Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

4 често срещани заблуди относно соларните панели





Търсенето на покривни фотоволтаични системи продължава да расте, гонено „по петите“ от това на батериите за домашна употреба. Наскоро германската асоциация на потребителите Verbraucherzentrale NRW се обърна към купувачите в опит да изясни някои детайли, за да намали погрешните очаквания относно фотоволтаичните инсталации, които биха могли да разочароват потребителите.
„Важно е да сте наясно с личните цели при използването на фотоволтаици и след това да съберете повече информация. По този начин разочарованията могат да бъдат избегнати и слънчевата енергия може да се използва наистина ефективно“, каза Зьорен Деманд, анализатор по темите на енергийния преход в потребителската асоциация.
Самодостатъчност? Едва ли
Първото погрешно схващане е убеждението на хората, че могат да станат енергийно самодостатъчни с фотоволтаични системи и системи за съхранение. Това не е вярно, тъй като фотоволтаичните системи и решенията за домашно съхранение могат да покрият само определена част от годишното потребление на електроенергия в домакинствата.
Степента на самодостатъчност, която може да бъде постигната, е между 25% и 90%, в зависимост от нивото на консумация на енергия и дали е инсталирано решение за съхранение. Особено през зимните месеци количеството слънчева енергия, което може да бъде генерирано, далеч не е достатъчно за задоволяване на нуждите на обитателите на дома. Затова става нужно закупуване на електроенергия от мрежата.
Пълна енергийна самодостатъчност може да се постигне само с допълнително сезонно съхранение, като например водород. „Това обаче е технически сложно и едва ли има икономически смисъл за жилищна единица“, каза Деманд.
Солари+батерии
Друго погрешно схващане е свързано с убеждението, че фотоволтаичната система си струва само в комбинация с батерия. Някои собственици на жилища изглежда вярват, че подаването на слънчева енергия към мрежата не е финансово привлекателна опция.
„Фотоволтаичната система си струва финансово, дори и без съхранение“, коментира Деманд. „Ако инсталирането на батерия в допълнение към фотоволтаичната система е осъществимо, това решение зависи от редица фактори – главно от потребителския профил на дома и разходите за електроенергия“.
Ориентация
Verbraucherzentrale NRW също опровергава идеята, че покривите с южно изложение винаги са по-добри за монтажа на фотоволтаични системи от покривите с изложение изток-запад. Не става въпрос само за генериране на възможно най-много слънчева енергия, а за генериране на електричество, когато е необходимо.
Годишният добив на фотоволтаична система на покрив изток-запад възлиза на около 80% в сравнение с покрив с южно изложение. Въпреки това, добивът от слънчеви системи на покриви с ориентация изток-запад може да се разпредели в течение на целия ден, тъй като PV системите се радват на значително количество слънце сутрин и вечер.
Плъг-ин панели
Много хора, които нямат покриви с условия за фотоволтаични инсталации, обмислят инвестиции в „плъг-ин“ соларни устройства. Те могат да бъдат прикрепени към балкони или поставени в градини. Въпреки това потребителите не бива да се надяват, че могат да захранват с тях домакински уреди като кафе-машини – това са погрешни очаквания и хората могат да останат разочаровани.
„Тези панели са особено подходящи за покриване на базовото натоварване в домакинството“, обясни Деманд. „Електричеството се използва директно – например за телефон, интернет рутер или радиочасовник“.
Уредите, които изискват много мощност за кратко време – каквато е кафе-машината – не биха могли да се захранят от „плъг-ин“ модули, в такива случаи домакинството следва да прибегне до електричество от мрежата.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...