Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Ще замлъкнат ли телефоните? Европа се готви за спиране на мобилни мрежи





Недостигът на електроенергия засилва увеличава страховете от тежка зима, които вече застигат телекомуникационна индустрия

Немислимото може би се задава на хоризонта – тази зима мобилните телефони в Европа може да замлъкнат, ако прекъсванията на електрозахранването, налагането на лимити на потреблението или режим на тока извадят от строя части от телеком мрежите в региона, пише Reuters.

Взривяването на Северен Поток спря доставките на газ през ключовия за Стария континент тръбопровод след конфликта в Украйна увеличи шансовете за недостиг на електроенергия. Във Франция ситуацията се влошава още повече заради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонт.

Представители на телекомуникационната индустрия сигнализират за опасността тежката зима да постави европейската телекомуникационна инфраструктура пред изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да търсят начин за смекчаване на последиците.

Понастоящем няма достатъчно резервни системи в много европейски страни, които да се справят с очакваните големи прекъсвания на електрозахранването – такава теза изложиха четирима ръководители на телекомуникационни компании, повишавайки перспективата за прекъсвания на мобилните телефони през студените месеци.

Страните от ЕС, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите ще продължат да работят, дори ако прекъсванията на електрозахранването в крайна сметка изчерпят батериите, инсталирани на хилядите клетъчни антени.
Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и мачти, като повечето от тях имат резервни батерии, способни да ги захранват около 30 минути.

Франция

Във Франция планът, предложен от електроразпределителя Enedis, включва в най-лошия случай потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа, казаха двама източници, запознати с въпроса. Общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни институции като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, смятат източниците.
Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, подразделение на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по въпроса през лятото, казаха френското правителство и източниците. Френската федерация на телекомуникациите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, насочи вниманието на Enedis към това, че не може да освободи антените от прекъсвания на захранването.
Enedis отказа да коментира съдържанието на разговорите, проведени с правителството по въпроса.

„Всички редовни клиенти са третирани на равна основа в случай на извънредни прекъсвания. Компанията обясни, че е успяла да изолира участъци от мрежата, за да снабди приоритетни клиенти като болници, ключови промишлени инсталации и военни, и че зависи от местните власти да добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка с приоритетни клиенти“, посочиха от Enedis в изявление пред Reuters.

Може би ще научим повече по въпроса, преди да е дошла зимата, но не е лесно да се изолира мобилна антена (от останалата част от мрежата)“, каза служител на френското финансово министерство, запознат с разговорите.

Говорител на френското финансово министерство отказа да коментира преговорите с Enedis, телекомуникационните групи и правителството.

Швеция, Германия и Италия

Телекомите в Швеция и Германия също изразиха пред своите правителства загриженост относно потенциален недостиг на електричество, информираха няколко източници, запознати с въпроса.
Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и правителствени агенции, за да намери решения, се казва в съобщение. Това включва разговори какво ще се случи, ако трябва електричеството да бъде разпределяно.
PTS финансира закупуването на преносими генератори и мобилни базови станции, които се свързват с мобилни телефони, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването, коментира говорител на регулатора.
Италианското телекомуникационно лоби заяви пред Reuters, че настоява мобнилните мрежи да не бъдат засегнати от прекъсвания на електрозахранването и мерки за пестене на енергия. Сдружението ще повдигне въпроса пред новото правителство на Италия.
Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността от повреда на електронните компоненти, ако бъдат подложени на внезапни прекъсвания, каза в интервю ръководителят на телекомуникационното сдружение Масимо Сарми.

Трафичен поток

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат ефекта от възможния недостиг на електроенергия, казаха трима източници, запознати с въпроса.
И двете компании отказаха коментар.
Европейските телекомуникационни оператори трябва да преразгледат мрежите си, за да намалят допълнително потреблението на енергия и да модернизират оборудването си, като използват енергийно по-ефективни системи, казаха четиримата ръководители от телеком сектора.
За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на трафика, така че кулите да могат да минават в „спящ режим“ и да се изключват различни честоти, когато не се използват.

Телекомуникационните оператори работят с националните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критично важни услуги.
В Германия Deutsche Telekom има 33 хил. мобилни базови станции и нейните мобилни системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, каза говорител на компанията. Deutsche Telekom ще използва преносими системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво, в случай на продължителни прекъсвания на захранването, се казва в съобщението.
Франция разполага с около 62 хил. мобилни базови станции и индустрията няма да може да оборудва всички антени с нови батерии, каза президентът на FFT Лиза Белуло.
Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време.

Може би сме малко разглезени в голема част от Европа, където електричеството е доста стабилно и добро“, каза изпълнителен директор в телекомуникационната индустрия.

„Инвестициите в пестене и съхраняване на енергия може би са били по-малко, отколкото в някои други страни“, заключи той.







Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...