Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕМА

КАК АМЕРИКА ВЗРИВИ ГАЗОПРОВОДА „СЕВЕРЕН ПОТОК“





Независим репортаж от водещия разследващ журналист в света
КАК АМЕРИКА ВЗРИВИ ГАЗОПРОВОДА „СЕВЕРЕН ПОТОК“
или как САЩ и Норвегия взривиха газопровода „Северен поток“
.
Известният носител на Пулицър Сиймор Хърш има източници, които разказват в детайли как норвежките въоръжени сили със САЩ са взривили Северен поток. Експлозията унищожи енергийните доставки на Германия и части от ЕС и трябва да се счита за една от най-големите терористични акции на всички времена и, освен това, акт на война срещу Германия.
.
New York Times го нарече „мистерия“, но Съединените щати изпълниха тайна морска операция, която се пазеше в тайна – досега!
–––––––
Центърът за гмуркане и спасяване на Военноморските сили на САЩ може да бъде открит на място, толкова неясно, колкото името му – надолу по това, което някога е било селска улица в провинцията Панама Сити, сега процъфтяващ курортен град в югозападната част на Флорида, на 70 мили южно от Алабама граница. Комплексът на центъра е също толкова невзрачен, колкото и местоположението му – бетонна сграда след Втората световна война, която изглежда като професионална гимназия в западната част на Чикаго. Пералня, работеща с монети, и школа по танци са от другата страна на сегашния четирилентов път.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=OS4O8rGRLf8…
Центърът обучава висококвалифицирани дълбоководни водолази в продължение на десетилетия, които, след като бъдат назначени в американски военни части по целия свят, са способни да извършват техническо гмуркане, за да направят доброто – използване на експлозиви C4 за почистване на пристанища и плажове от отломки и неексплодирали боеприпаси – както и лошото, като взривяване на чужди петролни платформи, замърсяване на всмукателни клапани за подводни електроцентрали, унищожаване на шлюзове на ключови корабни канали. Центърът на Панама Сити, който се гордее с втория по големина закрит басейн в Америка, беше идеалното място за набиране на най-добрите и най-мълчаливите възпитаници на училището за гмуркане, които успешно направиха миналото лято това, което им беше разрешено да правят на 260 фута под повърхността на Балтийско море.
Миналия юни водолазите от Военноморските сили, работещи под прикритието на широко разпространено в средата на лятото учение на НАТО, известно като BALTOPS 22, заложиха дистанционно задействани експлозиви, които три месеца по-късно унищожиха три от четирите тръбопровода на Северен поток, според източник от пряко познаване на оперативното планиране.
Два от тръбопроводите, известни като „Северен поток 1“, осигуряваха на Германия и голяма част от Западна Европа евтин руски природен газ повече от десетилетие. Втора двойка тръбопроводи, наречена Северен поток 2, беше построена, но все още не беше в експлоатация. Сега, когато руските войски се струпват на украинската граница и се задава най-кървавата война в Европа от 1945 г. насам, президентът Джоузеф Байдън видя тръбопроводите като средство за Владимир Путин да превърне природния газ в оръжие за своите политически и териториални амбиции.
Потърсена за коментар, Адриен Уотсън, говорител на Белия дом, каза в имейл: „Това е невярна и пълна измислица“. Тами Торп, говорител на Централното разузнавателно управление, написа по подобен начин: „Това твърдение е напълно невярно.“
Решението на Байдън да саботира тръбопроводите дойде след повече от девет месеца на изключително таен дебат напред-назад в общността за национална сигурност на Вашингтон за това как най-добре да се постигне тази цел. През по-голямата част от това време въпросът не беше дали да изпълним мисията, а как да я изпълним без явна представа кой е отговорен.
Имаше жизненоважна бюрократична причина да се разчита на възпитаниците на хардкор училището за гмуркане на центъра в Панама Сити. Водолазите бяха само от флота, а не членове на Американското командване за специални операции, чиито тайни операции трябва да бъдат докладвани на Конгреса и предварително информирани пред ръководството на Сената и Камарата на представителите – така наречената Банда на осемте. Администрацията на Байдън правеше всичко възможно, за да избегне изтичане на информация, тъй като планирането се извършваше в края на 2021 г. и през първите месеци на 2022 г.
Президентът Байдън и неговият външнополитически екип – съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, държавният секретар Тони Блинкен и Виктория Нуланд, заместник-държавен секретар по политиката – бяха последователни във враждебността си към двата тръбопровода, които вървяха един до друг на 750 мили под Балтийско море от две различни пристанища в североизточна Русия близо до естонската граница, минавайки близо до датския остров Борнхолм, преди да завърши в северна Германия.
Директният маршрут, който заобикаля всяка необходимост от транзитно преминаване през Украйна, беше благодат за германската икономика, която се радваше на изобилие от евтин руски природен газ – достатъчно, за да управлява фабриките си и да отоплява домовете си, като същевременно позволява на германските дистрибутори да продават излишния газ на печалба в цяла Западна Европа. Секретността беше от съществено значение.
От най-ранните си дни Северен поток 1 беше разглеждан от Вашингтон и антируските му партньори от НАТО като заплаха за господството на Запада. Холдинговата компания, която стои зад нея, Nord Stream AG, беше регистрирана в Швейцария през 2005 г. в партньорство с Газпром, публично търгувана руска компания, произвеждаща огромни печалби за акционерите, която е доминирана от олигарси, за които е известно, че са в плен на Путин. Газпром контролираше 51 процента от компанията, като четири европейски енергийни компании – една във Франция, една в Холандия и две в Германия – споделяха останалите 49 процента от акциите и имаха правото да контролират продажбите надолу по веригата на евтин природен газ на местните дистрибутори в Германия и Западна Европа.

––––
Политическите страхове на Америка бяха реални: сега Путин щеше да има допълнителен и така необходим основен източник на доходи, а Германия и останалата част от Западна Европа щяха да се пристрастят към евтиния природен газ, доставян от Русия, като същевременно намаляваше европейската зависимост от Америка. Всъщност точно това се случи. Много германци видяха „Северен поток 1″ като част от изпълнението на известната теория на бившия канцлер Вили Брандт за източната политика, която ще позволи на следвоенна Германия да възстанови себе си и други европейски нации, унищожени през Втората световна война, наред с други инициативи, използвайки евтин руски газ за захранване на проспериращ западноевропейски пазар и търговска икономика.
Северен поток 1 беше достатъчно опасен според НАТО и Вашингтон, но Северен поток 2, чието строителство беше завършено през септември 2021 г., ако бъде одобрен от германските регулатори, би удвоил количеството евтин газ, който ще бъде на разположение на Германия и Западна Европа. Вторият тръбопровод също ще осигури достатъчно газ за повече от 50 процента от годишното потребление на Германия. Напрежението непрекъснато ескалира между Русия и НАТО, подкрепено от агресивната външна политика на администрацията на Байдън.
Противопоставянето на „Северен поток 2“ пламна в навечерието на встъпването в длъжност на Байдън през януари 2021 г., когато републиканците в Сената, водени от Тед Круз от Тексас, многократно повдигнаха политическата заплаха от евтиния руски природен газ по време на изслушването за утвърждаване на Блинкен като държавен секретар. Дотогава обединен, Сенатът успешно беше приел закон, който, както Круз каза на Блинкен, „спря [тръбопровода] в неговите следи“. Ще има огромен политически и икономически натиск от германското правителство, тогава оглавявано от Ангела Меркел, вторият тръбопровод да бъде пуснат онлайн.
Щеше ли Байдън да се противопостави на германците? Блинкен каза „да“, но добави, че не е обсъждал конкретните възгледи на бъдещия президент. „Знам силното му убеждение, че това е лоша идея, Северен поток 2“, каза той. „Знам, че той ще ни накара да използваме всеки убеждаващ инструмент, с който разполагаме, за да убедим нашите приятели и партньори, включително Германия, да не продължават напред с това.“
Няколко месеца по-късно, когато строителството на втория тръбопровод беше към завършване, Байдън примигна. През този май, в зашеметяващ обрат, администрацията се отказа от санкции срещу Nord Stream AG, като служител на Държавния департамент призна, че опитът да се спре газопроводът чрез санкции и дипломация „винаги е бил дълъг шанс“. Съобщава се, че зад кулисите служители на администрацията са призовали украинския президент Володимир Зеленски, който тогава е бил изправен пред заплаха от руска инвазия, да не критикува този ход.
…………
Администрацията се запъваше, въпреки че получи отсрочка за кризата в средата на ноември, когато енергийните регулатори на Германия спряха одобрението на втория тръбопровод „Северен поток“. Цените на природния газ скочиха с 8% за дни на фона на нарастващите страхове в Германия и Европа, че спирането на тръбопровода и нарастващата възможност за война между Русия и Украйна ще доведат до много нежелана студена зима. За Вашингтон не беше ясно къде точно стои Олаф Шолц, новоназначеният канцлер на Германия. Месеци по-рано, след падането на Афганистан, Шолц публично подкрепи призива на френския президент Еманюел Макрон за по-автономна европейска външна политика в реч в Прага – ясно предполагайки по-малко разчитане на Вашингтон и неговите безумни действия.
През цялото това време руските войски стабилно и зловещо се натрупваха по границите на Украйна и до края на декември повече от 100 000 войници бяха в позиция да нанесат удари от Беларус и Крим. Тревогата във Вашингтон нараства, включително оценката на Блинкен, че броят на тези войски може да бъде „удвоен в кратки срокове“.
Вниманието на администрацията отново беше насочено към Северен поток. Докато Европа оставаше зависима от тръбопроводите за евтин природен газ, Вашингтон се страхуваше, че страни като Германия няма да са склонни да доставят на Украйна парите и оръжията, необходими, за да победи Русия.
Точно в този нерешен момент Байдън упълномощи Джейк Съливан да събере междуведомствена група, която да изготви план.
Всички опции трябваше да бъдат на масата. Но щеше да се появи само един.
ПЛАНИРАНЕ
.
През декември 2021 г., два месеца преди първите руски танкове да влязат в Украйна, Джейк Съливан свика среща на новосформирана работна група – мъже и жени от Обединения комитет на началник-щабовете, ЦРУ и Държавния департамент и Министерството на финансите – и поиска препоръки как да се отговори на предстоящата инвазия на Путин.
Това щеше да бъде първата от поредица свръхсекретни срещи в непосредствена близост до Белия дом, където беше и домът на Консултативния съвет за външно разузнаване на президента (PFIAB).
Това, което стана ясно на участниците, според източника, който е пряко запознат с процеса, е, че Съливан е възнамерявал групата да изготви план за унищожаването на двата газопровода „Северен поток“ и че той изпълнява желанията на президента.
През следващите няколко срещи участниците обсъждаха варианти за атака. Военноморските сили предложиха да използват новопоръчана подводница, за да атакуват директно тръбопровода. Военновъздушните сили обсъдиха пускането на бомби със забавени предпазители, които могат да бъдат задействани дистанционно. ЦРУ твърди, че каквото и да е направено, то трябва да е тайно. Всички замесени разбираха залога. „Това не са детски неща“, каза източникът. Ако атаката можеше да бъде проследена до Съединените щати, „Това е акт на война“.
По това време ЦРУ се ръководеше от Уилям Бърнс, скромен бивш посланик в Русия, който беше заместник-държавен секретар в администрацията на Обама. Бърнс бързо упълномощи работна група на Агенцията, чиито ad hoc членове включваха — случайно — някой, който беше запознат с възможностите на дълбоководните водолази на ВМС в Панама Сити. През следващите няколко седмици членовете на работната група на ЦРУ започнаха да изработват план за тайна операция, която ще използва дълбоководни водолази, за да предизвика експлозия по тръбопровода.
Нещо подобно беше правено и преди. През 1971 г. американската разузнавателна общност научава от все още неразкрити източници, че две важни единици на руския флот комуникират чрез подводен кабел, заровен в Охотско море, на Далечното източно крайбрежие на Русия. Кабелът свързва регионално военноморско командване с щаба на континента във Владивосток.
Ръчно подбран екип от оперативни служители на Централното разузнавателно управление и Агенцията за национална сигурност беше събран някъде в района на Вашингтон, под дълбоко прикритие, и разработи план, използвайки водолази от ВМС, модифицирани подводници и спасително превозно средство за дълбоки подводници, който успя, след много проби и грешки при намирането на руския кабел. Водолазите поставиха сложно подслушвателно устройство на кабела, което успешно прихвана руския трафик и го записа на записваща система.
NSA научи, че висши офицери от руския флот, убедени в сигурността на комуникационната си връзка, са разговаряли със себеподобни без криптиране. Записващото устройство и неговата лента трябваше да се подменят всеки месец и проектът продължи спокойно десетилетие, докато не беше компрометиран от 44-годишен цивилен техник от NSA на име Роналд Пелтън, който говореше свободно руски. Пелтън е предаден от руски дезертьор през 1985 г. и осъден на затвор. Платени са му само 5 000 долара от руснаците за неговите разкрития за операцията, заедно с 35 000 долара за други руски оперативни данни, които е предоставил и които никога не са били оповестени публично.
Този подводен успех, с кодовото име Ivy Bells, беше иновативен и рискован и създаде безценна разузнавателна информация за намеренията и планирането на руския флот.
Все пак междуведомствената група първоначално беше скептична към ентусиазма на ЦРУ за тайна дълбоководна атака. Имаше твърде много въпроси без отговор. Водите на Балтийско море бяха силно патрулирани от руския флот и нямаше нефтени платформи, които да се използват като прикритие за водолазна операция.
По време на „цялата тази интрига“, каза източникът, „някои работещи момчета в ЦРУ и Държавния департамент казваха: „Не правете това. Това е глупаво и ще бъде политически кошмар, ако излезе наяве.“
Въпреки това в началото на 2022 г. работната група на ЦРУ докладва на междуведомствената група на Съливан: „Имаме начин да взривим тръбопроводите“.
–––––
Това, което последва, беше зашеметяващо. На 7 февруари, по-малко от три седмици преди привидно неизбежната руска инвазия в Украйна, Байдън се срещна в офиса си в Белия дом с германския канцлер Олаф Шолц, който след известно колебание вече беше твърдо в американския екип. На последвалия брифинг за пресата Байдън предизвикателно каза: „Ако Русия нахлуе . . . вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край.“
Двадесет дни по-рано заместник-секретарят Нуланд изнесе по същество същото съобщение на брифинг на Държавния департамент, с малко отразяване в пресата. „Днес искам да бъда много ясна за вас“, каза тя в отговор на въпрос. „Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин Северен поток 2 няма да продължи напред.“
Няколко от участниците в планирането на мисията на тръбопровода бяха ужасени от това, което смятаха за косвени препратки към атаката.
„Беше като да поставим атомна бомба на земята в Токио и да кажем на японците, че ще я взривим“, каза източникът. „Планът беше опциите да бъдат изпълнени след нахлуването и да не се рекламират публично.
Неблагоразумието на Байдън и Нуланд може да е разочаровало някои от планиращите. Но също така създаде възможност. Според източника някои от висшите служители на ЦРУ са решили, че взривяването на тръбопровода „вече не може да се счита за скрита опция, тъй като президентът току-що обяви, че знаем как да го направим“.
Планът за взривяване на Северен поток 1 и 2 внезапно беше понижен от тайна операция, изискваща Конгресът да бъде информиран, до такава, която се смяташе за строго секретна разузнавателна операция с военна подкрепа на САЩ. Съгласно закона източникът обясни: „Вече нямаше законово изискване за докладване на операцията на Конгреса. Всичко, което трябваше да направят сега, е просто да го направят — но все пак трябваше да бъде тайна. Руснаците имат превъзходно наблюдение на Балтийско море.
Членовете на работната група на Агенцията нямаха пряк контакт с Белия дом и бяха нетърпеливи да разберат дали президентът има предвид това, което беше казал – тоест дали мисията вече е в ход. Източникът си спомня: „Бил Бърнс се връща и казва „Направи го“.“
.
„Норвежката флота бързо намери точното място, в плитката вода на няколко мили от датския остров Борнхолм. . .”
.
ОПЕРАЦИЯТА
Норвегия беше идеалното място за базиране на мисията.
През последните няколко години на криза Изток-Запад армията на САЩ значително разшири присъствието си в Норвегия, чиято западна граница минава на 1400 мили по протежение на северния Атлантически океан и се слива над Арктическия кръг с Русия. Пентагонът създаде високоплатени работни места и договори, на фона на някои местни противоречия, като инвестира стотици милиони долари за надграждане и разширяване на съоръженията на американския флот и военновъздушните сили в Норвегия. Новите работи включваха, най-важното, усъвършенстван радар със синтетична апертура (отвор, отвърстие) далеч на север, който беше в състояние да проникне дълбоко в Русия и се появи онлайн точно когато американската разузнавателна общност загуби достъп до серия от сайтове за далечно подслушване в Китай.
Новоремонтираната американска база за подводници, която се строеше от години, започна да функционира и повече американски подводници вече можеха да работят в тясно сътрудничество с норвежките си колеги, за да наблюдават и шпионират голям руски ядрен редут на 250 мили на изток, на Колски полуостров. Америка също така значително разшири норвежката военновъздушна база на север и достави на норвежките военновъздушни сили флотилия от патрулни самолети P8 Poseidon, построени от Boeing, за да подсили своето шпиониране на дълги разстояния във всичко свързано с Русия.
Норвегия беше една от първите страни, подписали Договора за НАТО през 1949 г., в първите дни на Студената война. Днес върховният главнокомандващ на НАТО е Йенс Столтенберг, отдаден антикомунист, който е бил министър-председател на Норвегия в продължение на осем години, преди да се премести на високия си пост в НАТО с подкрепата на САЩ през 2014 г. Той беше твърдолинеен по отношение на всички въпроси, свързани с Путин и Русия, която е сътрудничила на американското разузнаване след войната във Виетнам. Оттогава му се вярва напълно. „Той е ръкавицата, която пасва на американската ръка“, каза източникът.
Обратно във Вашингтон, планиращите знаеха, че трябва да отидат в Норвегия. „Те мразеха руснаците, а норвежката флота беше пълна с превъзходни моряци и водолази, които имаха поколения опит във високодоходните дълбоководни проучвания за нефт и газ“, каза източникът. На тях също може да се разчита да пазят тайната на мисията. (Норвежците може да са имали и други интереси.)
Някъде през март няколко членове на екипа отлетяха за Норвегия, за да се срещнат с норвежките тайни служби и флота. Един от ключовите въпроси беше къде точно в Балтийско море е най-доброто място за поставяне на експлозивите. Северен поток 1 и 2, всеки с два комплекта тръбопроводи, бяха разделени по-голямата част от пътя с малко повече от една миля, докато вървяха към пристанището Грайфсвалд в далечния североизток на Германия.
Норвежкият флот бързо намери точното място, в плитките води на Балтийско море на няколко мили от датския остров Борнхолм. Тръбопроводите минаваха на повече от една миля един от друг по морското дъно, което беше дълбоко само 260 фута. Това би било в рамките на обхвата на водолазите, които, работейки от норвежки минен ловец от клас Alta, биха се гмуркали със смес от кислород, азот и хелий, изтичаща от резервоарите им, и поставяли оформени C4 заряди върху четирите тръбопровода с бетонна защита. Това би било досадна, времеемка и опасна работа, но водите край Борнхолм имаха друго предимство: нямаше големи приливни течения, които биха направили гмуркането много по-трудно.
–––-
След малко проучване американците бяха готови.
В този момент неизвестната група за дълбоко гмуркане на ВМС в Панама Сити отново влезе в действие. Дълбоководните училища в Панама Сити, чиито стажанти са участвали в Ivy Bells, се възприемат като нежелана затънтеност от елитните възпитаници на Военноморската академия в Анаполис, които обикновено търсят славата да бъдат назначени като тюлен, пилот на изтребител или подводничар . Ако някой трябва да стане „Черна обувка“ – тоест член на по-малко желаното командване на надводни кораби – винаги има поне задължение на разрушител, крайцер или кораб-амфибия. Най-малко бляскавата от всички е битката с мини. Неговите водолази никога не се появяват в холивудски филми или на кориците на популярни списания.
„Най-добрите водолази с квалификации за дълбоко гмуркане са тясна общност и само най-добрите се набират за операцията и им се казва да бъдат подготвени да бъдат призовани в ЦРУ във Вашингтон“, каза източникът.
Норвежците и американците разполагаха с местоположение и оперативни служители, но имаше и друга грижа: всяка необичайна подводна дейност във водите край Борнхолм можеше да привлече вниманието на шведските или датските военноморски сили, които можеха да докладват за това.
……….
Норвежците се присъединиха към американците в настояването, че някои висши служители в Дания и Швеция трябва да бъдат информирани в общи линии за възможна водолазна дейност в района. „Това, което им беше казано, и това, което знаеха, беше нарочно различно“, ми каза източникът. (Норвежкото посолство, помолено да коментира тази история, не отговори.)
.
Норвежците бяха ключови за решаването на други препятствия. Известно е, че руският флот притежава технология за наблюдение, способна да засича и задейства подводни мини. Американските взривни устройства трябваше да бъдат замаскирани по начин, който да ги накара да изглеждат на руската система като част от естествения фон.
Норвежците имаха решение и на решаващия въпрос кога трябва да се проведе операцията. Всеки юни, през последните 21 години, Шести американски флот, чийто флагман е базиран в Гаета, Италия, южно от Рим, спонсорира голямо учение на НАТО в Балтийско море, включващо десетки съюзнически кораби в целия регион. Текущото учение, проведено през юни, ще бъде известно като Baltic Operations 22 или BALTOPS 22. Норвежците предложиха това да бъде идеалното прикритие за поставяне на мините.
Американците предоставиха един жизненоважен елемент: те убедиха плановиците на Шести флот да добавят изследователска и развойна дейност към програмата. Учението, както беше оповестено от ВМС, включваше Шести флот в сътрудничество с „изследователските и военните центрове“ на ВМС. Събитието в морето ще се проведе край бреговете на остров Борнхолм и ще включва екипи на НАТО от водолази, поставящи мини, със състезаващи се екипи, използващи най-новата подводна технология, за да ги открият и унищожат.
Това беше едновременно полезно упражнение и гениално покритие. Момчетата от Панама Сити щяха да си свършат работата и експлозивите C4 щяха да бъдат поставени до края на BALTOPS22, с прикачен 48-часов таймер. Всички американци и норвежци отдавна щяха да са изчезнали при първата експлозия.
Дните се отброяваха. „Часовникът тиктакаше и ние бяхме близо до изпълнената мисия“, каза източникът.
И тогава: Вашингтон се замисли. Бомбите все още щяха да бъдат поставени по време на BALTOPS, но Белият дом се притесняваше, че двудневният прозорец за тяхното взривяване ще бъде твърде близо до края на учението и ще бъде очевидно, че Америка е била замесена.
Вместо това Белият дом имаше ново искане: „Могат ли момчетата от полето да измислят някакъв начин да взривят тръбопроводите по-късно по команда?“
Някои членове на екипа по планиране бяха ядосани и разочаровани от привидната нерешителност на президента. Гмуркачите от Панама Сити многократно се бяха упражнявали да поставят C4 върху тръбопроводи, както правеха по време на BALTOPS, но сега екипът в Норвегия трябваше да измисли начин да даде на Байдън това, което искаше – способността да издава успешна заповед за изпълнение по негов избор.
Натоварването с произволна промяна в последния момент беше нещо, което ЦРУ беше свикнало да управлява. Но също така поднови опасенията, които някои споделяха относно необходимостта и законността на цялата операция.
…………
Американците, работещи в Норвегия послушно започнаха да работят върху новия проблем – как да детонират дистанционно експлозивите C4 по заповед на Байдън. Това беше много по-взискателна задача, отколкото тези във Вашингтон разбираха. Нямаше начин екипът в Норвегия да знае кога президентът може да натисне бутона. Дали ще бъде след няколко седмици, след много месеци или след половин година или повече?
С4, прикрепен към тръбопроводите, щеше да бъде задействан от сонарен буй, пуснат от самолет за кратко предупреждение, но процедурата включваше най-модерната технология за обработка на сигнали. Веднъж поставени, устройствата за забавено време, прикрепени към който и да е от четирите тръбопровода, могат случайно да бъдат задействани от сложната комбинация от океански фонови шумове в силно трафикираното Балтийско море.
…………………..
На 26 септември 2022 г. самолет за наблюдение P8 на ВМС на Норвегия извърши привидно рутинен полет и изпусна сонарен буй. Сигналът се разпространи под водата, първоначално към Северен поток 2, а след това към Северен поток 1. Няколко часа по-късно мощните експлозиви C4 бяха задействани и три от четирите тръбопровода бяха изведени от експлоатация. В рамките на няколко минути локви метан, останали в затворените тръбопроводи, можеха да се видят как се разпространяват по повърхността на водата и светът научи, че се е случило нещо необратимо.
––––––––––
Непосредствено след атентата в тръбопровода американските медии го третираха като неразгадана мистерия. Русия многократно беше цитирана като вероятен виновник, подтиквана от пресметнати изтичания от Белия дом, но без изобщо да се установи ясен мотив за такъв акт на самосаботаж, освен обикновеното възмездие. Няколко месеца по-късно, когато стана ясно, че руските власти тихомълком са получили оценки за разходите за ремонт на тръбопроводите, New York Times описа новината като „усложняващи теории за това кой стои зад“ атаката. Нито един голям американски вестник не се зарови в по-ранните заплахи за тръбопроводите, отправени от Байдън и заместник-държавния секретар Нуланд.
Въпреки че никога не беше ясно защо Русия ще се стреми да унищожи собствения си доходоносен тръбопровод, по-красива обосновка за действието на президента дойде от държавния секретар Блинкен.
Запитан на пресконференция миналия септември за последиците от влошаващата се енергийна криза в Западна Европа, Блинкен описа момента като потенциално добър:
„Това е страхотна възможност веднъж завинаги да се премахне зависимостта от руската енергия и по този начин да се отнеме от Владимир Путин въоръжаването на енергията като средство за напредване на неговите имперски планове. Това е много важно и предлага огромна стратегическа възможност за идните години, но междувременно сме решени да направим всичко възможно, за да гарантираме, че последствията от всичко това няма да бъдат понесени от гражданите в нашите страни или, по този въпрос, по света.“
Съвсем наскоро Виктория Нуланд изрази задоволство от прекратяването на най-новия от тръбопроводите. Свидетелствайки по време на изслушване на сенатската комисия по външни отношения в края на януари, тя каза на сенатор Тед Круз: „Подобно на вас, аз съм и мисля, че администрацията е много доволна да знае, че Северен поток 2 сега е, както обичате да казвате, парче метал на дъното на морето.“
Източникът имаше много по-уличен поглед върху решението на Байдън да саботира повече от 1500 мили от тръбопровода на Газпром с наближаването на зимата. „Е, каза той, говорейки за президента, трябва да призная, че човекът има чифт топки. Той каза, че ще го направи, и го направи.
Запитан защо смята, че руснаците не са успели да отговорят, той каза цинично: „Може би искат способността да правят същите неща, които направиха САЩ.“

https://seymourhersh.substack.com/p/how-america-took-out-the-nord-stream?fbclid=IwAR1mBdQEXzvHmzffcgLXQnKzPXvWUktAO58eUXZINRAeMqShJHQuVq1LWXs

СИЙМОР ХЪРШ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...