Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Америка стана излишна





Ким Чен Ун има намерение да започне «нова история на обединената родина“

ТОКИО, 6 март – РИА Новости. Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун на срещата с делегацията на специалните пратеници на президента на Южна Корея размени мнения по въпросите за смекчаването на напрежението на Корейския полуостров, включително провеждането на срещи на най-високо равнище, а също заяви, че има намерение да започне „новата история на обединената родина“, съобщи северокорейската Централна телеграфна агенция (ЦТАК)

Ким Чен Ун изрази „принципна воля и твърдо желание да придвижи междукорейските отношения и да открие новата история на обединената родина. Беше му предадено писмо от южнокорейския президент, той изслуша специалния пратеник по повод на замисъла на президента Мун Чже Ин за провеждане на среща на най-високо равнище, размени мнения и прие удовлетворително съглашение, съобщи агенцията. Лидерът на КНДР даде указания на съответстващите организации „веднага да предприемат мерки за това“.

„Висшият ръководител проведе също дълбока размяна на мнения по въпросите за смекчаването на острото военно напрежение на Корейския полуостров и активизирането на многостранния диалог и контакт“ – съобщава агенцията.

На срещата от страна на КНДР взеха участие заместник председателят на Централния Комитет на Корейската трудова партия, завеждащият отдела на единния фронт на КТП Ким Йон Чхол и Ким Йо Чжон – сестрата на Ким Чем Ун, които влизаха в състава на северокорейските делегации, пристигнали в Южна Корея за откриването и закриването на Олимпийските игри.

В понеделник в Пхенян пристигна делегация от 10 души, в състава на която са пет специални пратеници на южнокорейския президент. Сред специалните пратеници особено се очертават две фигури. Това е ръководителят на разузнавателното ведомство Со Хун и съветника на президента по въпросите на сигурността Чон Ун Йон.

Со Хун изигра важна роля при организирането на двете исторически срещи между Севера и Юга през 2000 и през 2007 години. Чон Ун Йон поддържа тесни контакти със своя американски колега Херберт Макмастър.

Те трябваше да предадат на Ким Чен Ун писмото на южнокорейския президент, да обсъдят предложението на Ким Чен Ун да се проведе среща между ръководителите на двете корейски държави, а също да се изяснят възможностите за възстановяване на диалога между Северна Корея и САЩ.

Предложението да посети Пхенян беше предадено на президента на Южна Корея от сестрата на Ким Чен Ун по време на нейната визита в състава на делегацията на КНДР на Олимпийските игри в Пхьончхан.







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...