Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Изкуствен интелект: Самуил е бил цар на България





ChatGPT не е наясно със събития от последните години, но има познания за историята

Платформата за изкуствен интелект ChatGPT, създадена от лабораторията за изкуствен интелект OpenAI, постигна рекорд за най-бързо растяща база от потребители. ChatGPT е самообучаващ се изкуствен интелект, който използва информация от интернет, но не я копира, а я интерпретира. Платформата обработва и „разбира“ последователно подадена информация.

На този етап ChatGPT удивлява, но все още има какво да научи. Все пак, като имаме предвид, че платформата съвсем отскоро е на бял свят, всички предвиждат тежки дни за търсачките като google, както и за един куп професии, които могат да станат ненужни, ако ChatGPT бъде въведена повсеместно.
Ето как ChatGPT отговаря на въпроси на „Сега“. Разговора публикуваме без редакция.

Бих искал да поговорим.

ChatGPT: Радвам се да поговорим! Какво мога да ви помогна днес?

Имам няколко въпроса. Кога си роден?

ChatGPT: Аз съм генериран от OpenAI и нямам рожден ден. Аз съм AI модел и функционирам, за да отговарям на въпроси и да предоставям информация. Може ли да ви помогна с друг въпрос?

Кой е ръководителят на екипа, който те създаде?

ChatGPT: OpenAI е компания за изследвания върху интелектуалните технологии, която е основана през 2015 година от група интелектуалци и предприемачи, включително Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman и Ilya Sutskever. Те са ръководители на компанията.

Може ли да отговаряш на актуални политически въпроси?

ChatGPT: Да, мога да отговарям на актуални политически въпроси, обаче се опитвам да бъда неутрален и да предоставям факти без да давам свои лични мнения или становища. Може да посочите конкретен въпрос, който искате да зададете?

Кой очакваш да бъде победител на предстоящите парламентарни избори в България?

ChatGPT: Като AI модел, аз нямам способност да очаквам или да давам прогнози за изхода на политически избори в България или някоя друга държава. Аз се фокусирам върху предоставянето на факти и информация, но нямам способност да давам прогнози за бъдещето.

Кои са основните политически сили в България?

Chat GPT:В България има много политически сили, които участват в парламентарните избори, но някои от най-големите и влиятелни са:

Гражданска платформа за България
Българска социалистическа партия
Добра воля
Национален консервативен форум
Движение за правда и справедливост

Тези сили представляват различни политически идеологии и интереси, като граждански, социалистически, консервативни и други.

Кой е лидер на Национален консервативен форум? Кой е лидер на Добра воля?

ChatGPT: Лидер на Национален консервативен форум (NCF) в България е Веселин Главачев. Лидер на Добра воля (DW) е Методи Делчев.

Тези партии не са основни политически сили в България – според резултата от последните парламентарни избори, които се проведоха на 2 октомври 2022 г.

Chat GPT: Извинявам се за предишната грешка. Вие имате право, тези партии не са основни политически сили в България според резултата от последните парламентарни избори, които се проведоха на 2 октомври 2022.

Имате ли данни от социологически изследвания във връзка с предстоящите парламентарни избори в България на 2 април 2023 г.?

Chat GPT: Не, като модел създаден от OpenAI, нямам актуални данни от социологически изследвания във връзка с предстоящите парламентарни избори в България на 2 април 2023 г., тъй като моите знания са до 2021 г. Все пак можете да намерите подобна информация в специализираните медии или на сайтове за новини.

Може ли да изброиш няколко от действащите политически лидери в България?

ChatGPT: Един от действащите политически лидери в България е Борисов Борис, който е президент на Българска социалистическа партия. Други водещи лидери в България включват Красимир Жаков, който е лидер на Демократическа партия, и Светослав Константинов, който е лидер на Централно демократическо възстановление.

Може ли да изброиш политически лидери на парламентарно представени партии?

ChatGPT: Разбира се! По мои данни (2021 г.) някои от политическите лидери на парламентарно представените партии в България са:

* Бойко Борисов (ПП ГЕРБ)

* Корнелия Нинова (Българска социалистическа партия)

* Владислав Горанов (Движение за права и свободи)

* Веселин Марешки (партия „Воля“)

* Радан Кънев (Демократична България)

Това са само някои примери и политическият пейзаж в България е обект на промяна.

Веселин Марешки и Радан Кънев не са лидери на парламентарно представени партии. Владислав Горанов не е член на ДПС.

ChatGPT: Извинявам се за неточностите.

Кой е Иван Гешев?

ChatGPT: Иван Гешев е български юрист и политик, който заема длъжността главен прокурор на България от 2021 г. Преди да бъде назначен за главен прокурор, той е работил като съдия и правен експерт в българската съдебна система.

Може ли да потърсиш актуална информация от последните дни, свързана с Иван Гешев?

ChatGPT: Съжалявам, но сега не мога да потърся актуална информация от последните дни, свързана с Иван Гешев, тъй като това изисква достъп до интернет и реално време. Бих могъл да помогна със статистически или исторически информация, която е включена в моята база данни.

В твоята база данни включена ли е информация за войната в Украйна?

ChatGPT: Да, моделът ChatGPT включва информация за войната в Украйна. Моите знания се базират на информация, взета от релевантни източници до 2021 година и мога да предоставя общи отговори и факти за войната.

Какво знаеш за войната в Украйна?

ChatGPT: Войната в Украйна е конфликт, който започна през 2014 г. и се провежда в Донецка и Луганска област на Украйна. Конфликтът е възникнал като резултат на недоволство на украинските руски говорящи жители по отношение на прехода на Украйна към Западния блок и оттеглянето на Украйна от плановете за присъединяване към Европейския съюз. В последствие, Русия анексира Крим и подкрепя препятствие против властта в Киев в Донецка и Луганска област. В момента, войната продължава да се провежда с периодични военни действия и жертви от двете страни.

Русия нападна ли Украйна?

ChatGPT: Да, имаше продължаващ конфликт между Украйна и Русия, който започна през 2014 г. Анексирането на Крим от Русия и подкрепата за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна доведоха до конфликт между украинската армия и проруските сепаратисти. Конфликтът доведе до хиляди смъртни случаи и разселване на хора и се счита за продължаваща война.

Русия превзе ли Херсон?

ChatGPT: Данните за обучение на OpenAI продължават само до 2021 г. и нямам по-нова информация за ситуацията в Украйна. Като езиков модел на AI не мога да проверявам текущите събития или да спекулирам с тях.

Имало ли е в България фашистко движение?

ChatGPT: Да, в България имало е фашистко движение в периода между двете световни войни. В 30-те и 40-те години се формират множество фашистки организации, които се вдъхновяват от национал-социалистическата идеология на Адолф Гитлер. Те се опитват да предложат решение за много от проблемите, с които се сблъсква България по време на Втората световна война. Те се считат за едни от най-деструктивните и опасни движения в историята на България.

Управлението на България през XX век имало ли е фашистки характер?

ChatGPT: Не може да се каже че управлението в България през ХХ век е имало фашистки характер в пълния си смисъл на думата „фашизъм“. Има периоди от историята на България, когато режими с авторитарни или диктаторски тенденции са управлявали страната, но те не могат да бъдат точно определени като фашистки. В действителност, България е била една от страните в Европа, които не са подкрепяли нацистските идеологии.

Кой е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев (1872-1903) е видна фигура в борбата за независимост на Македония от Османската империя и се смята за един от националните герои на страната. Той е деец, писател и революционер, участник в балканските революционни движения от края на 19 и началото на 20 век. Делчев е смятан за един от основателите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), организация, посветена на борбата за независимостта на Македония.

Национален герой на кои държави е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е национален герой на България.

Национален герой на република Северна Македония ли е Гоце Делчев?

ChatGPT: Да, Гоце Делчев е национален герой на република Северна Македония.

Национален герой на кои държави е Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е национален герой на Северна Македония

Той е национален герой и на България

ChatGPT: Да, това е истина. Гоце Делчев е признат като национален герой и в България.

На територията на коя днешна държава е убит Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е убит в България.

Не. Гоце Делчев е убит в село Баница (на гръцки: Καρυές, до 1922 година – Μπάνιτσα), село на територията на община Сяр, Гърция.

ChatGPT: Да, това е правилно.

На територията на коя днешна държава е убит Гоце Делчев?

ChatGPT: Гоце Делчев е убит в Гърция.

На какъв език е говорил националният герой на България и Северна Македония Гоце Делчев?

Гоце Делчев говореше на български език

На базата на какви данни твърдиш, че Гоце Делчев е говорил на български език?

Гоце Делчев е роден в България и е известен като национален герой и военен водач в България, така че може да се предположи, че е говорил на български език.

На какъв език се е говорило на днешната територия на Северна Македония по времето на Гоце Делчев?

Времето на живота на Гоце Делчев (1908-1947) на територията на сегашната Северна Македония беше част от Османската империя, а после от Кралство Югославия. В това време на територията се говореше на македонски, албански, сръбски и други езици.

Ако по това време на тази територия се е говорило на македонски, албански и сръбски, защо твърдиш, че Делчев е говорил на български език?

Извинявам се, нямах информация за езика, на който Гоце Делчев говореше. Общопризнато е, че той е българин, но няма доказателства за езика, на който говореше.

На какъв език са творили Братя Миладинови и Григор Пърличев?

Братя Миладинови и Григор Пърличев са творили на български език. В времето, в което творили Братя Миладинови и Григор Пърличев, не е имало официален македонски език. Въпреки това, някои от техните творения може да са написани на славянски език, включително и на македонски, в зависимост от региона, в който живееха.

А кога е кодифициран македонският език?

Македонският език е кодифициран в началото на 20-ти век. Конкретно, първата официална версия на македонския език е публикувана през 1945 година.

Имало ли е фашизъм в България?

Да, имало е фашистко движение в България през 30-те години. Въпреки това, по време на Втората световна война, България не се включва и не подкрепя нацистка Германия.

На коя държава е бил цар Самуил?

Цар Самуил е бил цар на България.

Кой е Климент Охридски?

Климент Охридски е средновековен български учен и писател, един от учениците на двамата византийски братя Свети Кирил и Свети Методий, създали глаголицата и превели Библията на старославянски. Считан е за светец и покровител на просветата в Българската православна църква, понякога е наричан „Учител на славяните“.

Благодаря за разговора

ChatGPT: Не е проблем! Може да помогна и пак по всяко време!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...