Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

SPORTS

Франция ниже рекорд след рекорд на Мондиала





Колко дълго ще продължат да кукуригат щастливо петлите в Катар?

Отстранявайки Англия, французите затвърдиха трайното си присъствие във финалното каре на най-големите надпревари – това е четвърто класиране за полуфинал в последните 7 Мондиала.

Световните шампиони подобриха още няколко рекорда.

Общият брой случаи, в които синята селекция е достигала минимум до полуфинал на най-големия форум на планетата, набъбна на 7 (1956, 1982, 1986, 1998, 2006, 2018 и 2022).

За първи път през XXI век действащ световен шампион успява да стигне толкова далеч в турнира при следващото си участие. За последно подобно нещо стори Бразилия през 1998.

От 2018-а досега Франция е отборът, отбелязал на Световни първенства най-много голове с изстрели извън наказателното поле- 5.

Любопитното е, че всеки от тях пада в мач от фазата на елиминациите – Бенжамен Павар в осминафинал срещу Аржентина, Антоан Гризман в четвъртфинал срещу Уругвай, Пол Погба и Килиан Мбапе във финала с Хърватия (2018), както и Орелиен Чуамени в сблъсъка с Англия миналата събота.

„Петлите“ записаха първата си победа в двубой срещу „трите лъва“ на световни финали (след два неуспешни опита от миналото, които обаче са в групови фази).

За първи път от 1966 (когато започва да се води този тип статистика) „Les Bleus“ печелят мач, в който са отправили 8 удара по-малко от съперника. Именно това се случи в четвъртфинала с британците – 8 срещу 16 изстрела в полза на тима от Албиона. Конвертируемостта обаче направи разликата.

Изпитанията срещу Хари Кейн и компания бяха много. Тимът на Дидие Дешан се превърна в първия в историята на Мондиалите, спечелил мач, в който съперникът получава право да изпълни два 11-метрови наказателни удара.

Впрочем, през календарната 2022 дотук цели 5 са случаите, в които опонентите на синята селекция са получавали право да изпълнят дузпа (което е рекорден брой, макар със сигурност този показател да не е повод за хвалебствия).

Въпреки това се затвърди една светла тенденция – „петлите“ да играят успешно срещу европейски нации в елиминационната фаза на Световни първенства. В 9 от 11-те последни случаи се е стигало до триумф.

В битката срещу Англия Юго Лорис стана играчът с най-много мачове за „Les Bleus“- 143, задминавайки досегашния рекордьор Лилиан Тюрам. Стражът регистрира и 18-и двубой на Световно първенство- никой друг френски играч (настоящ или от миналото) няма толкова.

Капитанът ознаменува специалната вечер, правейки 6 спасявания срещу британците. С това си представяне той изравни… самия себе си – през 2010 в мач от груповата фаза в ЮАР осъществява същия брой ключови намеси.

С двете си подавания, довели до голове респективно на Чуамени и Жиру, Антоан Гризман също гравира името си до престижен рекорд – този за най-много асистенции в досегашната история на френския национален отбор (28).

Дидие Дешан пък се позиционира в топ 3 на селекционерите, имащи най-много победи в шампионати на планетата- 13 (Хелмут Шьон е с 16, Луис Фелипе Сколари с 14).

Оливие Жиру надгради над собствения си рекорд от отбелязани голове със синята фланелка (53), бетонирайки се като реализатор номер 1.

Голмайсторът на „петлите“ е в отлична форма, вкарвайки 7 попадения в 8-те си последни игри с националния екип. Той е човекът, отбелязал с глава за Франция повече от всеки друг през настоящия век – цели 15 гола.

Неговият колега в предни позиции Килиан Мбапе по-рано в елиминационната фаза вече подобри рекорд на Пеле, ставайки най-младият футболист, реализирал 9 гола на Мондиали (Килиан все още дори не е навършил 24 години).

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй“ ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...