Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Пентагонът проучва възможности за обезпечаване ВСУ със сателитна комуникация





Съединените щати признават важността на осигуряването на украинските въоръжени сили (ВСУ) със сателитна комуникация. Пентагонът проучва възможности за такава помощ, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Тя коментира изявленията на SpaceX, че компанията не може да плати за работата на Starlink в Украйна, и призива към Пентагона да поеме доставката на мрежовите терминали Starlink.

„Ако говорите за Starlink, тогава ние разбираме значението на тези инструменти, за да имаме стабилна връзка, особено за Въоръжените сили на Украйна“, подчерта Жан-Пиер.

Според нея, Пентагонът, заедно с партньори и съюзници, работи за „разглеждане на всички варианти как най-добре да бъдат задоволени тези нужди, за които говори украинската страна“.

На 14 октомври SpaceX заяви, че не може да плати за експлоатацията на Starlink в Украйна. Тази система беше използвана от военните на Въоръжените сили на Украйна, те можеха да координират действията си дори при неработещи клетъчни комуникации и интернет. Компанията поиска от Пентагона да покрие тези разходи. Илон Мъск потвърди, че не може да финансира работата на Starlink в Украйна за неопределено време.

В началото на октомври Financial Times съобщи, че украинските военни са изпаднали в паника от прекъсванията на Starlink, което е довело до „катастрофални“ загуби. Особено сериозни проблеми са регистрирани в районите на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област.

Отбелязваме, че SpaceX вече е похарчила 80 милиона долара за Украйна, а до края на годината разходите ще надхвърлят 100 милиона долара. Корпорацията изпрати около 20 000 сателита на киевския режим, но Въоръжените сили на Украйна постоянно изискват още доставки.







Може да харесате

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...