Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОСЛЕДНИ

Затворени ресторанти ли? Ето къде всеки ден папка олигархът Вальо Златев, тайни купони с оркестри се вихрят в София напук на забраната!





Десетки ресторанти, барове, спортни зали и планински хижи на Витоша продължават да приемат тайно клиенти и да организират шумни празненства и гуляи в София въпреки наложените ограничения заради епидемията от коронавирус, установи проверка. И макар че на практика всички знаят за тази позорна практика, си затварят очите пред очевидното беззаконие. Купонът си тече „под сурдинка” напук на умиращите между 150 и 190 човека дневно и изнемогващите ни лекари…

Саботажът на тарикат кръчмарите срещу противоепидемичните мерки се случва въпреки намаленото ДДС в бранша на 9% и решението на Столичния общински съвет отпреди броени дни да освободи заведенията от такса тротоарно право за маси и столове на открито през следващите 2 месеца.

Сред нарушителите на противоепидемичните мерки са няколко съдържатели на планински хижи в природен парк „Витоша“. Високо горе в планината почти всяка нощ се провеждат разгулни партита, а десетки младежи пиянстват, пушат наргилета и танцуват до зори под съпровода на ромски оркестри.

Репортер видя с очите си шумен купон, организиран миналата събота вечерта в хижа „Кумата“. Младежи и девойки, качени върху маси и кълчещи се

под съпровода на цигански оркестър,

обясняват, че са наели хижата, за да отпразнуват макар и със закъснение студентския празник 8 декември. Купони със силна музика и диджеи са се организирали тайно през последната седмица и в още поне две хижи на Витоша – „Планинец“ и „Кукер“. На студентския празник 8 декември пък над 60 човека са пирували в „Камен дел“, въпреки, че капацитетът на хижата е за максимум 40 посетители.

„Дискотеките се преместиха на Витоша, тъй като там проверки не се правят. Управата на природния парк нехае за безобразията и не подава сигнали до РЗИ, тъй като собствениците на хижите ги хранят и поят безплатно. Всяка вечер след 19 часа по пътя за планината има трафик като на магистрала. Въпреки това полицията не се намесва, ченгетата тормозят единствено младежите със спортни коли, които си правят дрифтове по заснежения път“, споделя впечатленията си възмутен планинар. След като една вечер му писнало и подал сигнал на 112, операторка троснато му отвърнала, че й омръзнало да приема подобни обаждания, които били десетки на ден. „Така и така никой не взима мерки и не прави проверки”, казала дамата от спешния телефон.

Уви, хижите на Витоша не са единственото място, където се организират тайни дискотечни купони. Това се случва даже и в центъра на София, където контролът би следвало да е най-голям. Сред нощните клубове, които приемат клиенти, макар и „само“ до 2 часа след полунощ, е заведението „Хасиенда“ на централния бул. „Цар Борис III“ №94. Според читатели на „Уикенд“, в Студентски град работят нелегално два нощни клуба, които организират

фолк партита в шумоизолирани помещения.

За да не привличат внимание, собствениците-нарушители молят клиентите си да паркират автомобилите си не пред уж затворените обекти, а наоколо.

Най-многобройни в София, а вероятно и в цялата страна, са нарушителите, които представляват ресторантьорския бранш. Само преди месец инспекция на РЗИ спипа над 200 човека да вечерят в тузарския италиански ресторант „Ил Сицилиано“ на езерото „Ариана“. Тогава управителят на ресторанта заключи посетителите, за да спре проверяващите, а клиентка припадна от задух. Засуканата пицария в центъра на столицата обаче в никакъв случай не е единствения нарушител. Остава загадка защо инспекторите от Регионалната здравна инспекция си затварят очите за още куп елитни ресторанти, а съмненията, които витаят са, че срещу

дребен подкуп от 200-300 лева

всеки ресторантьор може да си реши проблема с проверяващите, стига разбира се по време на проверката да не са поканени и телевизионни екипи.

„Вулгарното в случая е, че най-големите нарушители са най-мастите баровци в бранша, стопанисващи елитни ресторанти. Разбира се, има и кръчмари, които нарушават мерките по неволя и от недоимък“, констатира пред „Уикенд“ съдържател на ресторант в Студентски град. По думите му, ресторантьорите нарушават закона заради възможността да правят доставки на храна по домовете. Така дори при внезапна проверка на РЗИ нарушителите имат голям шанс да се измъкнат.

Сред наглите нарушители изпъква 5-звездното заведение „Л`Авеню“, разположено в тузарската сграда на „ММ груп“ на Околовръстното шосе в подножието на Бояна. Ресторантът функционира до 12 часа след полунощ, а само преди 2 седмици там се проведе тематично гръцко парти с живо участие на гръцкия певец Аристос Константину.

Салфетки, пот и слюнки хвърчаха до 5 сутринта,

а след няколко дни се оказа, че двама от сервитьорите в „Л`Авеню“ са болни от коронавирус“, разказва постоянен посетител на тузарския ресторант.

Заможни клиенти не е спирал да приема и помпозния „Каса Бояна“, собственост на приближения до бившия президент Георги Първанов бизнесмен Иван Василев – Бозата. Ресторантът, който заема втория етаж на едноименния бутиков хотел, разполага с 4 помещения, за да може заможните му посетители дискретно да проведат тайните си срещи, гарнирани с обилни обяди и вечери. Негласната уговорка била компанията да направи сметка от поне 1000 лева. „В този ресторант няма как да дойде РЗИ, тъй като тук изобилства от политици, олигарси и крупни представители на съдебната власт“, не без гняв отбелязват конкурентни кръчмари. Косвено потвърждение на думите им са демонстративно паркираните пред парадния вход на „Каса Бояна“ лимузини, пред които се суетят дебеловрати охранители.

В тихият софийски квартал „Драгалевци“ баровците също имат избор къде да похапнат и да се отдадат на сладки приказки. Сръбският ресторант „Котилото“ приема малцина редовни клиенти, но само през деня.

В идеалния център на София, на оживения бул. „Витоша“, в може би един от най-скъпите ресторанти в столицата – „Капо“, пък обядват и вечерят висшите мениджъри на ОББ и ДЗИ банк. Централите на финансовите институции се помещават в небостъргача „Милениум Център“, където „Капо“ е наел партерното помещение.

„В ресторанта всеки ден се хранят между 30 и 40 човека от висшия мениджмънт на банките. Друг не може да влезе, на входа ти казват, че единствено може да си поръчаш храна за вкъщи. И същевременно виждаш как униформени сервитьори разнасят с табли чинии с авторски манджи и отварят

френски вина за редовните клиенти,

разказват очевидци. Според думите им и друго популярно и тузарско заведение на „Витошка“ функционира нелегално – „Неро“, стопанисвано от небезизвестния контрабандист от 90-те години на миналия век Николай Методиев – Ники Пилето. Проверка в „Неро“ не успя да установи нарушение – служител в заведението обясни, че то не работи, но че може да си поръчаме храна за вкъщи. Някои обаче твърдят, че постоянната клиентела на „Неро“ се урежда с нелегален обяд, който им се сервира в подземното помещение, където са тоалетните и детския кът.

В центъра на София продължава да работи нелегално и ресторант „Небо“, помещаващ се на ул. „Шипка“ до Руския културно-информационен център. Заведението се стопанисва от популярния в ъндърграунда ресторантьор Нено, а според слуховете, там редовно вечеря даже руския посланик Анатолий Макаров. Куриозът е, че „Небо“ е едно от заведенията, кандидатствали за помощ от 10 000 лв. по европейската програма „Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от Ковид-19″.

Има-няма 50 метра по-надолу пък се помещава изискания ресторант „Ла Бранш“, който заема партерното помещение на х-л „Кристал Палас“. Там, разправят,

всеки ден обядва и вечеря Валентин Златев,

който е единствения клиент, удостоен с привилегията да кани гости на софрата си.

Източник на „Уикенд” разкри, че в София продължава да работи и турския ресторант „Салем” до входа на Южния парк откъм бул. „Витоша”. Неофициално се знае, че съдружник в заведението е Кубрат Пулев, като според някои той притежава цели 50%. Зрелищно нокаутираният от Джошуа боксьор не е потвърдил това, но често може да бъде забелязан в кръчмата. За „свои хора” бачка и друго нашумяло заведение – прословутият ресторант „Осемте джуджета”, който обаче след избухналия през лятото скандал е сменил собствеността си.

„Публична тайна е, че най-скъпите ресторанти и заведения в София са сред нарушителите на мерките. Обяснението на съдържателите им е елементарно – плащали по 4-5 хиляди лева заплата само на главния готвач, плащали огромни наеми и трябвало да избият поне разходите си, за да не фалират. Същевременно обаче не слизат от лимузините си за по над 100 бона“, бунтуват се срещу двойния аршин съдържатели на кръчми, барове и ресторанти за „простосмъртни“.

Основната причина за десетките нелегално функциониращи заведения в София се крие в неспособността на Столичната регионална здравна инспекция да осъщестява адекватен контрол. Дори и в редките случаи, в които инспекторите на РЗИ все пак благоволяват да осъществят проверка, нарушителите се измъкват със смехотворни глоби.

Източник разкри, че подобна е ситуацията и в Пловдив. Там неофициално работят три от най-големите ресторанти, но само „за проверени хора”. Правели се регулярно и чалга партита за до 80-100 човека в един от най-големите клубове.

По закон управител на заведение, спипан да нарушава мерките, може да бъде санкциониран с глоба от едва 2 хиляди лева и макар да има възможност за сезиране на прокуратурата при драстични нарушения, тази опция е игнорирана от РЗИ и МВР. За клиенти, хванати да нарушават локдауна, глобата е още по-мизерна – от 300 до 1000 лв.

На фона на масовото нарушаване на противоепидемичните мерки от страна на кръчмарите, от Асоциацията на заведенията в България отново демонстрираха нахално поведение. В декларация, разспространена преди дни, от асоциацията ултимативно настояха за „незабавно отваряне на всички затворени със заповед на министъра на здравеопазването питейни заведения, ресторанти и фитнес зали и обявяване на правилата, при които ще работят”. Декларацията на ресторантьорите дойде като отговор на призива на Българския лекарски съюз дискотеките, баровете, заведенията и моловете в страната да останат затворени и след 21 декември. В почти цяла Европа заведенията ще останат затворени поне до 7 януари 2021 г.

Следете изданието ни и бъдете осведомени за всяка новина от България и света.

Качваме постоянно, за да сте информирани за всичко и на време.

Харесайте страницата ни във фейсбук и бъдете винаги информирани.







Може да харесате