Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

SPORTS

Серина Уилямс изтрещя от допинга





Нов скандал и обвинения в расизъм заради Серина Уилямс

Карикатурист нарисува американката черна, а японката Наоми Осака със светла кожа и коса

Австралийският художник Марк Найт публикува в „Туитър“ карикатура на американската тенисистка Серина Уилямс, която спретна зрелищен скандал на финала на турнира US Open. Карикатуристът изобразява спортистката като капризно дете, което е счупило тенис ракетата си и е изгубило биберона си.

На рисунката му тя е в истерия – скача от възмущение, докато съдията се обръща към 20-годишната й съперничка Наоми Осака с думите „Моля ви, просто й позволете да победи”.

За изключително кратко време постът му се превърна в истински вирус и успя да му навлече гнева на феновете на американската тенисистка, които настояват незабавно да се извини за „творбата” си.

Между другото, коментаторите са на противоположни мнения за карикатурата. Едни възприемат със смях творчеството на Найт, а други го обвиняват в расизъм. „За да акцентира негативното си отношение към спортистката, художникът акцентира върху черната й кожа, докато тъмнокожата японка на рисунката му е със светла коса и бели коси“, смятат критиците на Найт.

Според един от потребителите, подобно изображение е връщане към епохата на карикатурите с Джим Кроу, когато на чернокожите се гледаше като на най-нисшата класа. „Ей, Марк, длъжен сте да представите последния си шедьовър на Музея на расистките паметници на Джим Кроу в САЩ” (Джим Кроу е чернокож персонаж от известната песен „Скачай, Джим Кроу”; сегрегационните закони в САЩ носеха името „Законите на Джим Кроу”).

„Като бял мъж, израснал, участвайки в състезания по тенис, намирам изображението за много оскърбително и разгарящо расова вражда”, отбелязва ResistanceMedia.

Припомняме, че Серина Уилямс загуби финалната среща от Открития шампионат на САЩ по тенис от японката Наоми Осака. По време на срещата тя на няколко пъти влезе в пререкания със съдията на мача. Първия път това стана заради неразрешени указания от треньора по време на мача. Тенисистката направи още едно нарушение – счупи ракетата си, а след това започна да обижда арбитъра, опитвайки се да го убеди, че не е чула подсказванията. Тя го нарече крадец и сексист, след което отнесе сериозна глоба, заради която загуби срещата с 2:6, 4:6.

* * *
Скандалът със Серина Уилямс се разрази още по-мощно

WTA защити американката, ITF скочи в полза на съдията

Изпълнителният директор на WTA Стийв Саймън призова за еднакви стандарти по отношение на поведението на тенисистите на корта. Повод за това стана скандалът със Серина Уилямс на финала на US Open срещу Наоми Осака.

„Финалът повдигна въпрос за различните стандарти в мачовете на мъжете и жените. WTA вярва, че не трябва да има по отношение на толеранса към емоционалното изразяване на играчите. Работим по въпроса да има равенство“, каза Саймън.

Според него точно това не се е случило спрямо Серина.

„Трябва да се реши и проблемът с намесата на треньор и помагането да бъде разрешено на всички нива в спорта.“

„На финала на US Open видяхме една от бъдещите звезди срещу една от най-великите тенисистки. Надяваме се случилото се вчера никога да не се повтори.“

Малко след тази позиция с коментар излезе и ITF. Ето становището:

Разбираме е инцидент на толкова високо ниво да предизвика дебат. Трябва обаче да се разбере, че г-н Рамос е наясно с отговорностите си като официално лице според правилника.

Решенията на г-н Рамос са в съответствие с официалните правила и се подкрепени от US Open, защото г-жа Уилямс получи глоба.







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СВЯТ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“ няма да бъдат премахнати Никой не...