Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Eвpoĸoмиcиятa зaдължaвa пpoизвoдитeлитe дa изпoлзвaт eднo зapяднo





Дoceгa cътpyдничecтвoтo c ĸoмпaниитe бeшe дoбpoвoлнo, нo ceгa вcичĸи тpябвa дa изпoлзвaт caмo пopт UЅВ-С

Европейската комисия предлага законодателен акт, с който да задължи всички производители на електроника да използват само един тип зарядно устройство. От няколко години Комисията си сътрудничи на доброволен принцип с доставчиците, което е намалило броя на видовете зарядни устройства за мобилни телефони от 30 на 3. Според Брюксел обаче това не е довело до цялостно решение.

Според Комисията наличието на голям брой зарядни причинява неудобство на потребителите, а също така се генерират много отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

С днешното предложение за преразглеждане на Директивата за радиосъоръженията ще се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане — USB-C става стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните да се продават отделно от устройствата. Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход, се посочва в мотивите.
Преразглеждането на Директивата за радиосъоръженията е част от по-мащабните действия на Комисията в посока по-голяма екологична устойчивост на продуктите и по-специално на електрониката, която се продава на пазара на ЕС. Това ще бъде основното ударение в предстоящото предложение относно устойчивите продукти.

Основен противник на тази регулация е американският технологичен гигант Apple. Компанията е известна с това, че не само използва свой порт, тя има различни конектори за различните си устройства и модели.

Оставаме загрижени, че строгият регламент, изискващ само един тип конектор, потиска иновациите, а не ги насърчава. Това от своя страна ще навреди на потребителите в Европа и по света“, се казва в изявление на компанията.

От там също така изразиха загриженост относно 24-месечния преходен период, в който компаниите трябва да започнат да спазват законодателството, след като то бъде прието.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон посочи грозната гледка към множество кабели за зареждане.

Моята работа е да убивам тези морски змии, когато мога“, каза той на пресконференция.

Бретон също отхвърли коментарите на Apple като стари рефрени. „Познавам тези компании от години. Всеки път, когато отправяме предложение, те започват да казват „о, това ще бъде против иновациите“. Не, не е против иновациите, не е против никого. Както всичко, което прави Комисията , това е за потребителите“, каза той.

Потребителите на iPhone и Android отдавна се оплакват, че трябва да използват различни зарядни устройства за своите телефони. Устройствата на Apple се зарежда с Lightning кабел, докато тези с Android – чрез USB-C конектори.

Половината от зарядните устройства, продавани с мобилни телефони през 2018 г., са имали USB micro-B конектор, докато 29% са имали USB-C конектор и 21% конектор Lightning, според проучване на Комисията от 2019 г.

Предложението се нуждае от зелена светлина от държавите членки на ЕС и законодателите на ЕС, след което компаниите ще имат две години, за да адаптират своите устройства.







Може да харесате

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ТЕХНОЛОГИИ

Американското правителство е наредило на Google да предаде информация за всеки, който е гледал множество видеоклипове в YouTube и предавания на живо. Експерти по...

КОНСПИРАЦИЯ

Във всяка война пропагандата е основно оръжие, но на Русия не ѝ се наложи да го използва, защото Западът действаше в нейна услуга. Западът...

ТЕХНОЛОГИИ

Очаква ни „Първа цифрова война“ вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички Приказката за Пепеляшка, в която каретата се превърна в тиква...