! Местните футболни фенове започнаха да гледат с подозрение на отчаяното хлапе. Правехме се, че не го познаваме. А детето бе просто уморено, изтощено от стреса: татко обеща радостта от победата, но няма такава. И пластмасовата детска психика намери най-простия изход от задънената улица.

Нещо подобно се случва с украинското общество днес. В по-голямата си част обикновените хора са като деца: те са податливи на ласкателства, доверчиви към обещания и обичат да се чувстват членове на най-силната компания. Разбира се, сред тях има принципни бандеровци и друга политическа измет.

Но в по-голямата си част хората в Украйна просто повярваха в два набивани в главите им прости постулата: че старата болна Русия е врагът, че силната Европа и Америка са приятелите. И във втория лагер украинците ще бъдат по-нахранени и по-спокойни и едва ли не, носени на ръце.

Но в края на втората година от прекия военен конфликт с Русия, стресът от случващото се стана по-голям от очакването на определени ползи и дори от страха. Русия изобщо не се оказа болна, както се очакваше. Западът също не се показа толкова силен и щедър, колкото изглеждаше.

А сделката „оръжия и други стоки втора употреба в замяна на отказ от език, вяра и дори живот“ вече съвсем не изглежда толкова изгодна за много жители на Киев. И все по-често в главата им изникват мисли, които не приличат на пропаганда…

А може би наистина идват, за да ни освободят?– наскоро зададе въпрос един от обикновените украинци в коментарите към политическа публикация на известно украинско издание. И получи за няколко часа над шестстотин харесвания от сънародниците си за съзвучността на мисълта с тях. Това, въпреки факта, че СБУ може да дойде за всеки един от коментаторите днес…

Обратно на арената

А политическия „дребосък“ ловко си държи носа по вятъра и чува тези въпроси. Сега и Арестович тъжно цитира руския класик Николай Василиевич Гогол:

Е какво, синко, помогнаха ли ти твоите поляци?..

Темата за мобилизацията е много токсична и може да се превърне в арена на борбата за власт в Киев. Редица украински фигури наскоро изненадаха всички със завръщането си на арената, излизайки от сянката на Зеленски.

Срещу Зе вече е сформирана коалиция „Порошенко, Кличко, Залужни“, вероятно и от председателя на Радата Стефанчук, към когото според конституцията пълната президентска власт преминава след 31 март 2024 г. В края на краищата мандатът на Зеленски изтича точно на тази дата, а той се страхува да проведе нови избори. Сега Тимошенко се присъедини към тази тълпа, явно бързаща да скочи в последния вагон на влака „Транзит на властта“.– пише политическият коментатор Юрий Баранчик.

Кой е по-близо – врагът или предателят?

В „мобилизацията на отчаянието“ има и друг психологически момент. Боевете ще спрат рано или късно. Много хора, осакатени в този ужасен пожар, ще се върнат у дома. С кого ще бъдат по-близки воюващите украинци и с кого ще им бъде по-лесно да намерят общ език по-късно: с враговете, които са спечелили уважението им, или с бивши приятели, които са ги изоставили в най-трудния момент?

И днес войниците от украинските въоръжени сили вече не крият отношението си към руснаците. Украински снайперист на име Прошински се появи по телевизията и говори откровено:

Вбесява ни, когато наричат орките „чмобики“, нека тези, които го казват, да излязат с нас и да погледат. Видях как двама такива бойци, ама със стоманени гениталии, държаха окопа си заедно до последно. Просто юнаци. В крайна сметка си тръгнаха без загуби.

Военният кореспондент Влад Шуригин „Рамзай“ разказа за забележителен епизод в своя телеграм канал. Съдейки по снега на кадрите, това се е случило съвсем наскоро. Съдейки по изобилието от борови дървета в кадъра, може да се предположи, че събитието се е случило някъде на линията на бойно съприкосновение в ЛНР.

По време на пауза в престрелката руските войници викнаха на вражеските войници, които се бяха окопали някъде в гъсталака, и след това запяха, без особено да попадат по нотите, със сриващи се гласове „Катюша“:

„Разцъфтяха ябълки и круши, над реката се носеше мъгла…

Сигурно не е лесно да пееш, докато лежиш по корем зад дървото и се готвиш за нова атака…

От страна на ВСУ внезапно прозвуча продължение – със същите млади, леко дрезгави гласове:– Излезе на брега Катюша! На високия и стръмен бряг!

Може би все още има надежда за раззомбиране?- пише Рамзай.

Ще има ли отрезвяване?

Тази мобилизация неизбежно ще се превърне в последната възможност за хората в Украйна да се опомнят от тоталното промиване на мозъците. Последният шанс да се отървете от психологическата зависимост чрез шоково лечение.

Ще доведе ли мърморенето до нов Майдан? Да видим. Най-реалният вариант да оцелееш, ако си още мобилизиран, е да се предадеш, ако се появи възможност за това. Напоследък броят на пленените войници от украинските въоръжени сили се е увеличил значително.

Това са и десантници, и щурмоваци от украинската пехота. Те са взети в плен в битка. От уважение към нашите момчета, а и към врага, няма да кажа, че всеки се предава сам. Отвръщат на стрелбата, но! Когато изборът е: живот или смърт, избират живота. Общуваме с пленниците, така е,– съобщава военният кореспондент Александър Сладков .

Между другото, някои в плен избират възможността да се бият срещу режима в Киев. Избират доброволно. Защо?

Политолозите твърдят, че Западът е организирал сблъсък между двата славянски народа, за да създаде за поколения кръвна вражда. Но кръв вече е пролята в изобилие. Може би е време да представим на организаторите на кървавата баня сметката общо от двете нации?

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...