Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Пекин върви към пълен технологичен суверенитет





Китайски учени измислиха как да заобиколят санкциите на САЩ. Пекин върви към пълен технологичен суверенитет. Кога ще стигнем до това?

Китай излезе с нов план за заобикаляне на санкциите на САЩ за чипове, за да спечели голяма технологична надпревара с Вашингтон. Президентът Си Дзинпин отдавна постави задачата да увеличи фундаменталните изследвания, тъй като те често не са в крак с практическите технологии.

За това, както предлагат китайски учени, е необходимо да се създаде национален институт за изследване на полупроводниците, да се помогне на младите таланти и да се засили интеграцията с бизнеса.
Всички от Европейския съюз до Русия искат да спечелят надпреварата за микрочипове

Пекин трябва да изгради портфолио от патенти, които управляват производството на чипове от следващо поколение, от нови материали до нови технологии. Това трябва да даде шанс на Китай да се противопостави на санкциите на САЩ срещу полупроводниковия му сектор. Научна статия за плановете на Китай за развитие на производството на чипове беше публикувана от учените Луо Джунвей и Ли Шушен в Бюлетина на Китайската академия на науките.

Академията съветва висшите лидери на Китай и статията отразява призива на президента Си Дзинпин за победа в развитието на ключови технологии. Още през 2020 г. Си, говорейки на научен форум, каза: „Много от технологичните предизвикателства, пред които е изправена страната ни, се коренят във факта, че фундаменталните изследвания не са в крак с технологиите.“

Още през 2014 г. Китай създаде първия фонд, който финансира разработването на интегрални схеми. Сега дневният капацитет за производство на чипове в Китай е надхвърлил 1 милиард, а степента на самодостатъчност е нараснала до 30%. Това обаче все още не е достатъчно за постигане на технологичен суверенитет.

Междувременно повечето страни вече са разбрали, че производството на чипове е най-важният сектор на икономиката. Европейският съюз наскоро одобри план за развитие на индустрията за чипове на стойност 45 милиарда евро, надявайки се да увеличи своя дял в световния пазар на чипове от сегашните 9% на 20% през 2030 г. И, разбира се, намаляване на зависимостта от американски чипове.

Япония, която някога държеше половината от световния пазар на чипове, сега има само 10% дял. За да си върне загубените позиции, Япония наскоро създаде компания за чипове Rapidus с осем корпорации като Toyota, Kioxia и Sony.
Китайската наука „прегря“ в глобалната технологична надпревара

Развитието на производството на чипове в Китай е изправено пред трудности. Сред тях например учените от Китайската академия на науките изтъкват сериозен недостиг на млади таланти в областта на полупроводниците. В Китай сега има само шепа хора, които правят теоретични изследвания върху полупроводниците.

Налице е сериозна липса на инвестиции в основните изследвания на полупроводниците. Китайските инвестиции в R&D са по-малко от 5% от инвестициите в САЩ.

Третият ограничаващ фактор е липсата на съвместни иновации. Като пример учените цитират САЩ, където много университетски преподаватели се занимават с фундаментални изследователски проекти, поръчани от TSMC, Samsung и Intel.

Учени от Китайската академия на науките дават примери за други страни, които могат да бъдат внедрени в Китай. Тайван е създал полупроводников изследователски център, а САЩ и Южна Корея тъкмо създават национални изследователски институти за полупроводникови технологии.

Самата статия може да се счита за програмна. Един от авторите е професор Ли Шушен, вицепрезидент и член на партийния комитет на Китайската академия на науките. Той също така е президент и партиен секретар на Университета на Китайската академия на науките. Професор Шушен е един от най-добрите китайски експерти по чипове. Дълги години ръководи Изследователския институт по полупроводници на Китайската академия на науките.

Luo Junwei е ученик на професор Шушен и в момента работи в Държавната ключова лаборатория за полупроводникови свръхрешетки. Junwei създаде и ръководи изследователска група, която проектира нови материали за енергия и оптоелектроника (съхранение и предаване на информация).
Най-разрушителните индустрии са 5G, зелената енергия и безжичните автомобили

САЩ се опитват изкуствено да забавят технологичното развитие на Китай. Още през 2020 г. санкции срещу Китай бяха наложени от администрацията на Доналд Тръмп. Под санкциите тогава попаднаха основните разработчици на микрочипове в Китай – Semiconductor Manufacturing International Corp и Huawei Technologies.

Националната стратегия обаче все още не е дала технологично предимство на водещите китайски производители на чипове. Факт е, че Вашингтон ограничи износа на технологии за Китай: Съединените щати сключиха споразумения с Холандия и Япония за ограничаване на доставките на оборудване за производство на чипове и процесори с изкуствен интелект.

Администрацията на Джо Байдън се готви да ограничи допълнително технологичното превъзходство на Китай. Министърът на промишлеността и информатизацията Jin Zhuanglong наскоро изложи своята стратегия за излизане от санкциите на САЩ, като подчерта необходимостта от модернизиране на китайската индустрия и премахване на слабите звена във веригите за доставки.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...