Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВАКАНЦИЯ

Интересни факти за живота в Германия, които могат да изненадат чужденците





В никоя държава няма абсолютно идентични хора, но има някои характеристики, които обединяват населението на различните страни. Има доста слухове за жителите на Германия. Германците се считат за най-точните хора на земята и не е необходимо да се говори за тяхната любов към чистотата.

Ние от Поничка решихме да хвърлим малко светлина върху тези стереотипи и да проверим тяхната достоверност. Отговорите на всички въпроси бяха намерени сред интернет потребители, които успяха да посетят Германия и да формират собствено мнение за страната. И ние самите имаме какво да кажем по този въпрос.

Посещение на обществени места

Едно от най-странните неща, които германците правят, е да искат разрешение да седнат на вашата маса в кафенето, ако има свободни столове. Те обаче не се интересуват непременно от общуването с вас и не искат да ви опознаят. Всъщност това е доста разумен подход, ако в кафенето няма свободни маси, но има места – защо да не се възползвате от това?

В Германия бях на гости на приятелка. Веднъж отидохме с децата й в клиниката и там имаше опашка, но Таня поздрави всички във фоайето и каза „термин“. И тогава бях много изненадана: хората от опашката кимнаха и ние влязохме първи при лекаря, така че този ден все пак успяхме да отидем до музея. Все още съм изумена, че никой не се възмути.

Германците обичат, когато прозорците са затворени, защото се страхуват от течение. За германците „чистият въздух“ трябва да е само отвън, а не вътре в къщата. Когато германец произнесе фразата „Тук има течение!“, На лицето му се появява притеснено изражение, което сигнализира за началото на неумолимо търсене на източника на най-малката струя въздух, която трябва да бъде незабавно и напълно изолирана.

Доста неща ме впечатлиха в Германия. Например фактът, че ми беше забранено да посещавам фризьора, защото един ден забравих за часа си. Чух, че някои лекари може дори да изискват финансова компенсация, ако не се явите за часа си.

Бях изумен от разнообразието от колбаси в супермаркетите. Забелязах поне 2 рафта с всякакви колбаси. Очевидно колбасът е за германците това, което е хлябът за французите.

По немските улици

Живеейки в Германия, носех смачкани дрехи. И какво, там всички ходят така. Сега трябва да се науча отново да гладя.

По немските пътища знакът Einbahnstraße е често срещан. Поради лошото ми познаване на немски, мислех, че човек на име Айнбан е известна фигура в германската история, тъй като толкова много улици са кръстени на него (Straße означава “улица” на немски). По-късно един мой познат обясни, че табелата означава еднопосочна улица. Никога не съм мислила, че ще се срамувам толкова.

Неща, които са обичайни за германците, но изненадват останалите:

В Германия има много полета, от които можете да прибирате реколтата. На входа претегляте празните контейнери и след това отивате да събирате. На изхода отново претегляте кошницата и плащате набраното. Не е нужно да плащате за това, което сте изяли по време на брането. И между другото, там никога няма пазач. През нощта те просто затварят кабината и в края на сезона премахват оградата и след това можете да съберете остатъците по всяко време безплатно.

Това, което ме трогва в Германия, е неписаното правило за необходимостта да се поздравя, влизайки в която и да е стая, без да се обръщаме към никого конкретно. Друго нещо, което не спира да ме учудва, е стремежът към перфектен ред: простирате прането си по грешен начин! Не бива да карате толкова мръсна и ръждясала кола! Не е нужно да оставяте непочистено в градината си! Живият плет не може да бъде толкова висок!

Пощата работи много добре, затова много германци поръчват един артикул в няколко размера. Това, което не става, се изпраща обратно. За да изпратите колет през Германия, например в Мюнхен, просто трябва да дойдете в офиса, да предадете кутията – и това е всичко. Не е необходимо да попълвате никакви документи, пощенският служител взема цялата информация от етикета на кутията. Етикетите за връщане обикновено са в опаковката от магазина.

Бях на гости в Германия. Вместо закуска те пият черно кафе, дори без мляко.Отидох до супермаркета за мляко и храна и в неделя беше затворен. Пекарната беше отворена, но опашката беше огромна. Но в Германия печивата са толкова божествени, че си заслужаваше.

Някои особености на ежедневието

В Германия няма да намерите прозорци с едно стъкло. Всичко е свързано с широкия температурен диапазон през зимата и лятото, както и стремежът към енергийна ефективност. Колкото по-скъпа и модерна е къщата, толкова повече стъкла има на прозорците. И разбира се прозорците са направени така, че да се отварят трудно отвън.

Това, което не е често срещано други страни, е колко добре германците прилагат техниките за звукоизолация в своите апартаменти. Дори водопроводите, вратите и прозорците са звукоизолирани.

Бях много изненадан, когато не намерих пералня в апартамента на моя приятел германец. Оказа се, че пералните на всички съседи във входа са на сутерена, където се сушат дрехите. Трудно е да си представим подобна практика в нашите жилищни сгради.

Германците оставят обувките си пред входната врата. И пощальонът може да остави колет пред вратата и никой няма да го вземе.

Възглавници без възглавница: това са XXXL, торбички 80×80, които заемат почти половината от леглото ви и дори без пълнеж. Не разбирам как германците спят върху тях.

Гледат филма “Вечеря за един” в навечерието на Нова година.

Германците ценят комфорта. В апартаментите няма ярки светлини, хората говорят тихо, влаковете и камионите не издават очаквания шум, а мобилните телефони почти винаги мълчат. Колегата изключи светлината в трапезарията, тъй като при естествена, макар и не ярка светлина, за него изкуствената е ненужна.

Интересни немски ястия

Метигел е кайма от свинско месо с форма на таралеж с лук вместо бодли. Въпреки че се счита за безопасен, той изглежда апетитно.

Германия е единствената държава в света, чиито жители обичат храната, приготвена с валдмайстер (лазаркиня). Вкусът му не може да се предаде с думи – той е различен от всеки обикновен плод и абсолютно не е мента, макар и зелен на цвят. Във високи дози това растение може да бъде токсично. Валдмайстер се използва за приготвяне на сиропи и коктейли. Препоръчвам да опитате сладолед Валдмайстер, но не всички сладкарници го продават.

Моряшко ястие Лабскаус. Може да се намери в ресторанти в Бремен, Хамбург и Любек. Приготвя се от картофено пюре, говеждо месо и цвекло. Сервира се с пържено яйце, кисели краставички и херинга. Някога Лабскаус е било храна за бедните, но сега маринованото месо и риба станаха толкова скъпи, че се превърна в луксозно ястие, сервирано дори в модерни ресторанти.

Сладолед с форма на спагети. Първо от пресата се изцежда ванилов сладолед, който прилича на спагети. След това се поставя върху разбита сметана и се поръсва с ягодов сос или сироп, след което се поръсва с шоколадов чипс или настърган бадем, за да изглежда като пармезан. Има дори сладолед, който имитира паста Карбонара.

Много обичам свинско, хляб, картофи и зеле, но не и в такова количество! Вечеряхме в ресторант в Мюнхен една вечер и си поръчах салата. Но тази „салата“ се състоеше от оскъдно количество зеленчуци и дълга наденица. Прекарахме си чудесно в Германия, но след завръщането си у дома ядох вегетарианска храна за около седмица.

Какво представлява “немската низша класа”

Родителите ми са от средната класа, но повечето ми приятели са от бедни семейства. Забелязах, че те много обичат да се гледат в огледалото и да показват мускулите си, както и други „атрибути“ от външния си вид. Слушат силно рап. Според моя опит доходите на родителите влияят на това колко игрални конзоли имате – никое от наистина богатите деца, които познавам, няма игрална конзола.

Хората с ниски доходи в Германия обичат татуировките – колкото повече, толкова по-добре. Те обичат татуировки под формата на пеперуди, цветя, някои цитати и поговорки. Също така артистичния маникюр. Те използват тийнейджърски жаргон дори като възрастни. Харесват фалшивите неща, но логото върху тях трябва да бъде ясно видимо за другите.

Понятията за “висша” и “низша” класа в Германия не са толкова широко разпространени, колкото например във Великобритания с тяхната аристокрация и етичен кодекс. Всичко е малко объркано. Можете да сте богати, но да имате лош вкус. Можете да преподавате в университета, но да обичате да разказвате глупави шеги.

Традиции и суеверия

В Германия е забранено да пожелавате честит рожден ден преди да е пристигнал този ден – това се счита за лоша поличба. Ако поздравите по-късно, германецът ще се зарадва, но не и преди това.

Те имат традиция да организират дни за почистване. Това включва почистване на коридори, стълби, мазета и дори улиците пред сградата. В дейността е включен целият район.

Вашите съседи немци могат да бъдат много чувствителни към звуците. Всеки ден от 13:00 до 15:00, а след това от 22:00 до 7:00 шумът е забранен. През това време не можете да свирите на музикални инструменти, да местите мебели или да използвате шумни домакински уреди. В неделя трябва да бъдете особено тихи, което просто ме подлудява.

На територията на федералната провинция Баден-Вюртемберг има традиция, датираща от края на XV век – седмичен график, според който обитателите на всеки апартамент в жилищната сграда почистват общите площи и улицата пред сградата. На вратата на дежурния апартамент има табела с надпис Kehrwoche.

Правила, които трябва да се спазват, за да нямате проблеми

Ако сте нов на работа, трябва да поемете инициативата и да се представите на немските си колеги. Ако искате да намерите място за живеене в една стая, бъдете подготвени за откровено интервю. Бъдещият ви съсед ще иска да знае всичко за вас: имате ли приятели, които ще каните, хъркате ли нощем и други интимни неща. Лично за мен беше по-трудно да намеря жилище, отколкото работа.

Чувствате ли желание да говорите с някого в градския транспорт? Забравете за това. По-добре си сложете слушалките и отворете книга. Не сядайте до някой във влака или автобуса, ако има свободни места.

Ако седите в кафене и искате да публикувате снимка в Instagram и да напишете, че това са големите и вкусни кифлички, сервирани в кафе Х, тогава в края на публикацията задължително трябва да напишете, че това не е реклама. В противен случай по-късно ще се оправдавате, че не сте получили пари за тази публикация и не сте длъжни да плащате данък.

Немски манталитет

В един от скъпите немски магазини консултант дойде при мен и каза: „Ако отслабнете с 15 кг, може да изглеждате много добре“. Отне ми около минута да се съвзема от думите му – никой никога не ми беше правил толкова жесток комплимент. Почти паднах на пода от смях, застрашавайки бялата дантелена рокля, която носех. Обичам Германия. Това е една от малкото страни, в които не е нужно да си тормозите мозъка, опитвайки се да анализирате подтекста на това, което хората ви казват.

Забелязах, че повечето от моите немски приятели не се регистрират в социалните медии с истинските си имена. Да кажем, че търся Анна Шнайдер. Най-вероятно тя ще криптира името си под формата на някакъв писмен ребус. Това е много често в Германия и много от моите приятели използват тази стратегия. Защо? За да попречат на бъдещия си шеф да ги намери във Facebook. Отне ми много усилия, за да намеря приятелката си в социалната мрежа.

Струваше ми се, че германските майки пият някакъв успокояващ чай преди разходката. Те ме гледаха загрижено, докато бягах през детската площадка след детето си. По това време децата им спокойно ядяха каши от пясък и си правеха кални бани.

Германците са много директни и наричат ​​нещата с истинските им имена. Първоначално мислех, че е малко грубо, но по-късно разбрах, че това е просто тяхната култура. Немската точност ме впечатлява най-много. Тук не се налага да чакате транспорт повече от минута според графика. Германците са съпричастни и се опитват с всички сили да помогнат.

Били ли сте в Германия? Има ли нещо в тази държава, което ви е поразило?







Може да харесате

ВОЙНА

Репутацията е съсипана. Какво пишат западните медии за трофейната изложба в Москва Изложбата на западна бронирана техника, организирана в Москва, предизвика изтерични припадъци в...

АНАЛИЗИ

“Такова е невъзможно да си го представим”. Поставиха съдбовен избор пред Байдън Антиизраелските протести в САЩ може да попречат на преизбирането на Байдън В...

ПОЛИТИКА

Партийци псуват Кирил Петков и Асен Василев: Скандалната Султанка стана лице на ПП 61-годишната баш патриотка напуснала тихомълком редиците на ВМРО и се озовала...

ПОЛИТИКА

Дългото сбогуване с Борисов. Шести път на избори заради него Вождът на ГЕРБ омръзна и вече дори отвращава. Колкото повече остарява, толкова по-неприятен става...